Hlavní obsah

Jak vypadá malý byt pro matku a dvě dcery? Je maximálně funkční!

Foto: Jiří Částka pro Martina Design (15x)

Hlavní obytné části vévodí růžová pohovka. Vešel se sem i jídelní kout s kulatým stolem Line (2990 Kč, Designoutlet) a židlemi Tobias (1490 Kč, IKEA)Foto: Jiří Částka pro Martina Design (15x)

Reklama

Maminka a dvě dcery se zabydlely v malém pražském bytě, kterému původně chyběla ložnice. Spolu s interiérovou designérkou tento nedostatek elegantně vyřešily a dnes si tu užívají pravou ženskou pohodu.

Článek

Jana se na interiérovou designérku Martinu Pištělákovou obrátila na konci roku 2013 ve chvíli, kdy zakoupila stavebně nedokončený byt v nově postaveném domě v Praze. Její zadání bylo stručné, ale ne zcela jednoduché – v padesátimetrovém bytě s dispozicí 2 + kk zařídit s pokud možno minimálním rozpočtem interiér pro ni a její dvě dcerky.

Původní projekt nebyl pro takovou rodinu dostačující a designérka se zejména nehodlala smířit s prvotní představou paní domu, která plánovala spát na rozkládací pohovce v obývací části. Naštěstí byl ještě čas lehce upravit dispozice, a po prvních konzultacích se tak dohodly, že změní obytný prostor a vytvoří v něm „spací kout“ s klasickou postelí.

Finančně náročné stavební úpravy

Bylo jasné, že stavební úpravy spolknou velkou část rozpočtu, ale nikdo ze zúčastněných této investice nelituje. „Možná jsme mohly byt udělat designově zajímavější, ale jsem ráda, že jsme se rozhodly použít finance na dispoziční úpravu, a zejména vytvoření ložnice, která bydlení značně zpříjemnila,“ říká designérka.

Byt měl v tu dobu již vnitřní příčky, ale pořád šlo o hrubou stavbu, takže zásahy nebyly nijak devastující. Následovala nová elektro- a vodoinstalace, a pak konečně přišel čas na zabydlování.

Foto: Archiv studia

Kuchyně je spojená s relaxační zónou s výraznou pohovkou Friheten (9490 Kč, Ikea), kde paní domu tráví nejvíce časuFoto: Archiv studia

Zmenšený pokojíček i koupelna se skrýší

Kvůli změně dispozice bylo potřeba zmenšit dětský pokoj, do kterého se ale stále pohodlně vešla patrová postel, šatní skříň, úložné boxy na hračky, a hlavně psací stůl pro obě dívky. „Paradoxem je, že pokoj v podstatě využíváme jen ke psaní úkolů, raději než ve svých postýlkách spí holčičky stejně se mnou v ložnici,“ dodává k tomu Jana.

Foto: Archiv studia

Holčičky mají svou patrovou postel Sebus (od 9679 Kč, BabyNábytek), ale noci prý většinou tráví s maminkou v ložniciFoto: Archiv studia

Menší stavební úpravy se dotkly i koupelny, kde bylo nutné posunout nevhodně umístěný topný žebřík. Schovat se tu musel také kotel a pod ním umístěná pračka, na kterou jinde v bytě nezbylo místo. Tento problém vyřešila výsuvná žaluzie v barvě obkladů, za níž vznikla technická „komora“.

Foto: Archiv studia

Koupelna se sprchovým koutem je zařízena v béžových barvách, za výsuvnou žaluzii se schoval kotel a pračkaFoto: Archiv studia

Prostor pro tři ženy

Největším úskalím bylo vyřešit dostatek úložných prostor, což bývá při práci na malém interiéru obvyklý oříšek. V tomto případě byl problém o to citelnější, že byt obývají hned tři ženy. Podařilo se jej ale úspěšně vyřešit, a to i vytvořením úložné stěny navazující na kuchyň, která slouží jako šatní skříň, knihovna a pracovna. Kritérium úložných prostor hrálo také zásadní roli při výběru postele, hodil se opravdu každý centimetr.

Foto: Archiv studia

Postel i úložné skříňky nad ní jsou z řady Malm (rám postele 4090 Kč, Ikea), opláštění postele provedl truhlářFoto: Archiv studia

Barvy veselé i mírné

Skutečnost, že byt obývají tři dámy, se promítla i do volby barevnosti. „Řekly jsme si, že si výrazný ženský element užijeme a podtrhneme ho. Byt jsme tedy ladily do růžovo-bílé v kombinaci s neutrální béžovou a hnědou,“ vzpomíná designérka. Bílá v obytné části navíc interiér opticky zvětšuje a tvoří zajímavý kontrast s nápadně růžovou sedačkou.

Z příjemné spolupráce vznikl nejen interiér na míru, ale vyklubalo se také přátelství. „Martina je perfektní profesionál, byla jsem překvapená, jak taková křehká blondýnka umí nastoupit s metrem na řemeslníky a dokáže je donutit předělat věci tak, jak mají být. Přestože měla ruce velmi svázané rozpočtem, poprala se se vším bravurně, od prvního hřebíku až po poslední svíčku,“ dodává paní Jana.

Foto: Archiv studia

Posezení před televizí zpříjemňují designové odkládací stolky Meduse (od 5923 Kč, Designpropaganda) a koberec s vysokým vlasem Ådum (1290 Kč, Ikea)Foto: Archiv studia

Jak se vám malý byt líbí?

Reklama

Související témata:

Načítám