Hlavní obsah

Kam s dětmi na výlet ? Vyzkoušeno za vás: Kukyho stezka, Čertovy hlavy i lokálka v Krkonoších

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Někdo si dělá celý rok pečlivý seznam míst, kam s dětmi v létě vyrazí. Pokud ovšem nemáte systematičnost v povaze a léto vás zastihlo trochu nepřipravené, možná oceníte naše tipy. Oslovili jsme instagramové maminky a ty vás vezmou na Čertovy hlavy, do Duhového světa i na východní Moravu.

Článek

Naplánovat výlet pro dospělé? To není těžké – stačí vědět, kolik toho ujde nejslabší článek a ujistit se, zda je po trase dost občerstvovacích stanic. S dětmi je to krapet složitější – to, že jednou ujdou deset kilometrů v kuse, neznamená, že to příště zopakují. Jídlo vyžadují prakticky neustále. A říct jim, že v půlce na ně čeká fajn výhled nebo zámek, znamená obličeje protažené až na chodník. Chtějí zábavu i po cestě.

Oslovili jsem maminky influencerky, které s dětmi podnikají výlety. Jsou to tedy tipy ověřené a s dětmi zvládnutelné. Vyzkoušíte?

Na skok v kuchyni: Čertovy hlavy na Mělnicku

Romana z blogu Na skok v kuchyni inspiruje nejen svými recepty, ale ráda cestuje s rodinou po Česku i do zahraničí. Proč ji zaujaly právě Čertovy hlavy na Mělnicku? „Náš syn Vojta od malička miluje strašidla, proto s ním jezdíme na tajemná místa. Když na internetu objevil Čertovy hlavy, jeho nebojácné srdce zaplesalo!“

Jak se k nim dostanete? „Nachází se v obci Želízy nedaleko Mělníka a vedou k nim dvě cesty. Obě hodně do kopce, ale nejsou nijak extra dlouhé. Jen v dešti je terén trošku nepříznivý. Vstup na toto místo je zdarma a vy si můžete udělat kolem skal i hezký výlet po modré turistické značce, kde ve skále najdete vytesaného hada,“ radí mladá maminka.

Foto: hancik, Shutterstock.com

Vylézt můžete až na hlavy a užít si výhled do krajinyFoto: hancik, Shutterstock.com

Máma na cestách: NS Kukyho les na Vysočině

Veronika vede blog Máma na cestách a své sledující už vzala na Nový Zéland, do Dubaje,  Slovinska i Tyrolska. My jsme ji požádali o tip na český výlet. „Kilometrová naučná stezka Kukyho lesem je inspirovaná filmem Jana Svěráka a nachází se na Vysočině v obci Březiny u Penzionu na Bělisku, kde najdete i hřiště nebo bahniště. Zabaví jak malé, tak větší děti, ale není příliš vhodná pro kočárky.“

Dětská varianta stezky propojená se známým červeným medvídkem tvoří okruh a měří asi půl kilometru. Ideální je vyzvednout si v penzionu hrací kartu, projít si všech osm zastavení a získávat za splněné úkoly razítka. Strávíte tu hodinu až dvě.

Foto: Radek Kalhous / MAFRA, Profimedia.cz

Kuky se vrací je oblíbený film a Kukyho les oblíbený cíl výletuFoto: Radek Kalhous / MAFRA, Profimedia.cz

Mámami: Lodí do Veselí nad Moravou 

Sestry Markét a Míša tvoří duo Mámami a už roky na svém blogu a v kurzech radí, jak si to udělat doma pěkné. Ale nejen to...

Jestli prý chcete být veselí, zajeďte si do Veselí nad Moravou, nejlépe na lodi, kterou si budete sami kormidlovat. Vyplatí se tedy pro větší rodiny (klidně i se psy), aby bylo s kým se střídat. „Vyzkoušejte Baťův kanál. Zajeďte si autem do přístavu Vnorovy a půjčte si člun. Doporučujeme ověřit si kapacitu a dostupnost. Dostanete rychlé školení a můžete vyrazit. Oceníte, že se nakonec zapojí do řízení všichni a vy se můžete kochat okolím. Za hodinku se dostanete do Veselí nad Moravou, které vás přivítá nádherným přístavem, hřištěm a několika stánky s občerstvením. Můžete si tu užít pěkných pár hodin.“

Foto: rostik924, Shutterstock.com

Než s lodí vyplujete, dostanete školení, aby z vás byl obstojný kormidelníkFoto: rostik924, Shutterstock.com

Bejbyblog: Duhový svět u Brna

Vendula z blogu Bejbyblog nedá dopustit na oslavanský zábavní park Permonium u Brna a jeho mladšího brášku Duhový svět, který je určený menším dětem: „Obě místa spojuje příběh o skřítcích permonících a každým vás provede jedinečná hra, při které postupně plníte úkoly a něco zajímavého se dozvíte.“

V Duhovém světě se můžete těšit na hru Duhová kapka o záchranu víly Permíny, která je tematicky zaměřená na ochranu životního prostředí: „U pokladny dcera dostala mapu, hodinky s čipem, kartu s návodem a osmi věcmi, které měla v Duhovém světě postupně najít.“

Velmi příjemná je možnost osvěžení v kouzelných tůňkách a odpočinek na dekovišti, děti si užijí tajemnou jeskyni, bosostezku, lanové hřiště i věž s tobogánem.

Foto: Permonium.cz

Malé děti ocení Duhový svět, starší sourozenci pak PermoniumFoto: Permonium.cz

A Cup of Style: Na sídliště z dob Velké Moravy

Sesterské duo A Cup of Style tvoří už roky Nicole a Lucie. A nedávno se i se svými malými dětmi vydaly prozkoumat jižní a východní Moravu.

Navštívily Archeoskanzen Modrá v okrese Uherské Hradiště který představuje opevněné sídliště z doby Velké Moravy. Ony i děti byly fascinované expozicí Živá voda Modrá, kde vás skrz prosklený tunel obklopí scenérie vodního světa. Zavítaly do KovoZoo, což je výstava kovových zvířat, která jsou vyráběna z odpadu.

Nevynechaly ani vyhlášenou  Zoo a zámek Zlín-Lešná, kde je zážitkem už samotná procházka v rozlehlém zámeckém parku, expozice jsou rozdělené podle kontinentů a můžete tu dokonce nakrmit rejnoky.

A co v této oblasti dělat, když prší? Zajděte na výstavu Poklady staré půdy do Muzea Kroměřížska nebo navštivte expozici Hřiště hraček v Muzeu Napajedla, kde najdete legendární nafukovací hračky firmy Fatra.

Foto: Kovozoo.cz

KovoZoo fascinuje malé i velkéFoto: Kovozoo.cz

Tip redakce: Pojizerský Pacifik v Krkonoších

Pro některé děti je cesta cílem. Tak vyrazte do Krkonoš a zkuste Pojizerský Pacifik. Jedná se o trať ve směru Martinice v Krkonoších až Rokytnice nad Jizerou, kde jízda z konečné na konečnou trvá asi hodinu. Vede údolím Jizery a ať vystoupíte kdekoli, neuděláte chybu, čeká vás fajn procházka nebo krásné výhledy. Vystoupíte-li v Jilemnici, nevynechejte místní muzeum a Zvědavou uličku, zláká-li vás Poniklá, zajděte do výrobny perliček. A pozor, martinické nádraží je skvost sám o sobě, v jeho okolí najdete i naučnou stezku.

Během letních víkendů se konají speciální jízdy a možná potkáte i samotného hraběte Harracha, který se zasloužil o rozvoj této oblasti.

Foto: Petr Zbranek, Shutterstock.com

Skutečnost, že část výletu pojedete vláčkem, děti nadchneFoto: Petr Zbranek, Shutterstock.com

Reklama

Načítám