Hlavní obsah

Vychytávka s krabicemi: Triky, jak zvládnout velký úklid do léta

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patříte mezi ty, kteří jarní úklid nezvládli před Velikonocemi ani před prvním májem? Nevadí. Jaro ještě neskončilo! Jaká pravidla dodržovat, aby vaše snažení bylo skutečně efektivní? Tady jsou triky!

Článek

Jaký je rozdíl mezi generálním, chcete-li jarním, a běžným úklidem? V případě toho generálního se jedná o „velký třesk", který by měl proběhnout dvakrát do roka, na začátku a na konci topné sezony. Hlavním účelem je úklid míst, kterým běžně nevěnujete pozornost, a především vytřídění věcí, které nepotřebujete. Jak na to?

1. Zbavte se jich

Pokud se vám doma nahromadilo množství neužitečných věcí, které vám objektivně stěžují i běžný úklid (provádíte ho stále dokola a vaše domácnost přesto působí  „neuklizeně“), vezměte to z gruntu. „Třeba broušené skleničky rozhodně nepatří do otevřených prostor. Rozhodně je schovejte nebo se jich rovnou zbavte,“ říká nekompromisně Marcel Lebduška z firmy Komplexní úklid.

To se týká i starších elektrospotřebičů, například počítačů, videorekordérů, CD přehrávačů a podobně. Jejich útroby jsou neskutečným lapačem prachu. Zvažte také množství květin, do bytu jistě patří, ale v přiměřeném množství.

„Není nic horšího, než zaplevelený byt nepotřebnými věcmi, který je poměrně často k vidění hlavně u starších lidí. Proto neváhejte a předmětů držených z nějaké pseudonostalgie se bez váhání zbavujte,“ radí Marcel Lebduška.

Foto: REDPIXEL.PL, Shutterstock.com

Krabicová vychytávka se hodí nejen při jarním úkliduFoto: REDPIXEL.PL, Shutterstock.com

Znáte krabicový systém?

Možná máte problém vyhazovat staré věci, navíc samotné třídění a rozhodování se „do koše, či nechat“ celý proces prodlužuje, a tím klesá vaše výkonnost. Hrozí, že vás úklid rychle přestane bavit. Naštěstí existuje zajímavý systém velkého úklidu skrze krabice.

„Předně si sežeňte pevné krabice, nejlépe ty od banánů, na počet tolik, kolik máte místností. Pak se postavte doprostřed místnosti a začněte sbírat. Uložte do připravené krabice vše, co vám v místnosti překáží, není libé vašemu oku nebo tam prostě nepatří. Tuto krabici označte například ,Jarní úklid 2017 – obývací pokoj' a vyfoťte její obsah. Krabici zavřete a odneste do úložného prostoru v domě či bytě. Foto vytiskněte a nalepte na krabici. Zajistíte si tím přehled, kde co máte,“ vysvětluje Marie Zamazalová, školitelka dam na úklid ve společnosti LidskáSíla.

Až budete mít čas a náladu, krabici roztřídíte a věci z ní uklidíte na správné místo. Takto postupujte v každé místnosti. „Věci nevyhazujte hned při úklidu. Hrozí unáhlení a následné rozčarování z vyhození něčeho, co jste si měli ponechat,“ říká Marie Zamazalová. Poté už stačí jen běžný úklid, setřít na vlhko prach i podlahy a vše naleštit.

Co s krabicemi, které se kupí?

Zmíněným postupem nejspíše dojdete k tomu, že se vám postupně úložné prostory zaplní krabicemi. Co potom? „Projděte je podle data uložení. Pokud je tam taková, která nebyla otevřená jeden rok, můžete ji jen otevřít, pokochat se obsahem, zavzpomínat a rovnou vyhodit. Protože, jak říká jedna moudrost, co nepotřebujete jeden rok, nepotřebujete vůbec,“ dodává Marie Zamazalová. Dovnitř krabice se podívejte vždycky, může tam být něco, co třeba už nějaký čas hledáte.

Foto: Lordn, Shutterstock.com

Pokud budete mít krabic již více, každoročně kontrolujte jejich obsah, a v ideálním případě nějakou vyhoďteFoto: Lordn, Shutterstock.com

Zlatá pravidla profesionálů

  • Zásadně uklízejte odshora dolů. Začínejte vršky konzolí a prachem na vysokém nábytku.
  • Prach utírejte vlhkou prachovkou pomalu, aby se prach co nejméně zvířil.
  • Pokud se při úklidu sanity nechcete zbytečně nadřít, dejte čisticímu prostředku čas, asi po 10 minutách teprve začíná pořádně působit.
  • Používejte zařízení bytu či domu k tomu, k čemu je určené. Například na jídelní stůl patří připravené jídlo, na psací stůl počítač či psací a studijní potřeby.
  • Každá věc v domácnosti má mít své místo. Vždy ji vracejte tam, kam patří.
  • Všechny věci mějte srovnané, máte lepší přehled a vypadají uklizeně.
  • Minimalizujte otevřené horizontální plochy, sedá na ně prach a svádějí k odkládání věcí.
  • Květiny mají zdobit, oschlé listy hyzdí a místnost pak působí zanedbaným dojmem.
  • Lesklé plochy se musí lesknout, ohmatky a šmouhy kazí dojem z pocitu dokonalé čistoty. Na to myslete už při nákupu vybavení.

Hromadí se vám doma nepotřebné věci, nebo nemáte problém s vyhazováním? 

Související témata:

Načítám