Hlavní obsah

Jaká budete tchyně? Udělejte si test a zjistěte to!

Foto: DenisFilm, Shutterstock.com

Foto: DenisFilm, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchyně mají hroznou pověst. Letitý vtip praví, že pouze dvě česká slova začínají na tch – tchyně a tchoř. A prý to není náhoda… Že vy sama budete jiná? Uvidíme!

Článek

Všimla jste si někdy, že na náhrobcích, kde se dá najít spousta až lehce bizarních nápisů, nikdy nenajdete „skvělá tchyně“, nebo „obětavá tchyně“? Tchyně to mají historicky polepené, a to mnohem více než jejich druzi ve zbrani, tedy tchánové. Možná vy sama máte tchyni skvělou, možná patříte mezi ty, které s ní celé roky bojují, ať už otevřeně, nebo tajně. Nicméně špatná zpráva pro vás: S největší pravděpodobností budete jednou tchyně taky. Pokud se nechcete zařadit mezi exempláře, při jejichž zmínění se dotčení příbuzní křižují, připravte se na to dopředu.

Naučte se mantru

Základní pravidlo aspoň snesitelné tchyně zní: nemíchám se. Váš syn, nebo vaše dcera si svoje protějšky zvolili sami, dá se předpokládat, že jsou v době sňatku plnoletí, navzdory mlze zamilovanosti asi tuší, proč je právě tento kus zaujal natolik, že se rozhodli pro svatbu. Abyste obstála, opakujte si nahlas: je to jejich život! Jak to mají „mladí“ zařízené u sebe doma, vás nemusí zajímat. A to ani co se vybavení týče, ani ohledně rolí, kterou každý z nich doma zastává. Vaří váš synek denně teplé večeře? Je vaše dcera ten, kdo domů nosí víc peněz? Bezvadné, skvěle jste je vychovala k samostatnosti.

Žádné přepadovky

Vaše dítě bylo z domova zvyklé na nějaký standard. Třeba že se špinavé prádlo samo vypere, vyžehlí, složí a naskáče do skříní. Nebo že každý den je nárok na teplou večeři. Případně že poličky doma přivrtává zásadně a pouze muž, stejně jako jezdí s autem do servisu. Teď máte pocit, že vaše dítě ve vztahu musí trpět, protože ho ten druhý přetěžuje, nedoceňuje, nerozmazluje… A nejlépe se to dá zjistit tak, že tam vlítnete bez předchozího upozornění. Chyba! Takhle na svoji osobu vytvoříte alergii dřív, než uschne jejich svatební kytice. V domácnosti „mladých“ budete vždy jen návštěva, a to i když bydlí v jednom, dost možná i vašem domě. Mají (oba!) právo na soukromí. Takže žádné přejíždění prstem po skříních, abyste zjistila stav prachu, žádné přeskládávání šatníku. Představte si sebe před mnoha lety, jak by vám asi bylo, kdyby se vaše tchyně nečekaně zjevila u vás v obýváku.

Respekt, prosím

Čekáte jako na smilování na moment, kdy se z vás stane babička? A chcete svoje vnoučata pravidelně vídat? Mít s nimi opravdu hezký vztah? Pak respektujte přání jejich rodičů ohledně toho, jak s nimi zacházet. Ano, možná se vám zdá podivné, že ještě v roce vaše vnouče neochutnalo knedlík a guláš, nebo že chodí do školy, kde nedostávají žádné úkoly. Vy jste už svoje mateřství dovedla do finále dospělosti, teď je to na dalším pokolení, aby si svoje rodičovství naplnilo po svém. Vaše rady jsou žádoucí ve chvíli, kdy jste o ně požádána. A pak v těch řídkých případech, kdy se děje něco opravdu nekalého (násilí v rodině, alkoholismus).

Na druhé straně, míru vašeho babičkovství si spoluurčujete sama. Tudíž máte-li pocit, že se z vás pomalu stává otrok, nikoliv dobrovolně hlídací babička, nastavte si hranice. Tak jako vy musíte respektovat pravidla mladé rodiny, musí oni respektovat ta vaše.

A jakou tchyni jste zažila vy?

Reklama

Načítám