Hlavní obsah

Jídelníček malého alergika

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Podáváním správné stravy můžete snížit riziko alergieFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se váš prcek osype po nějakém jídle, není to jistě nic příjemného. Ale možná to má po vás... Vznik alergie je totiž ve většině případů dán genetickými vlohami, nebo vlivem poškozeného životního prostředí.

Článek

Alergie je vlastně chybná reakce imunitního systému. Tělo si myslí, že i zcela neškodná látka je riziková a spustí obrannou imunitní reakci. Vzniku alergie stále ještě neumíme zabránit, můžeme ale ovlivnit její průběh a intenzitu. A proč se teď čím dát tím víc dětí rodí s alergiemi? Na vině je nejen špatné ovzduší či stres. Ale i nevhodné návyky budoucí matky během těhotenství mohou některé alergie výrazně podpořit (nezdravá strava, kouření).

Chraňte své dítě

Pokud jsou rodiče alergici, pak je více než pravděpodobné, že to po nich zdědí i jejich potomek. Pokud totiž oba rodiče mají stejné projevy, zvyšuje se riziko až na 80 %. Pokud tedy v rodině je někdo alergik, pak byste měli u svého dítěte dodržovat preventivní opatření už od narození, abyste snížily možný výskyt alergie na minimum. Zpočátku je pochopitelně nejlepší kojení. Pokud to ale možné není, pak byste měli sáhnout po mléku, které má ve svém názvu písmena HA - hypoalergenní (Sunar, Hami, Nutrilon, Beba, Hipp).

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Oříšky raději z jídelníčku vynechteFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Pokud je nějaké riziko alergie, pak v prvním roce nedávejte miminku:

  • kravské mléko a výrobky z něho, vejce (hlavně bílek)
  • ryby, měkkýši, vepřové maso, vnitřnosti
  • řepný cukr, sirupy, med
  • ořechy, mandle, slunečnicová a dýňová semínka, fíky, datle
  • sója a výrobky z ní, včetně sójového mléka
  • rajčata, celer, ředkvičky, kyselé zelí, luštěniny
  • tropické ovoce
  • bobulové ovoce
  • uzeniny
  • všechny druhy koření kromě kmínu a fenyklu

Pokud tedy víte, že ve vaší rodině je nějaký výskyt alergie, pak byste se o své děťátko měly v tomto směru starat už od narození. Prevence je totiž vždycky lepší, než následná zdlouhavá léčba. Není to vždy pravidlo, ale pokud se vám podaří dodržet všechna „protialergická přikázání" do jednoho roku, pak už je riziko, že se váš potomek začne po jídle osypávat, daleko menší.

A co rozhodně vašemu děťátku neublíží?

Recepty pro nejmenší:

Banánové halušky 3 lžičky rozmačkaného banánu, 5 lžiček kojenecké vody, 2 vrchovaté lžíce kaše Sinlac, 2 lžičky nemléčné rýžové kaše, 2 lžičky Solamylu.

Kaši Sinlac smícháme s vodou, přidáme ostatní ingredience a opatrně promícháme. V malém hrnci uvaříme vodu. Malé halušky vytvoříme vléváním tenkého pramene hmoty do vařicí vody. Občas zamícháme, aby se halušky neslepily. Vaříme 1-2 minuty, vylijeme na sítko a necháme odkapat. Na talíři doplníme několika kolečky banánu.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Jeden z receptů můžeme doplnit višněmiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Višňové překvapení 50 ml kojenecké vody, 1 plochá lžíce Sinlac kaše, 4 ploché lžíce nemléčné rýžové kaše, 2 ploché lžíce Solamylu, 1 ml olivového oleje, špetka soli, 5 višní (je možné použít i jiné ovoce).

Smícháme Sinlac s vodou, přidáme ostatní komponenty a připravíme těsto. Z něj vytvoříme placky, na každou položíme kousek vypeckované višně a zabalíme jako knedlíček. Vhodíme do vroucí vody a vaříme, dokud nevyplavou na povrch.

Reklama

Související témata:

Načítám