Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Vánoce bez lineckého cukroví jsou zhruba stejně nepředstavitelné jako bez vanilkových rohlíčků. Takže jestli ještě nemáte napečeno, máte nejvyšší čas, aby se ještě stihlo rozležet. Vyzkoušejte klasické linecké cukroví.

30 min.
Příprava
18 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 plechy
  • 150 g hladké mouky
    1
  • 100 g másla
    7
  • 50 g cukru moučka
  • 1/2 sáčku vanilkového cukru
  • 1 ks žloutků
    3
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • 1/2 lžíce citronové šťávy
  • 150 g marmelády
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Na vál nasypte mouku, udělejte do ní důlek a do toho přidejte všechny zbývající ingredience a rukama zadělejte těsto. To uložte do lednice asi na půl hodiny odležet.

02.

Troubu zapněte na 180 stupňů. Na lehce pomoučeném válu rozválejte odpočaté těsto na plát silný asi 2 mm a pusťte se do vykrajování. Kousky klaďte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem a pečte ve vyhřáté troubě asi 8–9 minut dorůžova.

03.

Upečené cukroví nechte vychladnout, a pak ho poslepujte: džem přijde vždy na rubovou stranu (tu, která byla na papíře).

Nejlepší na slepování je červený džem, vyzkoušejte třeba jahodový, podle našeho receptu.

Energetická hodnota celkem pro 1 plech
Energie3 939,85 kJ
Bílkoviny10,69 g
Tuky43,88 g
Sacharidy125,13 g
Sůl0,05 g
SAFA21,21 g
Vláknina3,16 g
Cukry69,4 g
Související témata:

Načítám