Hlavní obsah

Jistota v životě neexistuje

Foto: Falcon

Meryl Streep jako přísná ředitelka církevní školyFoto: Falcon

Reklama

Nový americký film Pochyby nás vezme v čase zpět, a to do šedesátých let 20. století, kdy se rozhořívají ve Státech boje o lidská práva barevných. Přijetí černošského chlapce na studia však zasáhne do přísného prostředí církevní školy více, než by kdo čekal. Na pochybách bude každý - jak filmové postavy, tak i divák.

Článek

Z jeviště na plátno

Před pěti lety měla na Broadwayi premiéru divadelní hra Johna Patricka Shanleyho Pochyby. Tím hlavním podnětem byla podle autora suverenita v názorech a jednoznačnost, kterou přímo srší politici v televizních debatách. Chtěl zdůraznit skutečnost, že nikdy nemůže nikdo tvrdit, že má v něčem naprostou jistotou. Děj zasadil do šedesátých let, do neklidného období po atentátu na Kennedyho, kdy kulminoval boj černochů za občanská práva.

Shanley se však rozhodl proměnit svou divadelní hru v celovečerní film. Sám usedl do režisérského křesla a do hlavních rolí obsadil Meryl Streep a Philipa Seymoura Hoffmana. Za snímek si vysloužil celkem pět nominací na Oscara.

Až příliš osobní péče

Církevní školu svatého Mikuláše v Bronxu drží pevně ve svých železných rukou tamější krutá ředitelka Aloysius Beauvierová (Meryl Streep). Místní pravidla jsou velmi přísná a o jejich změně nemůže být ani řeč. O jisté uvolnění se snaží charismatický kněz otec Flynn (Philip Seymour Hoffman).

Foto: Falcon

Prostředím otřese příchod černošského chlapceFoto: Falcon

Na školu byl přijat první černošský student Donald Miller. K ředitelce Aloysius se ale donese zpráva, že otec Flynn věnuje mladému chlapci až příliš osobní péče. Bez jakýchkoli důkazů, spíše jen poháněná morální vírou a chtíčem zbavit se otce Flynna, se Aloysius pouští do odhodlaného boje. Skandální odhalení pravdy by pak vedlo k jeho vykázání ze školy.

Život není černobílý

Režisér nikoho nesoudí a nikomu nestraní. Ani my jako pozorovatelé si nemůžeme být jisti, co je pravda a hlavně - co je správné. I Aloysius začne pochybovat sama o sobě a přehodnotí své základní životní postoje.

Toto filmové drama, plné bravurních hereckých výkonů, vás znovu přesvědčí o tom, že svět opravdu není černobílý a naprostá jistota v životě neexistuje.

Pochyby (The Doubt) - premiéra 5. 3. 2009 Režie a scénář: John Patrick Shanley Hrají: Meryl Streep, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams, Viola Davis a další Délka: 104 minuty V původním znění s titulky, do 12 let nepřístupný www.falcon.cz

Reklama

Načítám