Článek
Domácího robota má doma skoro každý. Zpravidla je uklizen v některé ze spodních skříněk a odtud ho vyndaváme jen několikrát do roka, třeba při přípravě velkých oslav nebo vánočním pečení. Než se totiž jednotlivé části sestaví, chvíli to trvá. Mnozí proto raději zamíchají pomazánku v ruce, časově to vyjde nastejno. To ale neplatí o takzvaných ručních nebo tyčových mixérech. Ty můžeme mít pověšené i na zdi, kde jsou stále při ruce.
Ruční mixér neboli šlehač
Na 500 až 2000 korun přijdou ruční mixéry, pro které se také vžil název ruční šlehače. K tělu přístroje, které doplňuje praktické madlo, máme k dispozici zpravidla dvě metly na šlehání, dvě na hnětení. U těch dražších potom bývá i nástavec s kovovými noži na sekání a mixování. K jejich vyjmutí slouží speciální „uvolňovací" tlačítko. Nastavit si u nich většinou můžeme tři až pět pracovních rychlostí.
Proč je tedy rozdíl v ceně tak vysoký? Nejlevněji nás přijdou samostatné šlehače, kdy dostáváme jen „motor" a dvě sady metel. Naopak na druhé straně cenového spektra jsou přístroje, které koupíme i s nádobou a speciálním držákem, do kterého nejen usadíme šlehač, ale zároveň se v něm otáčí mísa. Z ručního šlehače se tak během vteřiny stane stolní, ve kterém se třeba těsto hněte samo a my se můžeme věnovat jiné práci.
Některé tyto šlehače prodávají se speciálními držáky, které našroubujeme na zeď a přístroj do nich zavěsíme. Můžeme je tak snadno kdykoli použít.
Malé, ale šikovné
Zhruba za stejné peníze jako ruční koupíme i tyčové mixéry. Jméno dostaly podle svého tvaru připomínajícího tyč, i když mají samozřejmě ergonomicky tvarované tělo, aby se pohodlně držely. Někde jim říkají i ponorné mixéry. I jejich cena začíná zhruba na 500 korunách.
Za tyto peníze dostaneme nejjednodušší přístroj se dvěma rychlostmi a jedním nástavcem na mixování a sekání. I to stačí na přípravu dětských mixovaných jídel, omáček nebo hustých krémových polévek.
Ovšem pokud si připlatíme a dáme za přístroj zhruba 1000 korun a víc, dostaneme tyčový mixér v sadě s různými nástavci a speciálními nádobami. Ty nám potom umožní nejen mixovat, ale i hnětat, šlehat, sekat maso, ořechy, strouhat, drtit led a podobně. V kuchyni pak skoro nahradí i velkého robota.
Nádoby, které jsou k nim dodávány, mohou mít objem až jeden litr. Samozřejmě si vystačíme i s klasickou miskou. Ty dodávané s mixérem mají ale takový tvar, aby k mixéru dokonale padly. Díky tomu zde není žádný prostor, kudy by jídlo utíkalo ven. Uklízet proto není po práci třeba. Navíc k nádobám zpravidla dostáváme i víčka, takže například ušlehaný koktejl jen zavřeme a dáme vychladit do lednice. Pro všechny výrobky pak platí, že - s výjimkou těla s motorem - je lze mýt v myčce.
Zhruba dva roky se na trhu prodávají i akumulační tyčové mixéry. Když je nepoužíváme, stojí v nabíjecí stanici podobně jako třeba akuvysavače. Když je potřebujeme, stačí je vyndat, nasadit vhodný nástavec a můžeme pracovat. Protože nejsme omezeni žádnou šňůrou, můžeme s nimi chodit nejen kdekoli po bytě, ale třeba je vzít i na zahradu. Plně nabité vydrží pracovat zhruba 20 až 30 minut.
Tak hezké a našlehané prázdniny!