Hlavní obsah

Jakou žárovku vybrat? Tyhle vám nezkazí oči a ještě ušetříte

Foto: Philips

Foto: Philips

Reklama

Jak si nasvítit byt tak, abyste měli dost světla na všechny oblíbené činnosti, ale neunavovali jste si přitom oči? Máme pro vás pár rad i konkrétních tipů!

Článek

Nejen každá místnost, ale i každá její část potřebuje něco jiného. „Výběr osvětlení by měl odpovídat aktivitám, které v dané místnosti budete vykonávat. Podle toho volte barvu osvětlení i intenzitu,“ radí Martin Sajbert, odborník na osvětlení ze společnosti Philips Lighting.

Kuchyň: bezpečnost a praktičnost

V kuchyni musí být osvětlení především účelné. „Pamatujte i na to, abyste pracovní plochy nasvítili tak, abyste si nestínili,“ upozorňuje Martin Sajbert. Světlo by mělo mít teplou bílou nebo bílou barvu – i proto, že nemění odstín surovin a jídel. Zvolit můžete kompaktní žárovku či zářivku, trubicovou zářivku a LED žárovku.

Základem zůstává stropní svítidlo. „Jeho úkolem je dopřát vám přehled o celé situaci v kuchyni, nicméně pro práci s potravinami je to málo. Nad varnou zónou se o dostatek světla postará osvětlení z digestoře. Ale dobře osvětlete místo přípravy potravin i dřez – třeba LED bodovými světly zespodu na horních skříňkách nebo přímo do nich zafrézované,“ říká Iva Vrbová z Kuchyňského studia Datart.

V případě, že potřebujete doplnit osvětlení do stávající linky, je možné použít LED pásky nebo lištové osvětlení, které lze dát pod spodní skříňky. Novinkou jsou světla v soklu linky, která osvětlí podlahu. Ocení je všichni, kteří se potřebují pohybovat po kuchyni v noci, kdy si jdou třeba pro sklenici vody.

Foto: Datart

V kuchyni vypadají zajímavě také světelné police, které lze umístit místo spodního korpusu linky. Osvětlí pracovní desku i vnitřek skříňky. Jsou-li dvířka skříňky prosklená, je efekt ještě znásobenFoto: Datart

Dětský pokoj: záleží na věku

V dětském pokoji je zapotřebí zvolit osvětlení podle věku a potřeb dítěte. Vždy jde ale spíš o skladbu několika světel – dostatečně intenzivní pro psaní úkolů u stolu, teplé bílé pro centrální osvětlení her na koberci, intimní pro usínání, noční proti bubákům... Čím menší děti jsou, tím větší důraz dejte nejen intenzitě světla, ale také bezpečnosti – mělo by jít o nerozbitné materiály s nepřístupnými zářivkami, aby je šikovné prstíky nevymontovaly. Z hlediska bezpečnosti se nehodí klasické žárovky, které se velmi zahřívají a mohou popálit. Vyberte spíš LED zářivky či žárovky.

Obývací pokoj: útulná atmosféra

V obývacím pokoji nejde většinou o intenzivní osvětlení, ale o atmosféru. „Trendem je také mít více slabších světelných zdrojů. Dříve byl v místnosti jeden lustr, maximálně ještě lampička na stole, dnes více světelných zdrojů vytváří různou atmosféru. Velmi příjemné je i nepřímé osvětlení, kde je minimalizováno rušivé oslnění a zdroj světla zůstává skrytý,“ říká Martin Petroušek ze společnosti Ledvance.

Nezapomeňte na lampičku s malým výkonem, která zajistí, že nebudete sledovat televizi v naprosté tmě, což škodí očím – její světlo by se nemělo na obrazovce odrážet, ani vás oslňovat, ale mělo by zmírnit kontrast. Řešením je i umístění LED pásu nebo zdroje na zdi za televizí.

Právě v obýváku lze vyzkoušet schopnosti chytré zásuvky. „Přes mobil můžete díky ní zapínat nejen spotřebiče, ale i osvětlení. V mobilní aplikaci si vytvoříte situace podle činnosti – práce, návštěva, sledování televize, relax. Jakmile je zvolíte, rozsvítí se vám světla, která v dané situaci oceníte – anebo se změní jejich barevnost,“ vysvětluje Veronika Mandíková ze společnosti D-Link.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

V obýváku si nasviťte přesně ta místa, která potřebujete. Využijte k tomu třeba stojací lampuFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Ložnice: ohlídejte barvu světla

Dobré centrální osvětlení oceníte, když se oblékáte u skříně a potřebujete se nakonec i okouknout v zrcadle. Někdo v ložnici i žehlí, čte, háčkuje, nebo dokonce pracuje – což může být z hlediska osvětlení problematické. „V domácnosti se běžně používá teplá bílá barva světla, tedy 2700 kelvinů. Tam, kde se potřebujete soustředit, je vhodnější studenější barva světla o intenzitě 4000 kelvinů, případně více. Ta se ale nehodí do míst, kde se zdržujete před spaním, protože vaše tělo je na barvu světla velmi vnímavé a vyvolalo by to v něm pocit, že je poledne, takže byste mohli mít pak problémy usnout,“ varuje Martin Sajbert.

Při výběru konkrétních lampiček a stínidel byste měli pamatovat i na to, že nesmějí oslňovat zespodu, když ležíte. Ideální jsou stmívací LED žárovky tlumenějších barev.

LED žárovky: dobrá investice

V doporučeních ideálního zdroje světla je často zmíněna LED žárovka. Proč? „Jsou levnější, spotřebují méně než úsporné zářivky a jejich životnost je dvakrát delší. Oproti halogenovým žárovkám se jen na spotřebě investice do LED žárovky většinou vrátí za méně než rok. Navíc jsou LED žárovky dostupné i ve velmi zajímavém designovém provedení,“ říká Martin Sajbert.

A jak LED žárovku vybrat? Základní hlediska jsou: výkon, barva světla a světelný tok. „Výkon dnes značí spíš spotřebu než intenzitu osvětlení. Skutečný údaj o světle vám poskytne světelný tok. Aby LED žárovka svítila stejně jako kdysi klasická 60wattová žárovka, musí mít světelný tok minimálně 806 lumenů,“ radí Martin Petroušek. Údaj o teplotě barvy světla se udává v kelvinech (K). Hodnoty 2500 až 2700 K jsou lehce nažloutlé a působí útulně, čím je hodnota vyšší, tím víc připomíná denní světlo – kolem 4000 K se hodí do kuchyně či koupelny, až 6000 K se hodí do pracovny.

Kromě řečeného jsou LED žárovky i zdravější pro oči, neboť ty kvalitní neproblikávají. Hodí se i do míst, kde často rozsvěcíte – mají okamžitě stoprocentní svítivost, nenabíhají.

A jaké LED žárovky na trhu najdete?

Vybrat si můžete z celé řady LED žárovek, pro příklad jsme vybrali pár tipů:

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Philips LED žárovka Filament Classic LEDbulb ND 4-40W E27 827 A60, teplá bílá, ekvivalent klasické 75W žárovky, cena 177 Kč. Whitenergy LED žárovka SMD2835 A60 E27 12W bílá mléčná, ekvivalent klasické 75W žárovky, cena 78 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Geti LED A60 E27 15W bílá teplá, ekvivalent klasické 90W žárovky, cena 109 Kč. Emos LED Candle 4W E14, teplá bílá, ekvivalent klasické 37W žárovky, 67 KčFoto: Archiv firem

Čím doma svítíte vy? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám