Hlavní obsah
2,6
(7)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Vánoce bez lineckého cukroví jsou zhruba stejně nepředstavitelné jako bez vanilkových rohlíčků. Takže jestli ještě nemáte napečeno, máte nejvyšší čas, aby se ještě stihlo rozležet. Vyzkoušejte klasické linecké cukroví podle Jany.

30 min.
Příprava
18 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 plechy
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 50 g cukru moučka
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1/2 lžíce citronové šťávy
  • džem
Článek

Postup

01.

Na vál nasypte mouku, udělejte do ní důlek a do toho přidejte všechny zbývající ingredience a rukama zadělejte těsto. To uložte do lednice asi na půl hodiny odležet.

02.

Troubu zapněte na 180 stupňů. Na lehce pomoučeném válu rozválejte odpočaté těsto na plát silný asi 2 mm a pusťte se do vykrajování. Kousky klaďte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem a pečte ve vyhřáté troubě asi 8–9 minut dorůžova.

03.

Upečené cukroví nechte vychladnout, a pak ho poslepujte: džem přijde vždy na rubovou stranu (tu, která byla na papíře). Někdo cukroví ještě máčí do čokolády, já ho ale mám nejraději jen takto poslepované.

Nejlepší na slepování je červený džem, vyzkoušejte třeba jahodový, podle našeho receptu.

Reklama

Související témata: