Hlavní obsah

Jarní detox si zaslouží i váš domov

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Reklama

Doplňte každoroční jarní očistu organismu od škodlivých látek i detoxikací vašeho interiéru. Zbavte se špatného vzduchu, bakterií či škodlivých materiálů. Správně řízená očista navrátí energii do vašeho domova a poté i vám.

Článek

Zamýšleli jste se někdy nad otázkou, zda je čistší vzduch v interiéru, nebo venku? Průzkum společnosti YouGov ukázal, že víc než 90 % Čechů se domnívá, že méně znečištěný je ten vnitřní. Jenže chyba lávky. Stav venkovního ovzduší hlídá patřičná legislativa, pro to domácí však žádné normy neexistují. Jeho kvalita navíc dostává na frak i kvůli nevhodným stavebním materiálům, nábytku a množství agresivních čisticích prostředků. Co všechno vám pomůže žít doma zdravěji?

Jak často větrat

Základní faktory jsou správné větrání a hlídání optimální vlhkosti. „Za chladnějších jarních dní, když je venkovní teplota ještě nízká, otevírejte okna třikrát až čtyřikrát denně na 5 až 10 minut dokořán. Vzduch se vymění, vlhkost odejde, ale stěny, podlaha a nábytek nestihnou prochladnout,“ radí Pavel Kašpar ze společnosti Vekra. Takže žádná pootevřená větračka. S teplejším počasím, a především až přestanete topit, větrejte klidně každou hodinu.

Se správným větráním (a nejen na jaře) vám také pomůže dodržování jednoduchého pravidla 21–50, které říká, že při teplotě zhruba 21 °C by vlhkost v místnosti neměla přesáhnout 50 %. K uhlídání odpovídajících limitů vám pomůže šikovná pomůcka v podobě měřiče vlhkosti vzduchu. Může se to zdát jako banalita, ovšem udržováním správného klima předcházíte tvorbě nebezpečných plísní.

Foto: ronstik, Shutterstock.com

Větrat byste měli v těchto ještě stále chladných dnech minimálně třikrát za den na 10 minutFoto: ronstik, Shutterstock.com

Rostliny, které čistí vzduch

K detoxikaci domácího ovzduší přispívají také pokojové rostliny. Prakticky fungují jako přírodní čističky vzduchu, jejichž provoz vás téměř nic nestojí. Mezi nejvýkonnější čističky patří palma druhu Areca. Pohlcuje toxiny a současně funguje jako denní továrna na kyslík. Bude dobře prospívat, když jí zajistíte jednou týdně zálivku a teplé prostředí. Teplota by ani v noci neměla klesnout pod 15 °C.

Další chytrou rostlinou je známý tchynin jazyk. Poradí si s formaldehydem, benzenem i trichlorethylenem, které se uvolňují z nejrůznějších nátěrů, lakovaných povrchů, ale také z čisticích prostředků. Tento druh si dejte do ložnice, protože nejvíc kyslíku produkuje v noci.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Palma Areca vám pomůže vyčistit doma vzduchFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Využijte aromaterapii

Přírodní esenciální oleje nejenže domácnost provoní, vhodně zvolené mají i antiseptické a baktericidní účinky. Postupným odpařováním v aromalampách tak pomáhají s likvidací nežádoucích mikroorganismů.

Nejvhodnější jsou oleje eukalyptový, tea tree (čajovníkový), levandulový, šalvějový, rozmarýnový, tymiánový, borovicový, citronový či cedrový.

Pokud nechcete svůj domov zatěžovat chemickými čisticími prostředky, účinnými pomocníky a neméně efektivními budou třeba klasický ocet, kyselina citronová a jedlá soda.

Vytvrzený laminát pro zdravější domácnost

Až budete inovovat některé domácí zařízení, popřemýšlejte i nad výběrem materiálů. U nábytku je ideální vytvrzený laminát překrytý UV lakem, který dotváří vysoce odolný povrch zamezující bakteriím proniknout do vnitřní struktury nábytku. Z vytvrzeného laminátu můžete mít veškerý nábytek.

Když budete vybírat pohovku, vyplatí se investovat do kvalitního kousku, nejlépe koženého. Výhodou je, že se v ní nedrží roztoči. Ideální je proto do domácnosti, ve které žije alergik. Kůže má navíc dlouhou životnost, stálý vzhled a snadno se udržuje.

„Věčně čisté“ mohou být i kliky. Pokud jsou z toho správného materiálu, dokážou samy od sebe likvidovat zákeřné bakterie a viry. „Současné výzkumy potvrdily, že jedním z nejúčinnějších materiálů v boji proti virům a bakteriím je měď a její slitiny – konkrétně masivní mosaz,“ popisuje Roman Ulich ze společnosti M.

Zajímavou novinkou je také inertní sklo. Zcela hladký povrch je ošetřen vrstvou antistatického obalu, takže na něm nic neulpívá. Skleněné pak mohou být stěny, dveře, obklady i zábradlí.

Reklama

Načítám