Hlavní obsah

Jarní detox: Návod, jak se za 3 dny pročistit!

Foto: Thinkstock

Jaro je ideální doba na pročištění organismuFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špatné trávení, únava, nezdravá pleť – za to všechno může zanesení organismu toxiny a odpadními látkami. Poradíme vám, jak se jich za tři dny aspoň částečně zbavit. Uvidíte, jak se vám uleví!

Článek

Kde se toxiny v těle vlastně berou? Pokud náhodou nepatříte mezi vegetariány, vězte, že je to „přílišný blahobyt“, co vás ničí!

Pro tygra to problém není

Jak často jíte maso? Denně? Při trávení nadměrného množství živočišných bílkovin se v těle usazují odpadní látky, které se hůře odbourávají.

Na stěnách buněk se vytváří povlak, který zpomaluje metabolismus, člověk se cítí unavený a těžký. Maso z hromadně chovaných zvířat navíc obsahuje zbytky léků a těžké kovy. Živočišný tuk je dobré rozpouštědlo, s tučným masem si proto smlsnete i na škodlivinách z okolního prostředí.

Dalším problémem je nedostatek vlákniny. Velký podíl bílé mouky ve vašem jídelníčku, malé množství zeleniny a celozrnných potravin má za následek zpomalení peristaltického pohybu střeva. V jeho záhybech se pak hromadí odpadní materiál celé roky až desetiletí.

Foto: Thinkstock

Zkuste vzít na pár dní na milost jen zeleninu a zdravé nápoje!Foto: Thinkstock

Za tři dny jako znovuzrození

„Vstaňte brzy ráno, oškrábejte si jazyk, vypláchněte ústa olejem a udělejte si klystýr. Pak vypijte rozpuštěný prášek ze slupek jitrocele indického.“

Líbila by se vám taková očistná kúra? Nebojte se, detoxikačních programů existuje spousta, od těch radikálních (některé mohou i uškodit) až po celkem umírněné rady.

Naši kúru určitě zvládnete, stačí si udělat tři dny volno, nakoupit předem potraviny (omezíte tím pokušení) a pusťte se do toho!

Jezte hlavně zeleninu. Buďte vynalézaví a dopřávejte si ji ve formě polévek, salátů, vařenou i pečenou; k dochucování používejte bylinky a ořechy.David Frej doporučuje k obědu například polévku z květáku a brokolice, dušenou zeleninu ratatouille nebo kičadi (pokrm z rýže basmati, červené čočky a indického koření), k večeři ovesnou nebo pohankovou kaši s rozinkami a skořicí. K pití radí připravit si nápoj z filtrované vody, čerstvé limetkové šťávy a domácího medu.

Foto: Thinkstock

Pohyb uvolní i myslFoto: Thinkstock

„Vhodné jsou i čerstvé zeleninové a ovocné šťávy, například mrkvovo-pomerančová nebo šťáva z jablek a červené řepy. Pokud nemáte možnost vylisovat si je sami, zvolte džusy ošetřené takzvanou paskalizací, tedy vysokým tlakem,“ radí odbornice na výživu Mgr. Ing. Diana Chrpová.

Vynechte maso, i kuřecí a rybí. Z jídelníčku dále vypusťte pečivo z bílé mouky, vajíčka, sýr, sladkosti (i kvalitní bio čokoládu!), předvařené a průmyslově zpracované potraviny. Mlsnou zažeňte ovocem. Nepijte alkohol, mléko, černý čaj ani jiné nápoje s kofeinem, limonády s bublinkami. Jste-li velkým milovníkem kávy, postupně snižujte její spotřebu už v předcházejícím týdnu. Náhlé přerušení pravidelného přísunu kofeinu by vám způsobilo bolesti hlavy a nervozitu.

Jezte jen tehdy, když máte opravdu hlad. Každé sousto důkladně žvýkejte, vnímejte jeho chuť a vůni. Vypněte telefon, čtěte si, co nejvíc omezte hluk a vyrušování. Věnujte se příjemným věcem, na které si už dlouho chcete udělat čas – velký jarní úklid ani hlídání čtyř cizích dětí do téhle kategorie nepatří! Každý den jděte na dlouhou procházku do lesa nebo do parku. A dopřejte si nejméně osm hodin spánku.

„Dojezd“ je důležitý. V následujícím týdnu se snažte – podle možností – tahle pravidla dále dodržovat, především minimální (ještě lépe vůbec žádné) dávky alkoholu a kofeinu a omezení cukru a bílé mouky. Můžete doplnit jídelníček o mořské ryby nebo kuře bez kůže, o celozrnné těstoviny a čerstvý sýr.

Jakým metodám věříte vy? Nebo si myslíte, že žádnou jarní očistu nepotřebujete?

Reklama

Načítám