Hlavní obsah

Jana se zamilovala do cvičení a za rok zhubla 19 kilo!

Foto: Mona Martinů

Jak se čtenářce Janě povedlo zhubnout o 19 kilo? Přečtěte si její příběh v našem článkuFoto: Mona Martinů

Reklama

Ještě před rokem Jana se svými 160 centimetry vážila 90 kilo. Bojovala s vysokým tlakem i cholesterolem. Začala proto cvičit, což ji motivovalo i zdravěji jíst. A ručička na váze šla dolů raz dva...

Článek

To, že se nehubne v tělocvičně, ale v kuchyni, je už vcelku dobře známý fakt. Až osmdesát procent výsledku vašich snah o redukci váhy závisí na tom, co jíte a pijete.

Každopádně i přesto má aktivní sport obrovský význam. Třiačtyřicetiletá dvojnásobná maminka Jana je toho perfektním důkazem!

Začalo to v tělocvičně...

Začátkem loňského roku se Janě zhoršil zdravotní stav. Potýkala se s vysokým tlakem i cholesterolem, na které musela začít brát prášky. Jako realistka si nenalhávala, že by s tím neměla co dělat její vysoká nadváha. Při 160 centimetrech je 91,5 kilo skutečně hodně.

V květnu 2015 se proto rozhodla chodit pravidelně cvičit do fitness centra. Sama si nevzpomíná na nějaké obzvlášť těžké chvíle. Dřina to pro ni byla snad jen na začátku, než si na pravidelné posilování zvykla. Ale už opravdu záhy jí cvičení začalo přinášet vyloženě radost.

„Baví mě to od začátku, ale úplně jsem tomu propadla po měsíci, kdy už to nebyla taková dřina. Teď chodím i na lekce jako HIIT, které jsou velmi náročné,“ říká Jana a dodává: „Už od začátku cvičím pravidelně. Podle možností čtyři až šestkrát týdně. Ze začátku jsem chodila na hodinku. Teď chodím tak na dvě až dvě dva a půl hodiny.“

Foto: Mona Martinů

K hubnutí Janu motivoval její neutěšený zdravotní stav. Nyní je vše jinak :-)Foto: Mona Martinů

Změna jídelníčku přišla záhy

Jídelníček Jana začala upravovat v rámci malých kroků. Motivovaly ji k tomu právě sportovní aktivity. Ono to tak nějak zkrátka funguje. Aktivní tělo vyloženě prosí o pořádnou výživu. A to nejsou chipsy ani bůček.

Nicméně, první změny, které Jana zahájila asi po dvou týdnech cvičení, byly dvě. Začala pravidelně jíst. Jinými slovy sekla s celodenním hladověním a následným večerním přejídáním. A také se naučila snídat.

Vzhledem k tomu, že Jana vstává do práce už v půl páté, aplikuje nyní systém jakési pre-snídaně. Ještě ráno po cestě do práce vypije nějaký rostlinný nápoj, třeba sójový nebo kokosový. Pak přichází větší snídaně a další jídla v pravidelných intervalech.

Foto: Mona Martinů

Janu naprosto uchvátil pohyb. Cvičit chodí minimálně čtyřikrát, ale mnohdy i šestkrát týdněFoto: Mona Martinů

„S jídelníčkem to šlo postupně. Člověk si musí zvyknout na nové potraviny, já jsem jedla hodně tučné věci a masné výrobky, které jsem omezila. Některá svá oblíbená jídla jsem pak začala dělat jinak,“ říká Jana.

„Třeba místo knedlo-vepřo-zelo dělám obdobné jídlo z krůtího masa, kysaného zelí zahuštěného jen bramborem nebo celozrnnou kaší a k tomu knedlík z kukuřičné mouky a zbylého celozrnného pečiva,“ uvádí příklad.

Foto: Mona Martinů

Jak se vám líbí Jana o 19 kilo lehčí?Foto: Mona Martinů

Kila šla dolů hodně rychle

„Jana patří mezi lidi, kteří když se pro něco rozhodnou, tak si za tím jdou, zajímají se a udržují si motivaci. Velmi rychle zhubla 8 kilogramů,“ uvádí trenérka z ostravského fitness pro ženy Contours Pavlína Jeřábková, která s Janou pracovala.

„Ruku v ruce s jídelníčkem, kdy se paní Jana naučila hlavně pravidelně stravovat a rozložit si denní příjem sacharidů, bílkovin a tuků nakonec dosáhla skvělých výsledků,“ dodává trenérka.

Během roku, co Jana přestoupila na nový životní styl, zhubla již 19 kilo. V pase jí ubylo 20 centimetrů. Sama říká, že v redukci pokračuje i nadále. A hlavně! Jak cvičení, tak i nový zdravý jídelníček si zamilovala a rozhodně je nehodlá opustit. Už prý nikdy.

Foto: Mona Martinů

Zkuste to jako Jana, změna v jídelníčku i v pohledu na pohyb může pomoci i vám!Foto: Mona Martinů

Myslíte, že Jana si svůj aktivní život udrží?

Reklama

Související témata:

Načítám