Hlavní obsah

Velký věkový rozdíl? Vždycky za to zaplatíte

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Reklama

Všechno má svá pro a proti, tedy i život s výrazně mladším nebo starším mužem. Co když vás od sebe dělí deset, patnáct, nebo dokonce dvacet let? Podle britské odbornice na vztahy Tracey Cox to málokdy skončí dobře.

Článek

Jsou samozřejmě páry, které spolu roky spokojeně žijí, i když je mezi nimi velký věkový rozdíl. Ale moc jich není. „Podle statistik jen osm procent všech heterosexuálních manželských párů v západním světě má mezi sebou věkový rozdíl deset a více let. A jen jedno procento z těchto osmi je pak model starší žena a mladší muž,“ říká britská expertka na sex a vztahy Tracey Cox. Deset let ještě není takový problém, ale čím víc let vás od sebe dělí, tím větší je pravděpodobnost, že se právě kvůli věkovému rozdílu rozejdete. Přitom to dnes lidé moc neřeší, dělí je často i 20 a více let a každá dvojice věří, že jejich láska všechno přemůže. A za pár let se diví.

Podle Tracey Cox má výrazně mladší i starší partner řadu výhod, ale většinou jde o plusy jen dočasné. „Randit s někým takovým je zábava, ale jen chvíli. Po delší době je váš věkový rozdíl spíš zdrojem problémů,“ říká Tracey Cox. Nejčastěji to podle ní skřípe v těchto oblastech.

1. Sex: jednomu libido klesá, druhému stoupá

Vaše libido stárne stejně jako vaše tělo. Je-li váš partner zhruba ve stejném věku jako vy, stárnete spolu po všech stránkách, a to je výhoda.

Když prožíváte své nejaktivnější sexuální období, je asi super mít vedle sebe mladého milence. Jenže u vás to brzy pomine, zatímco on bude ještě dlouho ve výborné formě a při chuti. A samozřejmě to funguje i opačně. Mít ve dvaceti vedle sebe čtyřicátníka je v pohodě, ale v padesáti sedmdesátníka?

Foto: OlgaLucky, Shutterstock.com

Velký věkový rozdíl je pro většinu lidí spíš zdroj problémů než dlouhodobé pohodyFoto: OlgaLucky, Shutterstock.com

2. Každý chcete rodinu jindy

Ten starší už děti má a ten mladší na ně zatím nemyslí. Pohoda. Ale jakmile začnou jednomu tikat biologické hodiny (ať už ty ženské, nebo ty mužské), nastává problém. Ten starší je totiž ve věku, když už se děti těžko plodí, nebo je plačící miminko to poslední, po čem touží, případně už to po přechodu vůbec nejde.

3. Nemáte společnou historii

Vyrostli jste na jiných filmech, na jiné hudbě. Četli jste jiné knihy, milovali jiné hrdiny. Vaše světy jsou od sebe vzdáleny miliony světelných let. „Každá generace má své silné zážitky, vzpomínky, zlomové okamžiky. Zpočátku může být legrace, když váš protějšek neví, o čem mluvíte, ale postupně vám to začne vadit. Mít společnou historii je důležité,“ říká Tracey Cox.

4. Velký věkový rozdíl znamená i jiné platy

Čím je člověk mladší, tím je finančně méně zodpovědný. Není to samozřejmě pravidlo, ale mladí ještě tolik nemyslí na budoucnost, víc žijí okamžikem. Finanční zodpovědnost je částečně otázkou vývoje a je skoro jisté, že toho staršího bude dost iritovat nerozvážnost jeho mladšího partnera.

A pak jsou tu příjmy samotné. „Tam, kde bývá velký věkový rozdíl, bývají často i velké rozdíly v příjmech. Ten, kdo má peněz víc, víc jich do vztahu investuje, a tím má vlastně větší moc. A moc je velmi nebezpečná, dá se snadno zneužít,“ říká Tracey Cox.

5. Už nechcete být jeho učitelka

Jste-li ve vztahu ten starší (bez ohledu na pohlaví), jste prostě učitel. Můžete se snažit tenhle stereotyp změnit, ale stejně to tak vždycky dopadne. Nějaký čas je to příjemné pro oba. „Žák se učí, díky učiteli objevuje svět, někam se posouvá. Učitel předává vědomosti, cítí se naplněný,“ říká Tracey Cox. Jenže po čase vás to oba přestane bavit. „Zábavné je, když si role můžete čas od času vyměnit. Jenže vy nemůžete,“ tvrdí Tracey Cox.

Foto: Menzl Guenter, Shutterstock.com

Když jste si věkově blízcí, je větší šance, že si budete rozumětFoto: Menzl Guenter, Shutterstock.com

6. Každý jste v jiné zdravotní kondici

Je to kruté, ale je to tak. Ke stáří bohužel patří zdravotní problémy. „Moje kamarádka si v padesáti vzala o dvacet let staršího muže. Pět let byli šťastní, pak mu ale diagnostikovali Alzheimerovu chorobu. Jí je teď 62 a posledních sedm let začíná její den jeho otázkou ‚co budeme dělat‘, která se v pětiminutových intervalech opakuje. Den za dnem, už sedm let,“ popisuje Tracey Cox.

7. Berete život jinak 

V různých životních obdobích žijete jinak. Jako student snadno mávnete rukou nad tím, že zítra máte zkoušku. Klidně jdete večer do baru, máte přece ještě další pokusy. Jenže když je vám čtyřicet a zítra vás čeká důležité jednání, které vám může vynést v práci povýšení, je to vaše jediná šance. A tak do baru určitě nepůjdete. Tohle (a podobné rozdílnosti) mohou ve vztahu s velkým věkovým rozdílem dělat pořádnou neplechu.

Reklama

Načítám