Hlavní obsah

Jak vyléčit akné? Tyhle metody zabírají!

Foto: Thinkstock

Obličej je nejviditelnější místo našeho těla. Jakékoli kosmetické problémy tu proto snášíme mnohem hůř než kdekoli jindeFoto: Thinkstock

Reklama

Nevzhledné vřídky a puchýřky netrápí jen dospívající slečny. S trochou smůly se vás akné může držet ještě po čtyřicítce. Které léčebné metody existují a jaké jsou jejich výhody i nevýhody?

Článek

Před nepřítelem, který útočí na pokožku a ničí vaši sebedůvěru, si nemůžete být jistí v žádném věku. Možností léčby je ale naštěstí víc – když nezabere jeden způsob, pomůže vám jiný. Místo zkoušení všeho, co zabralo kamarádce, se ale raději svěřte do péče dermatologa.

Léčivé masti: nejdřív čekejte zhoršení

Základem všech léčebných metod je pravidelné, ale šetrné čištění pleti. Odstraní se tak „špunty“ z rohovatějících buněk v ústí mazových žláz i nahromaděný maz. Masti a gely, které se nanášejí na pokožku, mají za úkol snižovat tvorbu mazu, tišit záněty a působit antibakteriálně. Většinou obsahují retinoidy (látky odvozené od vitaminu A), kyselinu azelainovou, benzoylperoxid nebo lokální antibiotika. Zpočátku mohou způsobovat pálení a zarudnutí pokožky.

„Doplňkovou léčbou jsou také ovocné AHA kyseliny, které jsou součástí některých výrobků léčebné kosmetiky,“ doplňuje kožní lékařka MUDr. Andrea Vocilková. A upozorňuje na nepříjemnost, která může pacienta vyděsit: „Po zahájení léčby dojde na 2–3 týdny k přechodnému zhoršení příznaků. Léčebný efekt můžete při pravidelném ošetřování očekávat až po 4 až 6 týdnech.“

Foto: Thinkstock

Pokud nejde jen o ojedinělý pupínek, je vždy lepší poradit se s kožním lékařem. Ten zvolí léčbu odpovídající vašemu věku i celkovému zdravotnímu stavuFoto: Thinkstock

Hormony: u dospělých žen první volba

Pokud lokální přípravky nezabraly, je třeba začít uvažovat o celkové léčbě. „U žen v plodném věku je první volbou kombinovaná hormonální antikoncepce,“ říká doktorka Vocilková. Nejvýhodnější jsou podle ní pilulky s antiandrogenním efektem, tedy takové, které tlumí tvorbu mužských pohlavních hormonů a tím i tvorbu kožního mazu. Ani tato léčba nezabere hned, na účinek si počkáte dva až tři měsíce. Proto se většinou kombinuje s přípravky na vnější ošetření, které pomůžou zmírňovat příznaky.

Laser: hodí se i pro těhotné

Výhodou laserového ošetření akné je naprostá bezpečnost. Paprsek působí cíleně na mazovou žlázku a nic jiného neovlivní. Nemá tedy ani žádné vedlejší účinky, a léčba je tím pádem vhodná i pro budoucí maminky. Nevýhodou je finanční i časová náročnost – zákrok se totiž musí několikrát opakovat, vždy po dvou až třech týdnech.

Některé typy paprsků jsou určené pro ošetření akutních příznaků, snižují tvorbu mazu i počet bakterií vyvolávajících záněty. Jiný, odpařovací laser zase dokáže ošetřit kůži, poznamenanou jizvičkami po předchozích výsevech akné.

Foto: Thinkstock

Zbroušení vrchní vrstvičky pokožky je jednou z metod, jak se zbavit drobných jizviček po aknéFoto: Thinkstock

Léčba magnetickým polem: když všechno selže

Nemocní, které trápí obzvlášť úporné formy akné, mají už několik měsíců novou naději. Brněnští vědci ve spolupráci s odborníky z lékařské fakulty Karlovy univerzity v Plzni představili svůj nový vynález: přístroj, který působí na pokožku impulzním magnetickým světelným polem a urychluje tím metabolismus kožních buněk.

„Přístroj je určený zejména pro domácí použití. Stačí přiložit aplikátor přístroje svítící stranou na kůži a pomalými pohyby přejíždět postiženou oblast alespoň 10 minut denně,“ popisuje použití vynálezu vedoucí výzkumného týmu Ivan Rampl z Vysokého učení technického v Brně. Při klinické studii prokázalo zařízení devadesátiprocentní účinnost a výsledky jsou podle ní viditelné už po jednom nebo dvou týdnech. Přístroj s obchodním názvem Face-Up! je možné si koupit za 3990 korun.

A co ta pořád omílaná čokoláda? Studií, které zkoumaly závislost mezi stravou a stavem akné, byly už provedeny desítky. Žádná ale souvislost jednoznačně neprokázala.

Každopádně, pestrým jídelníčkem chybu neuděláte. A prospěje nejen vaší pokožce!

Reklama

Načítám