Hlavní obsah

Jen 5 ingrediencí: Nadýchaná roláda s bezinkovou šlehačkou

Foto: Marcel Rozhoň

Foto: Marcel Rozhoň

Reklama

Nechcete si odepřít dezert ani v těchto horkých dnech? Nadýchaná roláda s voňavou šlehačkou je ideální volba. Pro intenzivnější chuť léta ji můžete navíc doplnit jahodami!

Článek

Jestli jste byli pilní, určitě už máte ve spíži zásobu sirupu z bezinkových květů, protože právě teď je pro to ta správná chvíle. A pokud necháváte výrobu na jiných, vyrazte na farmářské trhy nebo do osvědčených obchodů a kupte sirup v té nejlepší kvalitě. Kromě toho, že z něho připravíte skvělou limonádu, bude se vám hodit i na přípravu tohoto lahodného dezertu!

Roláda s bezinkovou šlehačkou

Na 1 roládu budete potřebovat: 4 vejce, 100 g třtinového cukru, 100 g hladké mouky, 2 lžíce bezinkového sirupu, 500 ml smetany na šlehání

Postup: V míse ušlehejte nejdřív žloutky s polovinou cukru do husté bílé pěny. Pak ušlehejte z bílků tuhý sníh a postupně přidávejte zbylý cukr, až je sníh natolik tuhý, že tvoří špičky. Po částech ho vmíchejte do žloutkové směsi a přimíchejte prosátou mouku. Vzniklé těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte 8 až 10 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po upečení piškot poprašte hladkou moukou, přiložte na něj utěrku, těsto otočte, pečicí papír stáhněte a spolu s utěrkou roládu zatočte a nechte chladnout. Mezitím ušlehejte smetanu. Když je téměř pevná, vmíchejte do ní lžíci bezinkového sirupu, pak už jen krátce prošlehejte. Vychladlou roládu rozviňte, pokapejte zbylým sirupem a rozetřete na ni vrstvu smetany. Zatočte a dejte na dvě hodinky do chladu. Pak roládu nakrájejte a podávejte s ovocem.

Tip: Jednu třetinu mouky můžete nahradit mletými mandlemi nebo oříšky.

Připravte si osvěžující dezerty v podobě limetkových řezů nebo fantastického citronového koláče!

Jaký je váš tip na letní dezert?

Reklama

Načítám