Hlavní obsah

Jedinečné svatební šaty: Tyhle vám ušijí české návrhářky

Foto: Sandra Mark Fashion Designer

Foto: Sandra Mark Fashion Designer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Originální, jedinečné a osobité. Takové jsou svatební šaty od českých návrhářek. Pokud tedy chystáte svatbu a jste rozhodnuté se svěřit do rukou šikovných designérek, zkuste se inspirovat v našem dnešním článku.

Článek

Připadají vám svatební šaty z půjčoven poněkud neosobní a nemůžete si vybrat? Nabízí se ideální řešení v podobě návrhářů, kteří vám vytvoří váš vysněný model přímo na míru a dle vašich představ. Sice si o trochu připlatíte, ale ruční práce a šaty na míru za to přece jednou za život stojí. Některé designérky dokonce slibují upravit po svatbě šaty do podoby, kterou budete moci využít na jiné příležitosti při běžném nošení.

Vybrali jsme proto 5 českých návrhářek, jejichž skvostné modely nás zaujaly, a rozhodli jsme se vám je představit. Všechny pracují s luxusními materiály, úchvatnými krajkami i propracovanými detaily. Jejich šaty jsou vskutku romantické i bohémské a podtrhnou vaši ženskost. Inspirujte se!

Petra Balvínová

Svatební šaty pro letošní sezonu talentované módní návrhářky, která tvoří pod značkou TIQE by Petra Balvínová, byly poprvé k vidění na prestižní přehlídce Mercedes-Benz Prague Fashion Week 2019 před dvěma týdny na Pražském hradě. Kolekce v sobě snoubí křehkost, sebevědomí i sofistikovanost a vedle hedvábí se v ní objevují i nákladné krajky, ručně vyšívané aplikace a propracované střihy.

„Nyní jsou šaty v podobě vzorků k vyzkoušení v butiku, kde si je budoucí nevěsty mohou prohlédnout. Předem je však třeba si rezervovat termín, a pak je možné je vyzkoušet a nechat si šaty pozměnit či ušít na zakázku. Šaty u nás nejčastěji stojí 26 000 až 30 000 Kč, ale některé jsou i dražší, záleží na pracnosti zhotovení. Vždy je potřeba minimálně dvou zkoušek,“ upřesňuje návrhářka.

Foto: archiv MBPFW

Svou svatební kolekci představila Petra Balvínová nedávno v rámci Mercedes-Benz Prague Fashion Week 2019 v Lobkowiczkém paláci na Pražském hraděFoto: archiv MBPFW

Foto: archiv MBPFW

Celá kolekce svatebních šatů je především ruční práce a krejčovské řemesloFoto: archiv MBPFW

Lay Sedláková

Lay Sedláková je módní návrhářka, která už od dětství věděla, čím chce jednou být, a šla si za svým snem. Modely, které představuje pod značkou Lay, se vyznačují ženskostí a precizními detaily. A přesně taková je i její kolekce svatebních šatů, která vznikla loni ve spolupráci s českou značkou Madora, u níž si můžete šaty objednat. 

Foto: archiv Lay Sedlákové

Svatební šaty Daizee mají propracovanou květinovou výšivku, kterou tvoří vylaserované lístky, ručně vyráběné pom-pom květinky, perličky, flitry a pírka. Sukně je z poloprůhledného hedvábí a ústí do dlouhé splývavé vlečky. Cena za tyto šaty na míru je 32 100 KčFoto: archiv Lay Sedlákové

Foto: archiv Lay Sedlákové

Svatební šaty Zetta jsou originální díky velké mašli i kapsám. Jejich cena za zhotovení na míru je 18 000 KčFoto: archiv Lay Sedlákové

Sandra Mark

Chcete se ve svůj den D cítit vskutku romanticky? Určitě vás uchvátí snové šaty z dílny Sandra Mark Fahion Designer. Její kolekce svatebních šatů jsou opravdu kouzelné, plné květinových prvků i krajek a podtrhnou vaši ženskou siluetu díky čistým liniím s propracovanými detaily. Jsou pro ně typické véčkové výstřihy, tenká ramínka i svůdné rozparky, které prý nevěstám dodají na smyslnosti.

A na co se Sandra Marková zaměří tuto sezonu? „Mým šatům určitě nebudou chybět zlaté detaily, ať už ve vyšívání na krajkách nebo jako nejrůznější aplikace. V barevnosti i letos zůstává především off-white (lomená bílá) a ivory (slonová kost). V materiálech si přijdou na své jak nevěsty, které touží po jemných vílovských šatech, tak i ty preferující elegantní saténové modely nebo honosněji zdobené svatební šaty,“ upřesňuje mladá designérka, jejíž šaty si můžete zapůjčit zhruba za 20 000 Kč. Ušití na míru pak stojí dvojnásobek či trojnásobek.

Foto: Klára Bartheldi

Svatební šaty z dílny Sandry Mark mají jasný rukopisFoto: Klára Bartheldi

Foto: Klára Bartheldi

Vyberou si i nevěsty, které nechtějí klasické bílé šatyFoto: Klára Bartheldi

Josefina Bakošová

Josefina Bakošová je česká návrhářka a kreativní ředitelka módní galerie Harddecore v Praze. Módní produkci se věnuje od roku 2007 a v poslední době hodně spolupracuje i s Ester Geislerovou. Její rukopis se často vyznačuje minimalistickým stylem stejně jako navrhované svatební šaty na míru, které si od ní můžete nechat ušít téměř za stejnou cenu, jako se pohybuje v některých salonech půjčovné.

„Cenově je to velmi různé a záleží hodně, jaký vybereme s klientkou materiál. Někdy si zákaznice vybere i střih z mé kolekce, ale provedení je pak z jiného materiálu, čemuž se vůbec nebráním. Ale všeobecně se mé šaty pohybují mezí 14 až 20 000 korunami s tím, že se vše do posledního detailu zkouší u mě v showroomu, aby šaty krásně seděly,“ říká Josefina Bakošová, která na svatbu prý šije nejen šaty, ale i kalhotový kostým či sukni se sáčkem.

Foto: archiv Josefiny Bakošové

Svatební šaty od Jeosefiny Bakošové se často vyznačují minimalistickým stylem, který je poslední dobou trendyFoto: archiv Josefiny Bakošové

Foto: archiv Josefiny Bakošové

Svatební šaty na míru ocení jistě nevěsty, které si nevybraly v salonechFoto: archiv Josefiny Bakošové

Kristýna Kottová

Designérka Kristýna Kottová založila v roce 2013 značku Veršatyl, která se postupně specializovala na svatební šaty. Prý musí občas potlačit své designérské ego a pochopit přání a představy nevěsty. To pak vždy pečlivě zpracuje. V ateliéru tak vznikají kousky, ve kterých se nevěsta ve svatební den cítí výjimečně, krásně a pohodlně, ovšem po svatbě vám Veršatyl nabízí, že šaty upraví tak, aby je žena unosila i v běžném životě.

Délka tvorby šatů od schůzek a navržení šatů až po výsledek samotný se pohybuje okolo 2–3 měsíců a představuje zhruba 6 zkoušek. Pokud tedy plánujete svatbu tento rok, je nejvyšší čas začít řešit svatební šaty. Jejich cena se zde často pohybuje od 20 000 do 38 000 Kč.

Foto: archiv Veršatyl

Jednoduché splývavé sukně jsou u svatebních šatů čím dál žádanějšíFoto: archiv Veršatyl

Foto: archiv Veršatyl

Ušít šaty na míru zabere zhruba 2–3 měsíceFoto: archiv Veršatyl

Chystáte letos svatbu a necháte si šaty ušít na míru? Přejeme vám, by byl tento váš den opravdu jedinečný. Možná by vám také pomohlo nastudovat si, jak by měl vypadat podle vašeho znamení horoskopu...

Načítám