Hlavní obsah

Jaké dětství, takový sex?!

Foto: shutterstock.com

Výchova v dětství ovlivňuje sexualituFoto: shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stydíte se za své milostné fantazie a touhy? Nemusíte! Zážitky z dětství na vás totiž mají mnohem větší vliv, než jste kdy myslely. Jste romantický jedináček, nebo nenasytné zvíře, které poznalo tvrdou výchovu? Poznejte samy sebe i svého partnera!

Článek

Podle nedávné studie britských vědců má na sexuální život každého jedince velmi výrazný vliv právě výchova a jak klidné, či naopak bouřlivé bylo jeho dětství. I vy se nyní můžete podívat, jak na tom jste.

Nedostatečně kojené děti

Pokud patříte mezi děti, které jejich matky kojily málo anebo vůbec, budete pravděpodobně velmi milovat líbání a příjemné vjemy i oblasti úst. „To potvrzuje nejen nový výzkum, ale i podstatně starší studie Freudova. Dítě, které bylo málo kojeno, má sklony k uspokojování svých pudů a tužeb prostřednictvím úst. Takže se z těchto lidí stávají kuřáci, nadměrní jedlíci, ale v sexuálním  životě také velmi dobří milenci a milenky, pokud jde o orální uspokojení a líbání,“ potvrzuje sexuolog Pavel Tomáš. A dodává, že tito lidé také nemají sexu a erotických radovánek nikdy dost. Jsou nenasytní a neúnavní.

Děti přísné, ale spravedlivé výchovy

Pokud jste jako dítě musela často na něco čekat, vše vám bylo odepíráno se slovy „až uděláš tohle a tohle“, anebo jste si všechno musela jako dítě tvrdě vybojovat a složitě obhájit, pak budou vaše sexuální touhy poněkud nezkrotné. A zmatené. Jste nedočkavec a chcete mít všechno hned. Jde vám především jen o orgasmus. „Teorie říká, že tito lidé nemají příliš rádi předehru. Připomíná jim to dětství, kde museli na všechno dlouho čekat a vše si složitě vybojovat. Svou lásku, sex i partnera chtějí mít jisté a chtějí to mít hned,“ říká dr. Tomáš. A dodává, že tito lidé na vše spěchají a jsou do všeho příliš „hrrr“. Také se poměrně často uspokojují sami.

Jedináčci rozmazlovaní i vzdorní

Každý jedináček zažije období, kdy je jako dítě rozmazlován a má takřka vše, na co si vzpomene. Toto období později střídá pubertální a postpubertální období vzdoru, kdy chce být především sám sebou. Z obou těchto etap si však do budoucna odnese sklony k něze a romantice. Je-li toto i váš případ, dokážete dát partnerovi to, co mu na očích vidíte. Milujete ho a krásně se o něho staráte. Snadno se dokážete při milování uvolnit a umíte si je užít. „Zajímavé je, že tento ‚efekt jedináčků‘ je více patrný u mužů než u žen. Žena jedináček, byť to zní paradoxně, se dokáže romantiky v životě vzdát. Zatímco muž jedináček by bez ní trpěl,“ míní Pavel Tomáš.

Foto: shutterstock.com

Milujte se podle vaší libostiFoto: shutterstock.com

Děti psychicky týrané

Pokud jste si v dětství prošla něčím, co se blíží nebo přímo bylo psychickým týráním, pak budete v milostném životě velmi nedůvěřivá. Jakmile vás partner jednou zklame, nikdy se to ve vztahu zcela neopraví. V sexu se dokážete uvolnit, avšak nějakou dobu trvá, než si milování užijete plnými doušky. „Muži to s vámi nemají snadné. Musí vás složitě dobývat a opatrně vás svádět. Než vás sex s partnerem bude bavit, musíte být opravdu hodně zamilovaná,“ říká dr. Tomáš.

Děti fyzicky týrané

Může to znít paradoxně, ale děti, které byly často fyzicky týrané a tresty patřily k jejich každodenní rutině, budou jednou milovat sadomasochistické hrátky. „I když jako děti bolest a tresty nenáviděly a třeba za to dodnes své rodiče nenávidí, je velmi pravděpodobné, že jim bití podvědomě chybí. Proto je vyžadují od svého sexuálního partnera. Pokud to zůstane pouze v rovině nevinných her, je to v pořádku. Bohužel většina žen, jež byly jako dítě týrané, si najde opravdového násilníka, který je bude opět skutečně fyzicky týrat. Zde je riziko poměrně velké,“ vysvětluje sexuolog.

Děti zanedbané a nevychované

Děti, kterých si v dětství rodiče příliš nevšímali, nemají návyk na to, aby se o ně někdo zajímal. Proto když o ně v dospívání či přímo v dospělosti někdo projeví zájem, nechají se velmi snadno svést a každému hezkému slovu uvěří a rádi je oplatí – třeba společným sexem. „Dalo by se říci, že to, že má někdo sklony k tomu být tak říkajíc lehčích mravů, pramení především ze zkušeností v dětství. Ale vymlouvat se na to pochopitelně úplně nelze,“ říká dr. Tomáš.

Ona by se totiž žádná teorie neměla brát úplně doslova. Každý má během života příležitost své zvyklosti postupně měnit. Ale může to být i pro budoucí maminky návod, proč je lepší své děti raději nezanedbávat a věnovat jim dostatek péče a mateřské lásky.

A co vy, jak na vás sedí tato teorie? A máte ve vašem okolí nějaký podobný či přímo vzorový příklad? Pokud ano, napište nám o tom na info@prozeny.cz.

Načítám