Hlavní obsah

Jakou žehličku vybrat? Odborníci radí, na co si dát pozor!

Foto: HTeam, Shutterstock.com

Žehličku vyberte i podle toho, kolik času chcete trávit u prknaFoto: HTeam, Shutterstock.com

Reklama

Dosloužila vám žehlička, kterou jste měli pár let, a rozhlížíte se po nové? Než vyrazíte do obchodu, možná byste měli něco vědět o kladech a záporech jednotlivých typů.

Článek

Za posledních pár let se toho v sortimentu žehliček změnilo hodně a vedle klasických napařovacích se ke slovu stále víc dostávají ty systémové. Co od nich očekávat a jak si zvolit typ, který vašim potřebám vyhoví lépe?

Napařovací žehličky

Při výběru byste si měli hlídat příkon – čím vyšší je, tím se žehlička rychleji zahřeje, rychleji se tvoří pára a je jí víc – měla by být alespoň 1400 W, ideálně nad 2000 W. „Důležitý je i parní výkon. Při vodorovném žehlení je ideální od 40 g za minutu. Při vertikálním žehlení a parním rázu by to mělo být nad 100 g za minutu,“ říká Petr Štursa, produktový manažer e-shopu Kasa.

Zásadní je i materiál žehlicí plochy. Měl by být dostatečně kluzný, ale i odolný proti poškrábání. Jakékoli jeho poškození zvyšuje riziko připalování a poškození textilních vláken. Většina výrobců si materiál žehlicí desky pojmenovává jinak, ale nejčastěji jsou z teflonu, keramiky, hliníku, nerezu nebo smaltu.

Moderní napařovací žehličky nabízí víc. „Pamatujte na samočištění od vodního kamene. Ten omezuje výkon páry, tedy efektivitu žehlení. Hodí se i systém odvápňování, díky kterému můžete používat vodu z kohoutku,“ radí Petr Štursa. Jestli často žehlíte při nižších teplotách, která nepostačí na kvalitní přeměnu vody na páru, pamatujte na systém ochrany před odkapáváním. Nemusíte se pak bát skvrn od vody. Hodí se i bezpečnostní vypínání, díky kterému můžete být v klidu, i když necháte nevypnutou žehličku stát bez dozoru.

Mezi klady klasické napařovací žehličky patří její pohotovost, snadná manipulace a skladnost, ale i cena, která začíná u pár stokorun.

Co jsme našli zajímavého

Foto: archiv firem

Braun TS 725 TexStyle 7, příkon 2400 W, parní ráz až 150 g a nastavení páry až 50 g, extra kluzná a odolná žehlicí plocha, oceněna dTestem, cena 1390 Kč. Rowenta DW6020, příkon 2400 W, parní ráz 180 g, pára 0-40 g, cena 1800 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Sencor SSI 2027 BL, příkon 1600 W, parní ráz ani tlak páry neuvádí, nerezová žehlicí plocha, cena 299 Kč. ETA 3284-20 Viento, příkon 2400 W, parní ráz 160 g, tlak páry 0–40 g, dvoukomorový parní systém, speciální hliníková plocha, cena 1299 KčFoto: archiv firem

Systémové žehličky

Na trhu najdete dva druhy systémových žehliček. První funguje jako boiler. Ohřeje všechnu vodu v nádržce a drží ji pod tlakem. Tu nemůžete během žehlení dolévat a protože se voda ohřívá všechna, trvá déle, než je připravena na práci.

Druhý typ má topné těleso ohřívající vodu – nahřátí trvá rychleji – a odnímatelný zásobník, který lze během žehlení dolévat. Většinou to ale není potřeba, protože nádržka systémových žehliček mívá objem kolem litru, což bohatě postačí.

Systémové žehličky, čili parní generátory či parní stanice, mají sice pomalejší nástup než klasické napařovačky, ale nabízejí za to mnoho jiných výhod. „Žehlení totiž výrazně zrychlují a usnadňují. Nemusíte nastavovat teplotu, vyžehlíte všechny druhy látek – od lnu až po satén nebo džínovinu a nikdy nic nepřipálíte. Zvládnete několik vrstev najednou, oblečení můžete žehlit i vertikálně, čili bez žehlicího prkna,“ říká Veronika Kuřinová, brand manager značky Braun. Rozhodně ji tedy ocení vícečlenné domácnosti s neustále plnými koši prádla.

Díky oddělenému zásobníku na vodu je samotná žehlička mnohem lehčí a lépe se s ní manipuluje – nemusíte na ni ale tlačit, protože vyšší tlak páry vyrovná i větší pomačkání a poradí si i s přeschlým prádlem.

Za nevýhodu systémových žehliček lze považovat jen to, že jsou větší a potřebují víc místa na uskladnění, čekání na zahřátí při zapnutí dohoní úsporou času při samotném žehlení.

Jejich pořizovací cena je v rozmezí 2–10 tisíc. V jejich případě ale také platí pravidlo o ceně úměrné výkonu. „Dražší modely mají vyšší parní výkon, kvalitnější žehlicí plochy a disponují funkcemi, které žehlení ještě více urychlí. Umí například rozpoznat změnu materiálu a přizpůsobit teplotu plochy i výkon páry, tudíž nedojde ke spálení látky nebo poškození gumové aplikace na tričku,“ říká Pavel Janů, produktový specialista Euronics.

Pár tipů z obchodů

Foto: archiv firem

Parní generátor Braun IS 5043 WH, příkon 2400 W, parní ráz 340 g, stálý výstup páry 120 g, tlak 6 barů, iCare, 3D eloxovaná žehlicí plocha, parní špička, cena 7003 Kč. Žehlička s parním generátorem Domo DO7085S, příkon 2400 W, tlak 6 barů, průběžně 140 g páry, ráz 240 g, keramická plocha Smart Glide, cena 4190 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Systémová žehlička Philips PerfectCare GC9550/02, příkon 2400 W, parní ráz 350 g, stálý výstup páry 125 g, tlak až 6,5 baru, odolná plocha SteamGlide, zámek pro přenášení, cena 6899 Kč. Parní generátor Imetec 9256 Iron System Compact s ECO technologií, příkon 2200 W, parní výstup 40 g, aluminium žehlicí plocha, cena 1999 KčFoto: archiv firem

Čím žehlíte vy? Napište nám!

Reklama

Načítám