Hlavní obsah

Praní dle nejnovějších trendů: Ve studené vodě nebo s párou

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli jste to ještě neudělali, tak je nejvyšší čas změnit své zaběhlé prací zvyky. Věděli jste, že není třeba tak úzkostlivě třídit prádlo podle barev nebo proč se vyhnout příliš vysokým teplotám?

Článek

Proč byste měli něco měnit na svém způsobu praní? Třeba proto, že se změnily materiály, ze kterých se šije oblečení, jiné jsou prací prostředky a hodně nového nabízejí i pračky. Co tedy změnit, abyste tohle všechno vzali v úvahu?

1. Snižte teplotu

Většinu moderních textilií není třeba prát za vysokých teplot, mnohdy to ani není možné. „Neplatí, že když se pere ve vyšší teplotě, bude prádlo čistější. Sice to zničí bakterie, ale většině oděvů to neprospívá. Mnohem lepší je vybrat správný prací prostředek a cyklus,“ říká Jana Puškáčová, šéfka společnosti Elis, která se zabývá kompletním servisem v oblasti textilií. Dávno už neplatí, že k odstranění skvrn nebo mikroorganismů musíte nastavit program na vyvářku nebo nad 60 °C. Moderní přípravky to dovedou, i když má voda jen 20 °C.

2. Netřiďte prádlo jen podle barvy

Jste zvyklí třídit prádlo podle barev? Šikovnější je vzít v úvahu doporučenou teplotu a šetrnost praní. Když použijete univerzální prací prostředek, můžete si dovolit míchat víc barev nebo barevné s bílým – stačí do pračky přidat ubrousek proti obarvení. Má kladný náboj, takže vychytá rozpuštěná barviva, která jsou nabitá záporně.

Foto: Archiv firem

Zleva: Prací ubrousky Colour Catcher Eco jsou 100 % přírodního původu, kompostovatelné, doporučená cena je 159,90 Kč (18 kusů). Ubrousky Denkmit jsou veganské a v DM drogerii stojí 109 Kč (50 kusů). Ubrousky Dr. Beckmann intenzivně chrání, v e-shopu Pemi za 158 Kč (40 kusů)Foto: Archiv firem

3. Ochraňte barvy prádla

Perete odděleně čistě bílé prádlo? Pak zvolte prací prostředek s oxidačními účinky, který ho krásně vybělí. „Nikdy ho ale nepoužívejte na barevné, protože by barvy vybledly. Vhodný je prostředek na barevné prádlo, který odstíny oživí,“ radí Josef Handrejch z Kvalitexu.

4. Jděte na fleky chytře

Když se stane nehoda, která skončí skvrnou, nenechávejte ji zaschnout a řešte ji hned. Můžete použít některý ze speciálních přípravků, které lze nanést přímo na látku nebo je přidat do pračky. Jejich výhodou je, že prádlo bude opravdu čisté a barvy ochráněné.

Foto: Archiv firem

Zleva: Sypký odstraňovač skvrn Neon Oxi Action, na bílé i barevné prádlo, VMDdrogerie prodává za 84 Kč (750 g). Sypký odstraňovač skvrn Dr. House na prádlo, čalounění i koberce, VentoBohemia prodává za 47 Kč (750 g). Sypká dezinfekce a odstraňovač skvrn Sanytol na skvrny i mikroby, Robino prodává za 129 Kč (450 g)Foto: Archiv firem

5. Volte správně: tekutý, nebo sypký?

Prací prostředek volte podle druhu prádla a pracího programu. „Běžné sypké prášky se hodí spíš na dlouhé praní v horké vodě a na těžší či pevnější oblečení. Gely jsou vhodné na praní v jakkoli teplé vodě, pro lehčí a jemnější, stejně jako tmavé a černé prádlo,“ radí Jana Puškáčová. Na trhu jsou ovšem i prášky, u kterých výrobce garantuje účinnost i při nižších teplotách.

Gelové prostředky mohou být předem nadávkované do kapslí, disků či podů. Mají několik komor a v nich obsažené složky zastávají během praní různé funkce. Kromě pohodlné aplikace zajistí i to, že nebudete užívat zbytečně moc pracího prostředku.

Foto: Archiv firem

Zleva: Disky Persil 4 v 1 pro teplotu 20–95 °C, v Alze stojí 199 Kč (22 kusů). Kapsle Savo 3 v 1, na barevné i bílé prádlo, Rohlík prodává za 349 Kč (45 kusů). Pody Ariel 3 v 1, aktivní již při 30 °C, v Teta drogerii stojí 59 Kč (11 kusů)Foto: Archiv firem

6. Nepřehánějte to s aviváží

A co aviváž? Nepoužívejte ji, pokud pak prádlo dáte do sušičky, a rozhodně ji nepřidávejte automaticky ke každému praní. „Například u povlečení z přírodních materiálů může snížit cenné vlastnosti, jako je prodyšnost nebo schopnost absorbovat vlhkost,” radí Josef Handrejch z Kvalitexu. Zrovna tak aviváž nepatří na plavky a elastické spodní prádlo nebo funkční oblečení.

7. Spolehněte se na chytrou pračku

Nejmodernější spotřebiče zohledňují nové materiály a požadavky na úsporu vody, energie a pracích prášků. „Mezi trendy patří speciální programy pro funkční textilie i populární přírodní materiály. Pračku lze zapojit do systému inteligentní domácnosti a ovládat přes mobil nebo počítač. Prosazují se také kvalitní materiály, které zajistí životnost spotřebiče až 20 let,“ vysvětluje Lucie Kyselá, produktová manažerka Miele ČR.

Pračky nabízejí parní programy zajišťující dezinfekci, zlepšení vlastností vláken, nadýchanost a provonění i bez aviváže. Dále rozprašovací trysky, které dostanou přímo do vláken detergent nebo změkčovač a sníží spotřebu vody až o 30 %, a mohou pracovat i s ionizací, která i při nízké teplotě odstraní maximum skvrn.

Foto: Archiv firem

Zleva: Pračka Gorenje WA84CS, až 8 kg prádla, energetická třída A+++, speciální programy, parní technologie, až 1 400 otáček, v Alze stojí 8499 Kč. Pračka Whirlpool FFD 9448 BCV EE, až na 9 kg prádla, A+++, 6. smysl, praní přikrývek, provzdušňování a sanitace párou, 1 400 otáček, v Datartu stojí 10 990 Kč. Pračka LG F2WV9S8P2, až na 8,5 kg, A+++, 1 200 otáček, šetrné praní, parní péče, eliminace alergenů, hlasový asistent, v LG shopu stojí 15 990 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám