Hlavní obsah

Jsou léčitelé podvodníci?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Někteří lidé tvrdí, že umí vyléčit cokolivFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Léčitelé a šarlatáni – dokážou opravdu napravit některé zdravotní problémy, nebo jen zištně touží po penězích svých pacientů? Jestli mají moc léčit, proč kladou takový důraz na autosugesci?

Článek

Chcete zdraví? Zaplaťte!

Je normální, že některé osoby prohodí pár formulí nad oblastí s potížemi , naordinují užívání bylinek a požádají o účet? Nebo dokonce provedou chirurgický zákrok holýma rukama, bez sterilizace, umrtvení a bolesti? Některým pacientům se prý doopravdy uleví - většinou díky vsugerování a myšlence „víra tvá tě uzdraví". A to dává léčitelům poměrně slušnou moc. Snaží se totiž ovládat zástupy svých příznivců pomocí jejich vlastní zbraně – důvěřivosti.

Síla sugesce

Zákon založený na sugesci léčitele a autosugesci klienta fungoval skvěle. A dlouho. Hovoří o tom třeba případy z 80. let minulého století, kdy filipínští léčitelé prováděli léčebné praktiky, nad kterými zůstával rozum stát. Přímo před zraky novinářů docházelo k operacím, jako je třeba vnikání ruky do břicha, odstranění nemocné tkáně během několika vteřin, při níž se pacienti usmívali, a bez problémů odcházeli domů po svých. Toto učení (a umění) bylo prý darem z nebes, který původně objevil jistý domorodý kmen - znal kupříkladu tajemství srážení krve, což mělo znamenat rychlé uzavření rány po operaci bez následných komplikací (hnisání apod.).

Vše klapalo do té doby, než se podvod provalil pod tíhou důkazů. Vyoperované tkáně nebyly tím, čím měly být – vepřové či kuřecí maso, krev taktéž nebyla lidská… Bůh ví, kolik hospodářských zvířat muselo zemřít jen pro lidský rozmar, že někdo někoho chtěl oklamat. A kolik lidí uvěřilo a nedopadlo to s nimi dobře, ani nechceme domýšlet...

Foto: samphoto.cz/jiunlimitedMůže se stát, že léčitelé zneužijí vaši důvěruJe v tom intuice

Avšak dochází i k situacím, kdy různí šarlatáni druhým pomáhají. Je to proto, že oplývají silně vyvinutou intuicí, takže diagnostikují problém a snaží se v pacientovi probudit energii a sílu.

Někteří to pojímají jako jistý proces, kdy se oslabené energetické zóny nemocného jedince doplňují vlastní energií léčitele, což ho jakožto dárce vitality zcela „vyšťaví“. Někdy jako prostředek používají obrázek zvaný pantakl (symbol realizace magického díla - jedná se o pěticípou nebo šesticípou hvězdu, která byla údajně odvozena od Šalamounovy pečeti), přičemž jeho sugestivní působení má být za pomoci léčitele ku pomoci. Ruce se vztáhnou nad obrázek a… Pocítíte-li teplo, prý máte vyhráno. (Údajně to funguje u poloviny žadatelů o léčení.)

Léčitel nebo šarlatán?

Nicméně jsou léčitelé a léčitelé. Někdo opravdu dokáže, až je to mnohdy skoro k neuvěření, svými velmi citlivými prsty poznat rozdíly v teplotě kůže, čímž umí diagnostikovat stav vnitřních orgánů, jak popisuje Ervín Hrych ve Velké knize magie a čarování. S touto zkušeností se setkala i paní Eva z Náchodska (57), která měla potíže s ledvinami. „Když se mě léčitel dotýkal, cítila jsem takové mrazení," vypráví. „Potom mi oznámil, že problém, který mě trápí, se jmenuje ledviny. Byla to pravda, já mu nic o svých potížích předem neříkala! Dal mi směs bylinek, po kterých se mi opravdu ulevilo, avšak jakmile jsem je přestala užívat, vše se vrátilo do starých kolejí," krčí rameny energická paní Eva.

A to je právě to, co by mělo být účelem a posláním léčitelů. Určit problém, probudit vnitřní síly nemocného, ale neplést se do cesty lékařské vědě, ani nezpochybňovat její postupy, jako se to stalo v případě pana Karla (43) z Brandýsa nad Labem. „Cítil jsem se pořád strašně unaveně a malátně. Kolikrát jsem ani ráno nemohl vstát z postele. Připadalo mi hloupé jít s takovým problémem za lékařem, tak jsem navštívil léčitele. Ten mi tvrdil, že potřebuji dobít energii. Po několika seancích, za které jsem mu zaplatil, jsem začínal mít pochybnosti o jeho umění. Léčitel mi však rozmlouval návštěvu lékaře, protože by mi to prý stejně nepomohlo. Se mnou však nehnuly ani ty jeho formule, které nade mnou pronášel. Bůh ví, co to bylo za člověka," uzavírá své vyprávění pan Karel.

Říká se, že kvalitních léčitelů je opravdu velmi málo. Stejně jako těch, kteří rozvíjí své skutečné kvality, a výsledky snažení mohou opřít o odborná školení v cizině.

A co vy? Navštívili jste někdy léčitele? Pomohl vám doopravdy, nebo jen ztenčil vaši peněženku? A věříte skoro až v bájné schopnosti některých lidí? Napište nám na info@prozeny.cz!

Reklama

Související témata:

Načítám