Hlavní obsah

Kam v červenci: Vydejte se po stopách českých pohádek a filmů, do Krkonoš i za hejkalem

Foto: ADOLF HORSINKA / MAFRA / Profimedia

Foto: ADOLF HORSINKA / MAFRA / Profimedia

Reklama

Prázdniny jsou tu, a i když dovolenou už máte asi naplánovanou, možná vám zbylo pár dní, které byste rádi zaplnili zajímavým programem. A od toho jsme tu my. Máme tipy na výlety, akce, výstavy i knihy, které vás budou bavit a poskytnou nezapomenutelný zážitek.

Článek

Děti očekávají od léta dva měsíce plné zážitků a zábavy... A vy ne? Léto voní jinak, člověk se ladí do prázdninového módu a chce z něj vytěžit maximum. Z práce se nespěchá domů, ale do letního kina, o víkendu se neuklízí, ale vyráží se na výlet nebo na festival. Jak si užít červenec naplno a kam vyrazit, co si přečíst a jak si udělat nákupy kulturnější?

Mělník: festival kultury a skvělého jídla

V Mělníku to v létě žije a místní náplavka se mění v přímořské letovisko. Od 5. do 10. července se tu uskuteční festival chutí, vůní a kultury s názvem Moře u Mělníka. Těšit se můžete na dny plné divadelních představení, koncertů, tvůrčích dílen a skvělého jídla.

Největší atrakcí letošního ročníku je Deadtown – autorská hra Divadla bratří Formanů. O víkendu se pak představí finalisté soutěže MasterChef Česko a na speciální gastro scéně bude probíhat živá kuchařská show. Vstup na food festival je zdarma.

Foto: melnickanaplavka.cz

Několikadenní festival plný dobrého jídla a pití? To byste si neměli nechat ujítFoto: melnickanaplavka.cz

Praha: Když počasí nepřeje

Bylo by báječné, kdyby celé léto svítilo jen sluníčko a daly se podnikat venkovní aktivity. Jenže letní bouřky a přeháňky si nevybírají, a tak je potřeba někdy vymyslet vnitřní aktivity. Skvělé místo je například Majaland, který najdete u POP outletového a zábavního centra. V Majalendu je mnoho báječných atrakcí, které si nezadají například s Matějskou poutí! Za zmínku stojí třeba horská dráha, kolotoč, autodrom, lodičky a spousta dalších zábavných prvků. Z takového programu jednomu vyhládne, není však nutné opouštět park, v Majalendu je také restaurace. Pokud vaše ratolest slavní narozeniny, lze tu uspořádat oslavu. A to vše v kulisách oblíbené pohádky Včelka Mája. Vstupné je od 299 Kč, děti do 85 cm to mají zdarma.

Foto: Majaland

Vyrazit s dětmi můžete do Majalandu, ideální varianta pro deštivé dnyFoto: Majaland

Vysočina: výlety za sochami

Potkat na Vysočině mamuta, draka nebo zubra? Nic neobvyklého! Sochař Michal Olšiak (44), rodák ze Žďáru nad Sázavou, umístil v okolí svého rodiště dvacet unikátních betonových soch a vy tak můžete na výletě potkat divoká zvířata nebo pohádkové bytosti. Pohlaďte si obrovského jelena nebo bájného hejkala. Přímo ve Žďáru nad Sázavou na vás čeká Charlie Chaplin, respektive jeho hlava, kterou skoro neuneslo osm dospělých mužů.

Foto: vysocina.eu

Na sochy se může většinou i lézt, což ocení zejména dětiFoto: vysocina.eu

Krkonoše: razítkové putování

Krakonošův revír má hodně co nabídnout celým rodinám: zábavní parky, naučné stezky, skvělé koupání, bobovky, hipofarmy a hlavně množství turistických tras po celých Krkonoších.

A jak dětem udělat z běžného výletu zábavu? Zapojte se razítkovací hry Pohádkové Krkonoše. Třicet zajímavých míst po celých Krkonoších najdete v hravém průvodci, který lze na razítkovacím místě zakoupit. Láká vás pašerácká stezka v Rokytnici nad Jizerou, Meďánkovo hřiště ve Špindlerově Mlýně nebo Herní krajina Pecka v Peci pod Sněžkou? Zajímavé ceny na vás čekají už po nasbírání tří razítek.

Foto: pohadkove.krkonose.eu

Hravé putování s pohádkou? To možná nepadne otázka Kdy už tam budeme? hned na začátku!Foto: pohadkove.krkonose.eu

Ostrava: barevný festival

K létu patří hudební festival a ten ostravský představí hudbu všech barev. Vyhlášená multižánrová akce Colours of Ostrava se koná ve dnech 13.–16. července 2022. Jedinečná je nejen nabídkou interpretů, ale i prostředím, kde se koná: areál bývalých dolů a hutí Dolní oblast Vítkovice.

Letos se můžete těšit na více než 120 hudebníků, namátkou jsou to Twenty One Pilots, The Killers nebo Wardruna, i bohatý doprovodný program. Věděli jste, že festival získal v minulosti dvakrát cenu Anděl za Hudební událost roku?

Foto: colours.cz

Jedinečné prostředí dodává festivalu skvělou atmosféruFoto: colours.cz

Valtice: pohádkový svět

Do jihomoravských Valtic se jezdí za vínem, historií, cyklostezkami, ale i za pohádkou! Svět pohádek je největší výstava národních pohádkových postav a strašidel v Česku. Na více než 250 metrech čtverečních potkáte třeba Šípkovou Růženku, perníkovou chaloupku, vlka a Červenou karkulku. Těšit se můžete na úchvatné loupežníky i čerty v pekle, kteří umějí nezbedníky pořádně ztrestat. A nechybí ani postavy z televizního Večerníčku.

Foto: svetpohadek.cz

Vyrazte do pohádky a vraťte se s dětmi do dětstvíFoto: svetpohadek.cz

Praha: výtvarné talenty v Šestce

Proměňte běžné nákupy v kulturní zážitek. V pražském obchodním centru Šestka najdete nově originální výstavní prostor Sky Gallery – ochozy právě teď patří dílům nadějných studentů ze Soukromé střední umělecké školy designu z nedalekých Řep a jejich pedagogů. Výstava potrvá do 31. srpna. Těšit se můžete na monumentální obrazy pedagogů školy i studentská díla od obrazů přes grafiky až po práce oděvních designérů.

Foto: Archiv Sky Gallery

Nespěchejte z nákupů domů a projděte si i galerii, osvěžíte myslFoto: Archiv Sky Gallery

Po celé ČR: Výlety za klasikou

Vymyslet cíl výletu je někdy mnohem větší problém než na samotný výlet vyrazit. Pokud i vy tápete, tak se inspirujte tipy na výlety podle Rádia Classic Praha. Ve spolupráci s Mapy.cz přichystaly itinerář výletů na celé léto. Krom toho, že poznáte nové krajiny, se také něco dozvíte. Místa jsou totiž spjatá nejen s vážnou hudbou, ale také s kultovními českými filmy a pohádkami. Podívejte se na hrad, kde se natáčela Arabela, navštivte předlohu pro hrad Brtník z Ať žijí duchové! nebo se vydejte po stopách Mozarta.

Všechny tipy na výlety najdete na webu Classic Praha v sekci Výlety za klasikou.

Foto: Classic Praha

Vydejte se po stopách nejen umělců klasické hudby, ale i pohádek či filmů Foto: Classic Praha

Čtení na léto

Kanadská spisovatelka Shari Lapena (62) je královna psychothrillerů odehrávajících se ve spořádaných čtvrtích, kde si všichni vidí do oken. Ve své novince Nepříliš šťastná rodina vás vezme do Brecken Hillu, kde je k bydlení potřeba spousta peněz, ale ani ty vás neochrání, když u dveří zazvoní vrah. Kdo zabil manžele Mertonovy: snad ne jedno z jejich dětí?

Alenu Zárybnickou (52) znáte jako televizní rosničku a ona zase zná Alpy. Ve své knize Alpami na kole vám představí 35 skvělých tras v Rakousku, Švýcarsku, Itálii a Slovinsku, dodá místí zajímavosti, tipy na dechberoucí výhledy i dobré jídlo.

Rádi byste potomkům představili české výtvarné umění, ale tak, aby je to bavilo? Publikace Od Venuše po atomy od Veroniky Chmelařové je zábavný ilustrovaný průvodce pro děti a vy jim můžete ukázat ze všech stran Věstonickou venuši, krumlovskou madonu nebo divoce rostoucí sochu z balonů.

Foto: Archiv firem

Nepříliš šťastná rodina, Shari Lapena, nakladatelství Kalibr, 312 stran. Alpami na kole, Alena Zárybnická, nakladatelství Universum, 224 stran. Od Venuše po atomy, Veronika Chmelařová, nakladatelství CPress, 103 stranFoto: Archiv firem

Reklama

Načítám