Hlavní obsah

Jaký je váš PMS: Jste protiva, mlsounka, plačka nebo náfuka?

Foto: thinkstock

PMS je strašák každého muže, jehož partnerky se týkáFoto: thinkstock

Reklama

Jak se projevuje váš premenstruační syndrom – jste protiva, mlsounka, náfuka, nebo plačka? Je dobré to vědět, protože jedině pak může být pomoc cílená a mnohem účinnější.

Článek

Proč zrovna já?! Na tuhle zoufalou otázku vědci zatím nedokážou s jistotou odpovědět. Předpokládá se, že příčinou komplikovaného premenstruačního syndromu je kolísání hormonální hladiny v průběhu menstruačního cyklu. Tím ale procházíme všechny – u každé ženy se přitom syndrom projeví trochu jinak (a u těch šťastnějších vůbec). Pokusem o zpřehlednění diagnostiky je rozdělení žen trpících PMS do čtyř skupin, a to podle převládajícího typu příznaků.

Ke kterému typu patříte vy?

1. Jste protiva, pokud trpíte: náhlými změnami nálady, napětím, úzkostí, podrážděností nebo vztekem. Právě tyhle příznaky jsou nejvíc vidět a slyšet navenek; tady je původ vtipů a historek o ženách s PMS.

Co pomáhá: Omezte kávu a colu – kofein zvyšuje psychickou labilitu. Proti náladovosti a nervozitě se osvědčuje hořčík. S lékařem se poraďte o možnosti užívání fytoestrogenů. Jako první pomoc při velké nepohodě můžete vyzkoušet třeba tohle relaxační cvičení: Lehněte si na záda, nohy opřete o zeď a rozevřete je do širokého V. Pomalu a zhluboka dýchejte a vydržte tak jednu minutu.

Foto: thinkstock

Protivná nálada? S tou se dá rozhodně něco dělat!Foto: thinkstock

2. Jste náfuka, pokud trpíte: přibýváním na váze, bolestivými prsy, oteklými prsty a kotníky, nafouklým břichem.

Co pomáhá: Kolísání hladiny progesteronu v krvi zvyšuje množství hormonu aldosteronu, který má na svědomí zadržování vody v těle. K zavodňování ale přispívá i sůl, takže si raději odpusťte chipsy a slané oříšky. Pokud ji dosud neberete, lékař vám nabídne užívání vhodné hormonální antikoncepce. „Velkou změnu přinesl vývoj kombinované hormonální antikoncepce s antimineralokortikoidními účinky, která působí jako mírné diuretikum, ale příznivě ovlivňuje i další příznaky PMS,“ říká gynekoložka Kateřina Svojanovská.

3. Jste mlsounka, pokud trpíte: nepřekonatelnou touhou po sladkém, bolestmi hlavy, nedostatkem energie a neobvyklou chutí k jídlu. Tyhle divoké chutě jsou způsobené kolísáním krevního cukru.

Co pomáhá:Jezte méně, ale častěji – stabilizujete tak hladinu inzulinu v krvi. Užívejte chrom, který kontroluje metabolismus cukru. A pokud možno se vyhýbejte alkoholu. Podle některých vědců stačí v období před menstruací jediná sklenička k tomu, aby zcela rozhodila hospodaření vašeho těla s cukrem.

Foto: thinkstock

Některé ženy trpí nezřízenými chutěmiFoto: thinkstock

4. Jste plačka, pokud trpíte: depresemi, plačtivostí, zmateností nebo zapomnětlivostí.

Co pomáhá: V tomto období se pokud možno vyhněte zátěžovým situacím a důležitým rozhodnutím. Lékař vám možná předepíše antidepresiva, nejdřív ale vyzkoušejte uklidňující třezalkový čaj. A vrhněte se na pohyb! „Je známé, že aerobní cvičení zvyšuje vyplavení endorfinů. Epidemiologické studie porovnávaly výskyt a intenzitu příznaků PMS u žen, které pravidelně cvičí, se ženami, které necvičí. Výsledky jednoznačně potvrdily, že u žen, které cvičí minimálně třikrát týdně, je mírnější symptomatologie PMS, především v psychické oblasti,“ potvrzuje prof. MUDr. Pavel Calda z Gynekologicko-porodnické kliniky 1.LF.

Který typ jste vy? Většina žen na sobě objeví příznaky více skupin, ta jedna ale bývá hlavní. Jaká léčba vám zabírá? Podělte se o svoje zkušenosti v diskusi!

Reklama

Související témata:

Načítám