Hlavní obsah

Jak vytvarovat postavu? 5 důvodů, proč je lepší dělat dřepy než běhat

Foto: Hugo Felix, Shutterstock.com

Dřep je pro tělo jeden z nejpřirozenějších cviků. V běžném životě jste ho nuceni dělat pořádFoto: Hugo Felix, Shutterstock.com

Běhání je super, zdravé, trendy. Zato dřep je staromódní a dávno překonaný cvik. Stále si tohle myslíte? Jste na omylu. Pokud chcete tvarovat tělo, spalovat tuky či budovat sílu, je určitě lepší dřep.

Článek

„Boom běhu je stále aktuální, běhá každý, nebo o tom alespoň mluví. Co ale dřep? To je také téma na hodiny a hodiny. Dřep děláte neustále v běžném životě. Je to jeden z nejkomplexnějších pohybů vůbec,“ říká trenér a výživový poradce Radek Pajič z Bomton Power Concept.

Běh bývá často vyzdvihován jako pro tělo velmi přirozený pohyb. Tím nepochybně je. Dřep ale pro člověka představuje také maximálně přirozený cvik. A navíc má tyhle výhody…

1. Dřep je lepší pro vaše klouby

Dřep je na rozdíl od běhu doporučován i obézním lidem s vyšší váhou, je totiž mnohem šetrnější pro vaše klouby.

„Pokud je dřep správně proveden, je dokonce prokázán jeho pozitivní účinek na zpevnění vazů a s tím zvýšení stability kloubních pouzder. Naopak při běhání s nadváhou dochází k otřesům kloubů a k většímu opotřebení kloubních pouzder. Při špatném dopadu je také větší riziko zranění než při stabilním dřepu,“ uvádí osobní trenér fitness Pavel Dvořáček.

Foto: vladee, Shutterstock.com

Existuje spousta variant, jak dělat dřep. Pokud chcete posílit i horní část těla, cvičte napříkad s medicinbalemFoto: vladee, Shutterstock.com

2. Při dřepu více spalujete

Když počítáte průměrný běh, což je osm až deset kilometrů za hodinu, je oproti tomu dřep energeticky efektivnější.

„Při dřepu spalujete o více než 30 procent více kJ než při průměrném běhu. Tudíž pokud chcete zhubnout a tvarovat k tomu postavu, dřep je lepším nástrojem ke zvýšení vašeho energetického výdeje,“ říká trenér Pavel Dvořáček.

3. Dřepem posilujete více svalů těla

Při běhání se sice zapojují všechny svaly těla, avšak vrchní část jen pasivně, a navíc švihovými pohyby.

„Při dřepu s přidanou zátěží dochází k aktivaci HSS, čili hlubokého stabilizačního systému páteře. Dále k posilování středu těla a posilování fixátorů lopatek – to díky držení napřímené páteře. A celkově jsou při dřepu použity téměř veškeré svaly těla, které pomáhají ke správnému provedení,“ popisuje Pavel Dvořáček.

„Klasický dřep s vlastní vahou se dá velmi snadno udělat ještě účinnější. Na výběr máte mnoho možností, jako je použití odporové gumy, jednoručních činek, velkých činek, kettlebellu nebo medicinbalu,“ doplňuje trenér Radek Pajič.

Foto: Undrey, Shutterstock.com

S kettlebellem můžete cvičit i doma. K dostání je spousta typů zátěžíFoto: Undrey, Shutterstock.com

4. Dřep více rozvíjí sílu

„Během získáte poměrně rychle lepší fyzickou kondici. Avšak dřepem dochází k rozvoji celkové svalové síly, která zajišťuje lepší nárůst svalů a celkové zpevnění postavy. Pro ženy obzvlášť zdůrazňuji, že se při dřepování se zátěží nemusí bát extrémních svalových přírůstků, avšak krásného zpevnění spodní i vrchní části těla,“ popisuje Pavel Dvořáček.

5. Díky dřepu lépe vytvarujete postavu

Aerobní cvičení, k nimž se řadí i běh, se určitě hodí k hubnutí, tedy shazování kil navíc. „Pevnost a tvrdost postavy vám to však nezajistí. Dřepováním dochází k celkovému zpevnění a tvarování problémových partií, jako je oblast hýždí, stehen, boků, zad a středu těla,“ uvádí fitness trenér Pavel Dvořáček.

Děláte dřepy pravidelně?

Reklama

Související témata: