Hlavní obsah

Moderní bydlení v roce 2021 – vychytávky a nápady

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

Také letos se designéři a konstruktéři předhánějí v nápadech a technologických vychytávkách, které vám zpříjemní bydlení a ulehčí život. Přečtěte si, co by u vás doma nemělo chybět.

Článek

Současné bydlení lze charakterizovat slovem „chytré“. Možností je nepočítaně, od antibakteriálních povrchů přes ovládání přístrojů hlasem po stále oblíbenější multifunkční výrobky nebo vychytávky zajišťující větší bezpečí až po drobnosti, které vám zpříjemní život.

Antibakteriální povrchy

Boj s bakteriemi a viry je stále jedno z hlavních témat. Kromě různých dezinfekčních prostředků jsou proto v centru pozornosti antibakteriální materiály a povrchy s nízkými nároky na údržbu. S přídavkem stříbra se objevují zvláště v kuchyních a koupelnách a bývají doplněny pracovními deskami vyrobenými například z neporézního technického kamene nebo z kompaktního laminátu.

Pozadu nezůstávají ani výrobci ledniček s antibakteriálními úpravami vnitřních prostor, dřezů z neporézních materiálů nebo vodovodních baterií ovládaných senzorem či letmým dotykem hřbetu ruky. Senzory slouží také k rozsvěcení světel či ovládání odpadkových košů. A antibakteriální úprava nechybí ani vypínačům, zásuvkám a klikám.

Foto: Oresi

Model Rom z luxusní řady kuchyní Bauformat s čelními plochami opatřenými dva milimetry silným tvrzeným sklem, které se jednoduše a bezpečně čistí lihovými prostředky. Cena u výrobce, prodává Oresi Foto: Oresi

Snadné ovládání

Pomocí moderních technologií lze v rámci chytré domácnosti propojit celou řadu domácích spotřebičů, například trouby, ale i chladničky, myčky, varné desky, kávovary, nebo i pračky, sušičky a vysavače. Postupně přibývají nové funkce a možnosti využití. Spotřebiče můžete kontrolovat a ovládat nejen pomocí chytrého telefonu či tabletu, ale také prostřednictvím hlasové asistentky. To se netýká jen spotřebičů, ale například i žaluzií, svítidel či termostatu na topení.

Foto: Siemens

Novou troubu s párou Siemens HS858KXB6 můžete, když máte zrovna plné ruce práce, otevřít hlasovým povelem. Motor je odpojený od závěsu, takže můžete dvířka otvírat holýma rukama aniž byste se popálili. Cena 72 990 Kč, prodává Spotřebiče-centrum Foto: Siemens

Multifunkční přístroje

Mezi letošní trendy patří multifunkční výrobky. Jsou praktické, nezabírají zbytečně místo a nabízejí různé druhy využití. Netýká se to jen zařízení, jako je například nábytek, ale především spotřebičů. Právě teď, kdy trávíme hodně času doma, musíme také častěji připravovat různé pokrmy a péct moučníky.

Ale každý není kuchař tělem i duší, proto se přístroj, který nám to usnadní, docela hodí. K dostání jsou různé kombinace nejen v provedení 2v1, jako je například pečicí a horkovzdušná trouba, ale seženete dokonce i 5v1. Může to být například mikrovlnná trouba, která nejen jídlo ohřeje, ale i uvaří, upeče, ugriluje a usmaží. Některé spotřebiče využívají inteligentní senzory pro intuitivní vaření, takže jednoduše stačí vybrat druh potravin a jejich hmotnost nebo některý z automatických receptů. Samy pak určí teplotu i dobu přípravy.

Foto: Whirpool

Multifunkční trouba Whirlpool MWP 3391 SX je vybavená technologií 6. smysl, funkcí ohřev a vaření v páře, gril, horkovzdušné pečení jako v klasické troubě a CrispFry pro zdravé smažení bez tuku. Cena 7600 Kč, prodává Datart Foto: Whirpool

Bezpečný domov

Velký důraz je také kladený na bezpečnost. Ta už není jen o bezpečnostních vstupních dveřích a dobře zajištěných oknech. Moderní domácnost sází především na inteligentní bezpečnostní kamery, které vám umožní sledovat svůj domov i ze vzdálených míst a okamžitě vás informují o sebemenší neobvyklé aktivitě zasláním upozornění na mobilní telefon.

Místo klasického klíče se stále častěji používá čtečka otisků prstů či přístupový kód. Praktickým doplňkem je bezdotykový videotelefon, který aktivuje zvonění a zároveň vám pošle upozornění na mobil, jakmile někdo vstoupí na vaši rohožku.

Foto: MALL group

Díky kameře Netatmo IP Welcome NSC01-EU s funkcí rozpoznávání obličejů už nemusíte mít strach o své děti, jestli se vrátily v pořádku domů. Zároveň získáte varování v případě vniknutí nežádoucí osoby k vám domů. Cena: 5023 Kč. Prodává MALL.cz Foto: MALL group

Šikovné drobnosti

Bez některých moderních vychytávek se sice obejdete, ale proč si jimi nezpříjemnit život? Jsou to například vypínače, které vidíte i ve tmě díky jemnému podsvícení v průzoru krytu, pod kterým je nainstalovaná plynem plněná výbojka (doutnavka).

Určitě oceníte i kliku, kterou ve tmě uvidíte přes celý pokoj, a to díky drobné mikrotrubičce zabudované v čelní ploše. Ta vydává jemné světlo, které není ve dne téměř patrné, ale v noci se vždy naplno rozjasní.

A když je vám po ránu nepříjemné oslňující světlo v koupelně, vyhnete se mu díky zrcadlu, které má zabudované LED osvětlení s regulátory stmívání i teploty světla pro změnu atmosféry osvětlení dle nálady a potřeb těla.

Asi se shodneme, že skvrna od kávy, vína či dokonce inkoustu na čerstvě vyprané halence je k vzteku. Přitom existuje jednoduché řešení. Skvrny z oblečení můžete odstranit ještě před vypráním pomocí ultrazvukové technologie. Stačí na skvrnu nechat chvíli působit ultrazvukové vlnění pera a poté vyprat běžným způsobem. Skvrna zmizí a vy budete ve vašem oblíbeném kousku vypadat zase skvěle.

Foto: AEG

Nové ultrazvukové pero AEG na odstraňování skvrn lze použít na ty nejrozmanitější nehody: od inkoustu, čokolády, džemu až po skvrny od červeného vína. Pero produkuje až 48 000 vibrací za minutu, které procházejí dovnitř vláken, a odstraňuje tak i skutečně odolné skvrny. Cena 2699 Kč, prodává Euronics Foto: AEG

Reklama

Související témata:

Načítám