Hlavní obsah

Jak zatočit s ucpaným odpadem

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zvon je šetrný k příroděFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Máte doma ucpaný odpad? Je to nepříjemné, ale občas se do podobných problémů dostane většina domácností. Kdy a jak se to dá zvládnout svépomocí a kdy už pomůže pouze drahý specialista?

Článek

Než použijete chemikálie...

Nejprve pár rad pro ty, kteří se podobným potížím chtějí vyhnout. Prevence je na prvním místě. Dodržujte proto několik základních pravidel. Ve všech vanách a umyvadlech nainstalujte speciální sítka (plastová či kovová - cena se pohybuje řádově v desetikorunách). Zamezte vniknutí zbytků jídla (hlavně tuků) do odtoku. I při této údržbě se vyplatí jednou týdně vypláchnout odpad vařící vodou.

Výrobci chemických prostředků na čištění odpadů útočí prostřednictvím reklamy a snaží se donutit zákazníky čistit odpad preventivně, a samozřejmě s pomocí chemikálií. Chcete-li ale šetřit životní prostředí, nemusíte nutně po těchto pomocnících sahat. Výše uvedené zásady by měly stačit.

Mechanické čištění - co zvládnete sami

Pokud nečistoty uvízly hned za mřížkou v odtokovém kanálku, nemusíte rozebírat sifon, ale postupně je vytáhněte s pomocí silnějšího drátu zahnutého na konci (do tvaru písmene J). Jestliže se ucpávka nachází až v ohybu sifonu, musíte sifon odšroubovat. Nezapomeňte si pod něj postavit nějakou nádobu. Následně zbavte odtokovou trubku a její kryt všech usazenin a nakonec sifon důkladně propláchněte silným proudem vody.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

S chemikáliemi pracujte opatrněFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Příčiny ucpaného odpadu

  • potrubí zanesené organickými nečistotami (vlasy, zbytky jídel)
  • potrubí zanesené neorganickými nečistotami (písek, zbytky po malování apod.)
  • staré příp. zarostlé litinové potrubí
  • špatný sklon potrubí
  • potrubí zanesené tukem (stává se to, když vylijete tekutý olej do odpadu, ten pak tuhne a usazuje se na stěnách potrubí)
  • jiná závada (provrtané nebo rozsypané potrubí, vražený střep nebo prorostlé kořeny...)

Rozežírače nečistot

Chemické čističe mohou obsahovat např. sodný louh (hydroxid sodný) a hliník. Některé fungují na bázi tzv. tenzidů v kombinaci s alkoholy, louhem sodným, chlornanem sodným nebo speciálními organickými látkami. Pro vysvětlení: v zásaditých přípravcích reaguje hydroxid sodný s hliníkem ve vodě, vzniká při tom plyn a teplo, pomocí nichž se roztaví tuk, a tím se odpad v ucpaných místech uvolní. Samotným použitím těchto látek by však mohlo dojít k explozi, proto se do plynného vodíku přidává ještě určité množství dusičnanů či dusitanů. Ty se přemění v amoniak. Při kontaktu s vodou je to silně žíravý čpavek, takže je třeba při práci dávat velký pozor, chránit si oči a pokožku! U takových prací by rozhodně neměly být děti.

Pravidelné ošetřování odpadu chemikáliemi však není vůbec nutné a ani pro přírodu dobré. Pokud nestačí výše uvedená preventivní opatření, můžete sáhnout po jednoduchých mechanických metodách např. s použitím zvonu, spirálou nebo odmontováním odtokové roury. Můžete to zkusiti s pomocí ručního nebo motorového péra. Při velmi silně zaneseném odpadu se doporučuje čištění pomocí tlakové vody, která dokáže odstranit usazené nečistoty i tuky z potrubí.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pokud si nevíte rady, zavolejte odborníkaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Nejrazantnější řešení z praxe

Jestliže nic nezabírá a jste ochotni použít chemikálie, dodržujte opět předepsané zásady. Nejdoporučovanějším prostředkem je tzv. krtek. Dá se sehnat v drogerii (lépe v té klasické). Dalším řešením, máte-li plastové trubky, jsou kuličky louhu. Nasype se malé množství do odpadu a zalije trochou vody. Nechá se to působit několik hodin. Odpad by se měl uvolnit. Pokud ne, zkuste kyselinu sírovou. Jedná se ovšem o jedno z nejrazantnějších řešení. Reakce chemikálií je velmi bouřlivá. Vzniká teplo, pára a může to i cákat! Kdyby se některá z žíravin dostala do oka, mělo by to ošklivé následky.

Volejte odborníka

Všechny metody selhaly nebo si nejste čímkolijisti, svěřte čištění odborníkovi. Překážka se může nacházet až v kanalizaci, a s tím byste si jistě neporadili. Na výběr máte buď instalatéra nebo specializovanou firmu. Čisticí vozy jsou vybavené nejen technikou pro čištění tlakovou vodou, ale mají i další prostředky pro mechanické čištění. Firmu si snadno vyberete na internetu nebo dejte na doporučení známých.

Ať vám odpady dobře odtékají!

Reklama

Načítám