Hlavní obsah

Jak vyrobit domácí jogurt bez jogurtovače? Snadno!

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toužíte po vlastním, domácím jogurtu bez chemie, ale nechcete si pořizovat drahý jogurtovač? Pak pro vás máme dobrou zprávu – zvládnete to i bez vymožeností moderní techniky!

Článek

K výrobě domácího jogurtu, o kterém budete jistojistě vědět, že neobsahuje žádné konzervanty, barviva či jinou chemii, vám stačí základní kuchyňské vybavení. A peřina.

Takže jak na to?

Co budete potřebovat

  • 1 litr čerstvého plnotučného mléka -
  • malý kelímek bílého jogurtu s živými kulturami – pozor, nesmí být light -
  • hrnec -
  • uzavíratelnou plastovou nádobu (o objemu větším než 1 litr) – není nutná, ale usnadní vám práci -
  • kuchyňský teploměr -

Výrobní postup:

Jogurt si vyndejte alespoň půl hodiny před začátkem výroby z lednice. Mléko v hrnci přiveďte k varu a poté je odstavte z plotny a zchlaďte (například tak, že hrnec postavíte do lavoru naplněném ledovou vodou). Kontrolujte však teplotu – až se dostane přibližně na 42 stupňů Celsia, přidejte do mléka jogurt a pečlivě ho rozmíchejte.

V tomto okamžiku směs mléka a jogurtu přelijte do plastové nádoby a pečlivě uzavřete. Nádobu obalte dekou a „uložte“ do peřiny (tak, aby byla nádoba dokonale izolovaná).

Přes noc takto nechejte jogurt „pracovat“ – ráno je tahle 100% přírodní pochoutka hotová! K snídani tak budete moci rodině dopřát zdravý domácí jogurt třeba s čerstvým ovocem.

S hotovým jogurtem také raději moc netřepte, protože by se z něj mohla oddělit voda. Dá se sice zpět zamíchat lžičkou, ale i tak by byl jogurt trochu tekutější.

Jogurt uchovávejte v lednici, vydržet by vám měl přibližně 5 dní. Pokud ho nesníte ihned, může se stát, že se na jeho povrchu do druhého dne vytvoří nažloutlá vrstva tekutiny. Jde o přírodní syrovátku, kterou můžete vylít, nebo ji dále zpracovat.

Rada na závěr: Nezoufejte, pokud vám ideální jogurt nevyjde napoprvé. Výsledek se vždy liší podle toho, jaké suroviny na výrobu použijete. Každý jogurt má jiný podíl živých kultur a od toho se odrazí i výsledná konzistence vašeho domácího jogurtu.

Reklama

Načítám