Hlavní obsah

Jak zastavit ošklivou hádku? Budete se divit, ale stačí jedna věta!

Foto: Syda-Production, Shutterstock.com

Foto: Syda-Production, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý pár se občas pohádá, ale opravdu ošklivá a divoká hádka může vztah minimálně na nějaký čas narušit. My pro vás máme skvělý návod, jak takový spor včas a jednoduše ukončit a zároveň ho tak utužit.

Článek

Hádky nejsou nutně známkou nefunkčního vztahu. Naopak – mít čas od času opačný názor a na něčem se neshodnout je zdravá součást partnerství. Podstatné je, jak se hádáte a jak spolu při rozepřích komunikujete. To totiž rozhodne o tom, zda konflikt váš vztah posílí, nebo oslabí.

Vztahový kouč a rodinný terapeut Hal Runkel nedávno v britském deníku Daily Mail zveřejnil svůj návod, jak ošklivý svár včas ukončit, a také rady, jak se hádat konstruktivně.

Útok střídá útok

Partner je vaší nejbližší osobou, dokonale vás zná, ví nejen o vašich silných stránkách, ale i o těch slabých. „Zná vaše bolestivé momenty z dětství, vaše nejhorší obavy i největší touhy,“ upřesňuje Hal Runkel.

Na jedné straně je to úžasné a dodává vám to ve vztahu pocit bezpečí a jistoty. Na straně druhé je to ale nebezpečné, protože oba tím pádem víte, jak partnera opravdu ranit, kde je jeho emoční Achillova pata.

A ve chvíli, kdy tohle váš protějšek udělá a zaútočí na vaše nejcitlivější místo, cítíte se hloupě, zrazeně a hodně vás to bolí. Logicky máte chuť vrátit úder, využít na oplátku svých vědomostí a píchnout do jeho slabého místa. Osobní pýcha a hrdost vám jednoduše nedovolí přiznat, jak moc vás ranil, naopak vás to motivuje chovat se stejně jako on. „Jinými slovy, často využíváte intimitu a blízkost, kterou s partnerem máte, proti sobě samým,“ pojmenovává situaci Hal Runkel.

Nehrajte si na hrdiny

Když se do takové situace dostanete, zkuste se zastavit a potlačte v sobě touhu oplatit úder. Nekřičte a nenadávejte. „Jen mu v klidu řekněte ‚au, tohle vážně bolelo‘,“ radí Hal Runkel.

Tahle věta prý ve většině případů stačí. Dáte tak partnerovi najevo, že to přehnal, že vás opravdu ranil a že vy odmítáte v téhle bolestivé hádce tímto stylem pokračovat. Ukázat zranitelnost není ostuda!

Váš protějšek by to mělo vytrhnout z útočného módu. Nejspíš si uvědomí, co řekl nebo udělal, zklidní se a nebude mít dál potřebu vám ubližovat. Navíc tím vytvoříte atmosféru pro lepší diskuzi, která třeba povede ke kompromisu a řešení.

Foto: nd300, Shutterstock.com

Opravdu ošklivá hádka může rodinnou pohodu hodně nabourat, proto je lepší ji včas ukončitFoto: nd300, Shutterstock.com

Tohle také dodržujte

A jakmile tahle chvíle nastane, diskutujte, hádejte se, vyměňujte si názory, ale dodržujte následující čtyři pravidla.

  • Zjistěte, co je za vaším hněvem - Zlost je primární emoce a je to v podstatě obrana před mnohem nepříjemnějšími pocity, jako je strach či smutek. Jenže hněv vám také brání uvědomit si, co je příčinou vaší naštvanosti, co vás rozesmutňuje nebo čeho se bojíte. Přitom to jsou klíčové emoce pro to, aby vaše hádka vedla k řešení. Je tedy potřeba zastavit se a přemýšlet, co vás tak naštvalo, a až pak reagovat...
  • Nikdy nepoužívejte slovo „nikdy“ - Jsou to ty věty „nikdy mě neposloucháš“, „vždycky všechno zkazíš“ a podobně. Realita je totiž taková, že vás partner možná velmi často opravdu neposlouchá, ale není to tak vždycky. „Ale pokud tahle fatální slova používáte, říkáte tím, že tohle je on, taková je jeho povaha a charakter. A to ho příliš nemotivuje k tomu, aby cokoli měnil,“ radí Hal Runkel.
  • Nebuďte oběť - Tón, jakým mluvíte, je vaším poselstvím. Takže když kňouráte, pláčete, škemráte a doprošujete se, děláte ze sebe oběť. Možná partnera přimějete k nějaké změně, ale ne proto, že by chtěl, ale protože k tomu byl donucen. A to nikdy nemůže vydržet dlouhodobě.
  • Buďte upřímní, ale ne brutálně - Ve vztahu byste vždy měli být sami sebou, nepřetvařovat se a nemít problém říct, co si doopravdy myslíte. V hádce to samozřejmě platí také. Ale být upřímný neznamená být krutý a zlý. Než něco řeknete, skutečně se ujistěte, že to říct chcete. Slova vyřčená v afektu mohou napáchat hodně škody. I nehezké věci lze podat s taktem a citlivostí.

Jak často se doma hádáte? Dokážete přitom vyřešit nějaký problém?

Související témata:

Načítám