Hlavní obsah

Jak zhubnout jednou provždy? Takhle už kila zpět nenaberete!

Foto: Thinkstock

Zhubnout je úspěch. Velký. Ale ještě není vyhráno!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je za vámi několik měsíců dřiny. Poprali jste se s cvičením i redukčním jídelníčkem, a radujete se tak ze svého nového štíhlejšího těla. Právě teď ale nastává rizikové období. Víte, jak si váhu udržet?

Článek

Nejhorší máte za sebou. To bezesporu. Donutili jste se se svým tělem konečně něco udělat a dotáhli to až do konce. Gratulujeme! Teď však nastává další velmi těžká fáze. Svou dosaženou hmotnost si udržet.

„Tato fáze je náročná v tom, že se musíte smířit se skutečností, že musíte zůstat věrní zdravé stravě a sport by měl být každodenní součástí vašeho života, jinak naberete těžce sundaný tuk zpět,“ upozorňuje trenérka Kateřina Ebrová z Contours, fitness pro ženy ve 30 minutách.

Co všechno si musíte bezprostředně po zhubnutí pohlídat?

Kalorický příjem navyšujte postupně

Je jasné, že pokud už nehodláte dál snižovat svou hmotnost, budete si moc na talíři dopřát o něco víc. Denní příjem ale musíte navyšovat pozvolna.

„Po čase stráveném redukcí hmotnosti vždy počítejte se stejným časovým obdobím na zafixování stávající váhy. To aby nedošlo k jejímu opětovnému nárůstu známému jako jojo efekt. Tělo si musí na novou váhu zvyknout, přizpůsobit se novým podmínkám hospodaření s energetickými zásobami, ale především se musí srovnat hormonálně,“ vysvětluje nutriční specialista pro trvalé hubnutí Martin Kolář ze Světa zdraví.

Energetický příjem zkuste navyšovat o malé množství například v týdenních intervalech. Skončit byste měli ve chvíli, kdy váš příjem i výdej budou v rovnováze.

Foto: Thinkstock

Ovocný salát je lahůdka, ale ani jeho kalorie nepodceňujteFoto: Thinkstock

S cvičením to nepřehánějte, ale pokračujte dál

Nejen kvůli štíhlejší postavě, ale i pro udržení vašeho fyzického zdraví je dobré cvičit pravidelně, minimálně tři hodiny týdně. Sport proto musí i po zhubnutí zůstat součástí vašeho života.

„Nejprve si ale dejte zhruba týden pauzu – úplně bez cvičení. Zregenerují vám pěkně klouby, šlachy i psychika. Čas vyhrazený pro tréninky můžete zaplnit nějakými relaxačními procedurami, jako jsou masáže, sauna, vířivka nebo solná jeskyně. Každopádně se ale po týdnu vraťte ke sportu,“ radí Kateřina Ebrová.

Udělejte si ze sportu zábavu

Aby jste u cvičení vydrželi i nadále, nesmí to pro vás být otrava. Především se vyhýbejte stereotypu a nebojte se zkoušet nové věci. „Například pokud jste chodili do klasické posilovny, a už vás to tolik nebaví, zkuste třeba kruhový trénink. Nebo změňte aktivitu úplně. Dost možná jste zhubli tolik, že můžete konečně dělat sport, který pro vás nebyl při větší nadváze vhodný. Třeba pole dance, plavání, lezení nebo i obyčejné běhání, které je pro osoby s větší nadváhou jinak nevhodné,“ doporučuje Kateřina Ebrová.

Foto: Thinkstock

Pohyb bude už součástí vašeho životaFoto: Thinkstock

Nestaňte se závislí na váze

Přestože víte, že vaše tělesná hmotnost nehraje úplně tu nejzásadnější roli – svaly přece váží více než tuky –, stále je vážení nejjednodušší způsob, jak své tělo kontrolovat.

Nevažte se na ni ale fanaticky několikrát denně, a hlavně nezačínejte propadat panice, jakmile se ručička na váze trochu pohne nahoru. Vaše tělesná hmotnost může kolísat z různých důvodů a vůbec to nemusí souviset s nabíráním tuků.

Nejlepším řešením je stanovit si jeden den v týdnu, kdy se budete pravidelně vážit. Samozřejmě ráno ještě před snídaní. A i když vaše hmotnost o něco málo vzroste, zachovejte klid a nedělejte ukvapená rozhodnutí. Stále jen myslete na klíčové pravidlo – pohyb a zdravá vyvážená strava je cesta k úspěchu.

Máte zkušenosti s udržováním váhy po zhubnutí? Nebo vás to teprve čeká?

Reklama

Načítám