Hlavní obsah

Jsou konzervy pro zvířata kvalitnější než ty pro lidi?

Foto: Thinkstock

Máte chuť na konzervu svého psa?Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli máte psa nebo kočku, pak už jste si jistě všimli, že jejich konzervy opravdu nevypadají zle. Dokonce velmi lákavě voní… Možná lépe než ty určené pro lidi. Ostatně – proč si je trochu neporovnat?

Článek

Říká se, že v konzervách pro zvířata je víc masa, nejsou v nich škodlivá éčka a soli, že lépe voní. Ačkoli představa hostiny z psí misky mnohým obrací žaludek a dlouhodobě to jistě doporučit nejde, vypadá to, že by se člověku nic stát nemělo.

Důkaz se pokusil přinést i britský dietolog Mike Konowalski, který se před několika lety celý měsíc dělil o jídlo se svým psem. I přes varování lékařů, že nebude mít dostatek potřebných živin, se cítil zdravěji, zhubnul a připadalo mu, že má víc energie. A to prý nejedl žádné prémiové značky, ale jen to, co měli běžně v supermarketu, jen volil ty kvalitnější.

Nemáme rozhodně v úmyslu vám radit, abyste přesedlali na zvířecí konzervy. Chtěli jsme jen potvrdit či vyvrátit to, co se o kvalitě zvířecích konzerv a těch určených pro lidi říká. V obchodě jsme tedy našli co nejpodobnější konzervy pro lidi a pro zvířata a dali se do toho.

Je v nich víc masa?

Srovnejme: Hovězí konzerva Viva (pro lidi) uvádí 24 % hovězího masa a 23 % kůží, Propesko (pro zvířata) minimálně 50 % masa a masových výrobků, ovšem Pretender (pro psy) jen 4 % hovězího. Vepřový nářez (pro lidi) uvádí 50 % masa (hned na druhém místě je voda), Classic Adult paté (pro kočky) pak maso a výrobky živočišného původu 50 %, 5 % hovězí.

Odpověď: Záleží na druhu konzervy, ale ty testované jsou srovnatelné – zvířecí jsou přitom o poznání levnější, při srovnání ceny za 100 g to je 3,70 Kč při porovnání hovězí konzervy a Propeska, u srovnání nářezu a paté pro kočky je rozdíl ceny 100 g dokonce 14,40 Kč ve prospěch výrobku pro kočku. V hovězí konzervě byly kousky masa i vidět.

Foto: Archiv redakce

Tyto konzervy jsme porovnávaliFoto: Archiv redakce

Obsahují méně éček?

I ve zvířecích konzervách jsou zahušťovadla, někdy i barviva. Dvě z námi zakoupených uvádějí, že neobsahují ani barviva, ani konzervanty. Ve složení ale najdete složky, které z lidských potravin neznáte.

„Například pojem vlhkost značí obsah vody v konzervě. Avšak není to většinou přidaná voda, je to voda obsažená v mase. Maso obsahuje okolo 75 procent vody dle typu," popisuje Martin Pučálka z firmy Pučálka s. r. o. a pokračuje: „Co se týká popela, není to popel v pravém slova smyslu, ale jsou to anorganické látky, které nejsou bílkovinami, uhlohydráty nebo tuky. Jsou to primárně minerály jako vápník, hořčík, železo, zinek a tak dále. Výrobci krmiv určitě popel do krmiv nepřidávají. Jsou to tyto látky, které zůstanou po zpracování surovin, nejčastěji masa."

V konzervách pro lidi jsme našli bohužel i konzervanty, které v těch zvířecích nejsou – například dusitan sodný (E 250), jehož vyšší množství může způsobit zdravotní potíže.

Závěr:Pokud budeme za zbytečná éčka považovat konzervanty a barviva, pak ano námi zakoupené zvířecí se bez nich obešly (až na nejlevnější variantu, tedy Pretender), což se o těch pro lidi říct nedá.

Lépe voní a vypadají?

Co se vábnosti vůně týče, pak můžeme nabídnout jen svou vlastní zkušenost, kterou jsme při redakčním testu udělali. Podle nás jim chybí klasická masová vůně. Jak jsou na tom vzhledově, můžete posoudit na fotografii. Podle nás v tomto ohledu rozdíly nejsou – pouze Hovězí konzerva pro lidi měla uvnitř hmoty alespoň občas kusy masa.

Odpověď: Vzhledově jsou na tom oba druhy na první pohled stejně, vůní vítězí konzervy určené pro lidi.

Foto: Archiv redakce

Pohled na konzervy pro zvířata vás rozhodně neodpudí, na první pohled je od lidských nerozlišíteFoto: Archiv redakce

Jako bonus: Zvířecí test

Využili jsme také dva dobrovolníky – redakční mazlíčky Draga a Barda. Na talířky jsme nachystali pět vzorků konzerv a sledovali, na kterou z nich se vrhnou jako první.

Foto: Archiv redakce

Drago si vybral jako první Classic paté, jako druhou Propesko, a teprve pak přešel na hovězí konzervu. Poslední byly konzerva Pretender a vepřový nářezFoto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Bard to vzal systematicky a vybílil postupně jeden talířek za druhým – podle pořadí, v jakém jsme je postavili, z čehož usuzujeme, že chuťové ani čichové preference nemělFoto: Archiv redakce

Jak se tedy liší zvířecí a konzervy pro lidi?

Naše zkušenosti podpořilo i vyjádření ze Státní veterinární správy.

„Krmení pro zvířata se liší pochopitelně od jídla lidského především tím, že není kořeněné a solené. Jinak je jejich výroba pod veterinárním dozorem a při pohledu do výrobny nepoznáte, zda se zde vyrábějí pro lidi, nebo pro zvířata. Suroviny pro výrobu jsou vždy z masa poživatelného, takže opravdu nejde a ani nemůže ani nesmí být nějak zdravotně závadné. Pozření člověku nikterak škodit nemůže," uvádí její tiskový mluvčí Ing. Josef Duben a s nadsázkou dodává: „Pokud si někdo oblíbí zvířecí krmení, asi by šlo doporučit, aby si je osolil."

Ochutnali jste někdy konzervu či granule svého domácího mazlíčka? Přiznejte se, jak vám chutnalo?

Načítám