Hlavní obsah

Vzrušující vůně: Zapomeňte na parfémy, in jsou lesklé boty i pečínka!

Foto: Thinkstock

Myslíte, že uchvátíte partnera vůní od Diora? Abyste se nedivily! Pečené vepřové mu voní lépe!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, jak si navzájem voníte a chutnáte, rozhoduje o osudu partnerství… Víte, jakými vůněmi u něj nebo u ní stoprocentně zabodujete? Benzin či pečené maso byste na seznamu asi nečekali!

Článek

Hugo Boss, Kenzo, Chanel, DKNY, Christian Dior… Zapomeňte na značkové parfémy, stejnou, ne-li lepší službu ve svádění opačného pohlaví zastanou aromata úplně obyčejných věcí, které nepůsobí nijak sexy.

Společnost Procter & Gamble uspořádala anketu, jejíž cílem bylo zjistit, jaké vůně jsou vzrušující a vábivé. O klasice rozhodně není řeč!

Konvalinky a levandule? Passé!

Z průzkumu, kterého se účastnilo 2000 respondentů, vyplynulo, že ženy milují vůni benzinu, inkoustu nebo vyleštěných bot, zatímco na muže zabírá vůně rtěnky, dětského mléka nebo pečeného masa, které si mnozí s oblibou servírují v neděli.

Že jsou výsledky trochu, ehm, netradiční? Mnozí Britové se nechali slyšet, že svéráznost a neobvyklost vůní se dá jednoduše vysvětlit. Jmenované vůně prý usnadňují vzpomínání na romantické okamžiky. A odborníci vysvětlují, že je to skutečně možné.

Foto: Thinkstock

Některé vůně nosí lidé v podvědomí. A to jsou ty nejkrásnější!Foto: Thinkstock

Hra vědomí

Britská sexuoložka Tracey Cox v jedné ze svých knih věnuje vůním celou kapitolu: „Pokud se vaše první sexuální myšlenka vztahovala k učiteli – učitelce, který používal pižmovou vodu po holení – parfém, daná vůně získala souvislost se sexuální přitažlivostí,“ vysvětluje.

Jedná se o souvislost mezi čichovými vjemy zpracovávanými v mozku, touhou a pamětí. Podle ní je to přesně to, proč se po létech můžete zbláznit do muže s elvisovským účesem, nohama do O a podivnými vousy. Není ale divné, že někomu přijde sexy právě vůně naleštěných bot? Prý nikoli. Naopak je to ku prospěchu věci.

Funguje to pokaždé

„Některé podivné a úžasné vůně vás mohou dostat zpět ke šťastným vzpomínkám. To vede k většímu uvolnění, které je užitečné třeba při svádění,“ nechala se slyšet britská terapeutka Simone Bienne pro britský deník Daily Mail, který výše zmíněnou studii uveřejnil.

Nejen, že jisté vůně působí jako afrodiziakum, tedy vábnička, ale dokonce mění i vnímání času! Příjemné rande se tedy může prodloužit, pokud budete chtít! Společně se svým týmem na to přišel doktor Alan Hirsch, zakladatel a ředitel institutu vůní a chutí v Chicagu, který se specializuje na hodnocení, diagnostiku a léčbu čichu a chuťových vjemů.

Foto: Thinkstock

Pudr má nenápadnou vůni, kterou si pamatujete ještě z dob, kdy jste byli miminkaFoto: Thinkstock

Stroj času? Čichejte pudr!

Odborník podrobil testu dvacítku nekuřáků, kteří ve třech časových úsecích – s chirurgickou maskou s vůní kávy, dětského pudru a jedné bez vůně, měli dát signál po ukončení šedesáti sekund. Zmíněné vůně způsobily, že respondenti vnímali čas zcela rozdílně.

Aroma kávy onu jednu minutu „zkracovalo“, takže testovaní se ozývali dřív, než měli, kdežto dětský pudr ji prodlužoval o 34,3 sekundy.

(Na webových stránkách institutu se ale uvádí, že někdo lépe reagoval na pudr, jiný na kávu, takže se nedá obecně tvrdit, která varianta je „ve zpomalení času“ zaručeně účinná právě pro vás.) Nicméně to nic nemění na významu celého pokusu.

Vědci se nechali slyšet, že kratší vnímání času je zvlášť žádoucí, když je člověk v bolestech. Naopak třeba při masáži či speciálních akcích (do toho se počítá i to příjemné rande či sex) si lze o trochu více užít, pokud má člověk po ruce dětský prášek nebo kávu. Tak zkuste, co na vás (nebo partnera) zabírá víc…

A jaké vůně milujete vy? Myslíte, že při předehře a svádění jsou polovinou úspěchu?

Reklama

Načítám