Hlavní obsah

Jaký vztah má smysl zachraňovat a jaký už ne?

Foto: Profimedia

Euforie zamilovaného páru je pryč. Stačí to, co zbylo, na další roky?Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láska, úcta, respekt, děti? Co vlastně partnerství drží pohromadě? A když něco ze seznamu chybí, je to důvod k rozchodu? Pokud nevíte, zda odejít ze vztahu bez citů, vzpomeňte si na jeho začátky. Proč?

Článek

„S manželem jsme spolu 16 let. Zrenovovali jsme dům, vychovali syna, něco jsme si našetřili. K sobě se chováme s partnerskou úctou, respektujeme se, ale láska už to dávno není,“ vypráví osmatřicetiletá čtenářka Lydie, která si myslí, že je možná stále příliš mladá na to, aby zůstávala ve vztahu, ve kterém chybí něha a typické chování dvojice, která spolu sdílí domácnost i život.

„Na jedné straně si říkám, že mám ve svém věku šanci začít znovu, ale mé druhé já mi našeptává, jak je hloupé a pošetilé zahodit tolik let s jedním mužem. Každý den se sama sebe ptám, jestli se to dá ještě mezi námi zachránit. Můžu nebo můžeme být šťastní? Mám odejít, zůstat, neřešit?“ zajímá ji. A vlastně i ostatní ženy, které zvažují, zda by jim rozchod neprospěl víc.

Dva vedle sebe, ne spolu

„Zda zůstat ve vztahu bez lásky, závisí na rozhodnutí obou partnerů. Častokrát si mylně představujeme, co to vlastně láska, je a nesprávně si ji zaměňujeme s euforií zamilovanosti,“ popisuje koučka partnerských vztahů Hana Wolf ze Školy pro ženy s tím, že pokud se partneři mají rádi, chovají k sobě úctu, záleží jim na tom druhém a budují spolu něco, pak právě toto je skutečná láska.

Foto: Profimedia

Častou chybou žen je, že si mnohdy představují pod slovem láska něco zcela jiného než mužiFoto: Profimedia

„Není euforická a zamilovaná. Naopak je stabilní a klidná. Chybí-li ve vztahu euforie, pak je právě na každém páru, zda ji do vztahu dokáže navrátit. Je to sice těžký úkol, ale rozhodně to není nemožné,“ upřesňuje odbornice a poukazuje na druhý, možná závažnější problém.

Ohlédnutí za začátky

„Zcela jiná otázka je, pokud se spojili partneři, kteří k sobě už od samého začátku nepatří, ale do vztahu se donutili – ať už z jakýchkoli důvodů. V takovém vztahu je pak pramálo společného mezi partnery a těžko se staví na něčem, co mezi nimi nikdy nebylo,“ krčí rameny Hana Wolf a dodává, že vztahy mají vznikat na základě jistého tepla, přitažlivosti dvou lidí, stability a touhy jít životem spolu. Jenže právě tohle je ta největší potíž.

Kdy skutečně přetrhnout nit?

„Mnohdy se setkávám s lidmi, kteří se pro vztah s druhým člověkem rozhodli výhradně na základě rozumu nebo se báli, že svým odmítnutím mohou druhému ublížit. Čím déle ve vztahu jsou, tím více, a to oba, trpí. Rostou v nich pocity nenávisti a nespokojenosti, a to je pomalu, ale jistě ničí,“ dál objasňuje koučka a nabízí řešení.

Foto: Profimedia

Rodiče často drží pospolu už jen děti. Ty ale nejsou hloupé a velmi intenzivně vnímají prostředí, kde mezi dospělými chybí úcta a spokojenostFoto: Profimedia

„V takovém případě je pak opravdu lepší přestat jeden druhého trápit, a i když to bolí, je lepší společné cesty rozdělit. Život máme prožívat v radosti a naplnění, nikoli smutku, potlačení, zlosti a pocitu promarněného života,“ uzavírá Hana Wolf, která tak jen potvrzuje již dávno řečené.

Naordinovat někomu nebo i sám sobě zamilovanost, obdiv k partnerovi a chuť se mu zalíbit, se v praxi zařídit ani realizovat nedá. „Kdo hledá tabletku pro obnovení přitažlivosti – a kdo ví, zdali ve dvojici vůbec nějaká byla – je zklamán. Žádná taková neexistuje. Klíč je v úpravě partnerských vztahů nebo v rozchodu,“ myslí si i sexuolog Zlatko Pastor. Konečné rozhodnutí je ale na každém z vás.

A co důležitější právě pro vás – láska, nebo úcta? Či snad obojí?

Reklama

Načítám