Hlavní obsah

Jak se pozná nízké sebevědomí? Žárlivost, toxické vztahy i „neviditelnost“

Foto: Arthur Bargan, Shutterstock.com

Foto: Arthur Bargan, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se sebevědomím je potíž. Když je ho moc, je to špatné, ale když je ho málo, je to ještě horší. Nízké sebevědomí totiž zasahuje do mnoha oblastí života a všude dělá pořádnou neplechu. Tohle jsou 4 důvody, proč každý potřebuje zdravou víru v sebe sama.

Článek

Sebevědomí znamená být si vědom sám sebe. Uvědomovat si, jaká je moje hodnota, jaké jsou mé silné stránky, mé přednosti. A že i když mám nějaké slabiny a dělám chyby, nic to nemění na ceně, kterou mám, je to jen prostor pro osobní rozvoj a růst.

Bez zdravého sebevědomí je život velmi komplikovaný, a to v podstatě ve všech oblastech. Znáte 4 hlavní důvody, proč ho potřebuje každý?

1. Fungující vztahy

Pokud někdo nemá rád sám sebe, jak by si mohl myslet, že ho může milovat někdo jiný! Všechny mezilidské vztahy (od rodinných přes přátelské a pracovní až po milostné) v podstatě začínají láskou k sobě samému.

Čím nízké sebevědomí komplikuje vztahy?

  • Výběr nevhodného partnera: nevěříte, že by o vás mohl mít zájem někdo lepší.
  • Neschopnost být single: nevěříte, že byste dokázali žít sami, děsí vás to.
  • Neschopnost odejít z nefunkčního vztahu: pocit, že vše zlé, co vám partner, kamarád či příbuzný dělá, si zasloužíte a že bez něj nebudete nic.
  • Chorobná žárlivost: nevěříte, že by vám mohl být protějšek věrný, má přece na výběr tolik lidí lepších než vy.
Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

K žárlivosti vede velice často pocit vlastní nedostatečnosti. Nevěřím, že by mě chtěl opravdu kvalitní partner a měl mě opravdu rád… Vždyť okolo je tolik lepších lidí než já!Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

2. Komunikační schopnosti

Na komunikaci stojí v podstatě vše. A lidé s nízkým sebevědomím se často nedokážou ozvat, projevit svůj názor, ohradit se. Mají strach, že se jim budou ostatní smát, nebudou je brát vážně, mávnou nad nimi rukou.

Jenže když nedokážete vyjádřit své pocity, názory, touhy, potřeby, ani co se vám líbí, co naopak ne, co chcete či nechcete, je jasné, že se vám až příliš často dějí věci, které vám nejsou příjemné. Máte pocit, že vám ostatní jen ubližují, ovládají vás, dělají si s vámi, co oni chtějí.

Začíná to neschopností říct v obsluze restaurace, že polévka je přesolená a chcete ji vyměnit, a končí to problémy ve vztazích či práci, kdy nedokážete stanovit hranice, co je pro vás v pořádku a co ne.

3. Uspokojení v práci

Ani deset vysokých škol a IQ závratných hodnot nestačí k úspěchu, pokud se nedokážete prosadit, ozvat, prodat své schopnosti, konstruktivně diskutovat. Snadno pak nabydete dojmu, že vás nikdo nevidí, nevnímá, dostatečně neoceňuje. A to vaše už tak nízké sebevědomí dále jen snižuje.

A stejný problém je i s neschopností přijímat a zpracovávat konstruktivní kritiku. Jakákoli drobná výtka či dobře míněná rada vás přivádí na pokraj zhroucení. Je to pro vás jen další důkaz vaší neschopnosti, místo abyste si řekli, že je to zkušenost a příležitost se zlepšit.

Foto: goodluz, Shutterstock.com

Nízké sebevědomí vám nedovolí přijmout dobře míněné připomínky či rady… Vše vnímáte jen jako kritiku a uspokojení z práce se vám obloukem vyhýbáFoto: goodluz, Shutterstock.com

4. Zdraví

Jestliže si nevěříte a trápíte se v zásadě ve všech oblastech života, je dost pravděpodobné, že se to projeví i na vašem zdraví. Psychosomatika funguje! Bolesti žaludku a hlavy, únava, tloustnutí, nebo naopak zásadní úbytek váhy, to jsou časté důsledky nízkého sebevědomí. A od toho je už jen krůček k nespavosti, pocitům úzkosti, nervozitě, nesoustředěnosti a depresím.

Reklama

Načítám