Hlavní obsah

Je možné přeměnit tuk na svaly? Poradíme vám, jak získat tělo snů!

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná máte zcela jasnou představu, jak by mělo vaše tělo ideálně vypadat: samozřejmě štíhlé, zároveň ale pevné a líbivě zformované. A úplně nejlepší by bylo, kdyby se přebytečný tuk na pažích či stehnech přeměnil na svaly. Je to možné?

Článek

Zatím máte sice figuru spíš jako pytlík brambor, ale jste odhodlaní s tím začít něco dělat. Vždyť už tolika lidem (a to na tom byli ještě mnohem hůř!) se podařilo zhubnout a své tělo krásně zformovat.

Možná vás, stejně jako mnoho jiných dietářů s plánem radikálně změnit postavu, jako první napadá tato otázka: „Bude možné ten přebytečný tuk, co mám na hýždích, přeměnit na pevnou svalovou hmotu?“ To by byla samozřejmě perfektní varianta. S tím musíme souhlasit. Teď vám ale vysvětlíme, jak je to ve skutečnosti.

Foto: Clari Massimiliano, Shutterstock.com

Z tuku svaly nikdo nevykouzlí, ale to neznamená, že není možné zhubnout a vypracovat si skvělou figuruFoto: Clari Massimiliano, Shutterstock.com

Odpověď zní: Ne. Přesto nezoufejte

„Bohužel – přeměnit tuk na svaly možné není. Jedná se o dvě zcela odlišné tkáně, které mají jiné složení i funkci a jedna na druhou zkrátka přetvořit nelze,“ popisuje Lea Vršecká, osobní trenérka a vicemistryně České republiky v bodyfitness.

To ale samozřejmě neznamená, že nemůžete získat krásnou postavu bez nadbytečného tuku a zároveň se solidní zásobou svalové hmoty. Jen musíte jít na věc trochu jinak a vědět, jak organismus v tomhle ohledu funguje.

Svaly versus tuky

„Spalování tuků je katabolický stav nebo také rozklad látek. Přibírání svalové hmoty je anabolický stav čili naopak stavba látek. Svalová tkáň je aktivní hmota, což znamená, že se hýbe a vytváří teplo. Tuková tkáň je pasivní hmota, která jen visí a obaluje tělo,“ popisuje základní rozdíly fitness trenér Pavel Dvořáček a pokračuje: „Tuk představuje pro tělo zátěž. Jak z hlediska kardiovaskulárního – více se zadýcháváte, tak z hlediska mechanického – jste těžší a opotřebovávají se vám klouby, a v neposlední řadě i z hlediska psychického.“

Je ale třeba podotknout, že tuk sám o sobě není jenom škůdce. Podporuje v organismu řadu nezbytných procesů, jako je zdravá termoregulace nebo vstřebávání živin, je také důležitý pro hormonální rovnováhu a chrání orgány. Na tyto funkce ale ženám postačí zhruba 18 až 25 procent tuku v těle a mužům ještě méně – 10 až 25 procent. Výrazný nadbytek tuku pak nemá žádná pozitiva a skutečně je jenom na obtíž.

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Budování svalů a hubnutí zároveň? Pomůže vám vhodně sestavený tréninkFoto: Pressmaster, Shutterstock.com

Prvně spalujte, potom budujte 

Trápí vás nadbytek tuku, ale zároveň chcete svaly? Budete muset být trpěliví. Nejjistější variantou je totiž pracovat nejdřív na jednom a pak na druhém. „Doporučuji se tedy nejprve zaměřit na spalování přebytečného podkožního tuku a poté se věnovat budování svalové hmoty,“ říká Pavel Dvořáček.

V období, kdy se snažíte odbourat tuky, jste v kalorickém deficitu – svými aktivitami a denním režimem vydáte více energie, než přijmete z jídla a pití. Zato budování svalů obvykle vyžaduje pravý opak, tedy musíte přijmout víc než vydat. Proto se doporučuje prvně spalovat, poté nabírat. Nicméně, v jisté míře, lze toto pravidla obejít. Prozradíme vám jak.

Pálit a nabírat zároveň? Jde to

Nemůžete se smířit s tím, že ve fázi spalování tuku žádné svaly nevybudujete? Tentokrát pro vás máme dobrou zprávu: spalovat tukovou tkáň a nabírat svalovou hmotu současně za jistých okolností lze.

„Pokud se někdo chce zbavit tuku a vybudovat si zároveň svalovou hmotu, měl by se zaměřit jak na posilovací, tak i na aerobní trénink. Zatímco aerobní trénink jako běh nebo jízda na kole pomůže s odstraňováním přebytečného tuku, silový trénink podpoří růst svalů. A čím víc svalů člověk získá, tím víc se mu navýší bazální metabolismus, díky kterému pak bude spalovat více energie, a tedy také tuků, i když bude v klidovém režimu,“ vysvětluje trenérka Lea Vršecká.

Chtěli byste spíš redukovat tuk, nebo nabrat svalovou hmotu?

Reklama

Související témata:

Načítám