Hlavní obsah
3,5
(86)
Foto: VIOLA VONGREJOVÁ

Foto: VIOLA VONGREJOVÁ

Spolu s jarem přichází na řadu svěží a lehká jídla se zeleninou. Jedním z nich je toto krémové rizoto s hráškem a pórkem, které máte hotové do půl hodiny. Posypte jej nakonec parmazánem, pažitkou a zakápněte citrónovou šťávou. Chuť je naprosto dokonalá.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Rizoto
  • 250 g rýže arborio
  • 1 l drůbežího vývaru
  • 1 ks pórku
  • 300 g čerstvého hrášku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 50 g másla
  • 1 hrst parmazánu
K podávání
  • 1 ks citronu
  • 1 svazek čerstvé pažitky
  • 1 lžička soli
  • 2 špetky pepře
Článek

01.

Pórek důkladně omyjte, přičemž všechny zavadlé a poničené listy vyhoďte. Poté nakrájejte nadrobno. 

02.

V hlubší pánvi rozehřejte olej a asi jednu pětinu připraveného másla. Přidejte pórek a restujte, dokud nezesklovatí. Následně přisypte rýži a důkladně ji restujte s pórkem, až bude na pohled průhledná. 

03.

Zalijte zhruba polovinou vývaru tak, aby byla rýže ponořená. Nyní lehce osolte a opepřete. Se solí ani pepřem to ale nepřehánějte, vývar samotný rizotu dodá chuť a parmazán je poměrně slaný. Promíchejte a nechte vývar postupně odpařit. Kontrolujte, aby se rýže nepřipálila. Vývar můžete dát i zeleninový.

04.

Jakmile se vývar odpaří, přilijte zase část, přidejte mražený hrášek a další kousek másla. Promíchejte a nechte znovu odpařit. Tento postup opakujte, dokud nebude rýže na skus. Podle druhu rýže to je 15-30 minut. 

05.

Těsně před dokončením přidejte téměř celý parmazán (trochu si nechejte na posypání). Nakonec případně dosolte či opepřete. 

Tip: Rizoto podávejte pokapané citronovou šťávou, posypané pažitkou a parmazánem.

Možná je ale vaše srdcovka to klasické rizoto ze školní jídelny nebo vám v tomto jarním chybí maso, jako v rizotu s kuřecím masem, zeleninou a parmazánem, tak zkuste i to. A na závěr nesmí chybět dezert. Co takhle odlehčené Míša řezy

Reklama

Související témata:

Načítám