Hlavní obsah

Je skoro o 50 let starší! Může takový vztah fungovat?

Foto: Thinkstock

Co takhle mladá dívka může na tom staříkovi vidět? Taky vás tahle otázka napadá?Foto: Thinkstock

Reklama

Přítel naší čtenářky za život vystřídal několik partnerek, které byly vždy výrazně mladší než on. Teď je ale věkový rozdíl mezi ním a Naďou osmačtyřicet let! Je to normální? Nebo už to zavání nějakou úchylkou?

Článek

Čím mladší, tím lepší. Tak by se dal charakterizovat vztah sedmdesátiletého Karla k ženám. Jeho první manželka byla mladší o devatenáct let. Věkový rozdíl mezi ním a jeho následující přítelkyní byl sedmadvacet let. A teď má novou slečnu, Naďu. Té je dvaadvacet let!

Jakkoli se Naďa dušuje, že jí to vyhovuje, že je její přítel ve skvělé kondici, sportuje a ona se s ním rozhodně nenudí, jejich vztah budí rozpaky. Koneckonců vždyť na rodinné oslavě Naďa zjistila, že chodila do mateřské školy s Karlovou vnučkou. „Hodně jsme se tomu nasmáli," vzpomíná Naďa.

Jenže je tohle vlastně opravdu hodné úsměvu? Není to spíš úchylné?

Foto: Thinkstock

Atraktivita starších mužů spočívá v lecčems – v penězích, intelektu, moudrosti či vlivném postaveníFoto: Thinkstock

Je to nerovnováha

Standardní vztah totiž jednoznačně vypadá úplně jinak! Tady je velká nerovnováha (ve věku, životních zkušenostech a podobně). A tento stav oběma vyhovuje z důvodů, které nemusí být příliš „zdravé“. „Jsou to vlastně dva zcela odlišné světy, dvacetiletý člověk by měl mít jiné představy o životě než sedmdesátiletý. Mohou mít společné maximálně záležitosti týkající se intelektu, vzdělávání či kultury. On pro ni může být učitelem a průvodcem, což některým mužům dělá dobře. Může mít dobrý pocit z určité dominance, on je ten, který jí ukazuje svět, je zkušenější a může ji ochraňovat,“ říká kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

Z toho vyplývá, že starší muži si výrazně mladé partnerky hledají z poněkud nezdravých důvodů:

  • Skvělý zvedač sebevědomí – i ve svém pokročilém věku jsou za chlapáky, kteří mají dost sil uspokojit výrazně mladší ženu.
  • Způsob, jak omládnout – muži neradi stárnou, často si věk odmítají připustit a pokud by vedle sebe měli podobně starou ženu, každý den by jim připomínala jejich věk. S dívkou o mnoho let mladší pocitově omládnou a odsouvají tak strach ze stárnutí a smrti.
  • Ideál pro dominantní muže – někteří muži jsou výrazně dominantní, rádi vše řídí, poučují, o všem rozhodují. Se svou vrstevnicí, která má za sebou obdobné životní zkušenosti, se tohle relativně těžko uplatňuje. Zralá žena si už tak lehce organizovat život nedá. S mladinkou dívkou to jde mnohem snáz!
Foto: Thinkstock

Ve prospěch starších mužů hraje i dnešní životní styl, který dovoluje i seniorům žít aktivněFoto: Thinkstock

Co na tom staříkovi vidí?

Stejně tak ale není zcela normální, když si dvacetiletá dívka začne se sedmdesátníkem, místo aby randila s podobně starým mužem. I tady se dá mluvit o určitých nesrovnalostech v jejich osobnosti.

  • Náhradní otec – „Často se tak chovají dívky, které měly nulový nebo velmi špatný vztah s vlastním otcem. Ve starším partnerovi vidí náhradu otcovského citu,“ vysvětluje Lenka Černá.
  • Velká submisivita – O tolik let starší partner může vyhovovat dívkám, které neoplývají velkou dominancí. Jejich přítel je vlastně jakýmsi jejich učitelem. Dává jejich životu směr, říká, co je dobré, vysvětluje, jak svět funguje.
  • Lék na malé sebevědomí – Velmi často se také stává, že na vztah s vrstevníkem nemají tyto dívky dostatek sebevědomí. „Vztah se starším mužem jim dodává pocit jistoty, nemusí se o něj tolik strachovat a žárlit na něj jako na mladého a hezkého přítele,“ uvažuje Lenka Černá.
  • Moc přitahuje – První, co každého napadne, když vidí mladou dívku se staříkem, jsou peníze. Co jiného než tučné konto by tu slečnu mohlo přitahovat? Samozřejmě to tak může být a více se o tom dočtete v článku o zlatokopkách. Jenže přitažlivě nepůsobí jen peníze, ale také určitá moc, vliv či vysoké postavení na sociálním žebříčku. Proto se mladé dívky zamilovávají do politiků, do svých nadřízených nebo třeba do svých profesorů (o lásce mezi učitelem a studentkou se dočtete zde).

Věk je pomíjivý

Faktem ale je, že dokud daní dva lidé svým vztahem nikomu neubližují, není třeba je odsuzovat. I odborníci se shodují, že jsou jednoduše lidé, pro které věk není překážkou. „Co je to věk? Někomu je padesát už ve dvaceti, a někdy má v sobě šedesátiletý člověk duši dvacetiletého,“ říká kouč partnerských vztahů Aleš Kalina. Podle něj není láska ve věku, ale v tom, jaký pocit ze vztahu oba mají. „Vztah je vlastně obchod a výměna dobrého pocitu za dobrý pocit. Něco dáváme a něco dostáváme. Pokud jsou oba spokojení, není na tom nic špatného,“ tvrdí Aleš Kalina z portálu Mujvztah.cz.

Co si o tom myslíte vy? Znáte nějaký pár s tak velkým věkovým rozdílem?

Reklama

Související témata:

Načítám