Hlavní obsah

Jsou ryby opravdu tak zdravé? Prozradíme vám, jak je to s obsahem škodlivin!

Foto: Avatar_023, Shutterstock.com

Ryby a mořské plody jsou vydávány za nesmírně zdravé potraviny. Jak je to ale s jejich škodlivostí?Foto: Avatar_023, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prospěšné látky obsažené v rybím mase tvoří dlouhý výčet. Už delší dobu se však objevují zprávy o tom, že ryby nemusejí být tak zdravé, jak si myslíte. A to kvůli možnému obsahu různých škodlivin.

Článek

Ryby jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin a řady dalších důležitých vitaminů a minerálů. To, zda lidskému organismu prospějí, nebo spíše uškodí, ovšem záleží na prostředí jejich chovu. Pokud je nevhodné, hromadí se v jejich těle nebezpečné látky.

„Toxiny mohou způsobit zdraví nebezpečné otravy. Jejich výskyt v našich regionech je zejména důsledkem celosvětově rozšířeného obchodu s tropickými a subtropickými rybami. I přesto jsou tyto otravy v České republice velice vzácné. Ohroženi jsou především turisté cestující do tropických a subtropických oblastí," mírní tvrzení o hrozícím nebezpečí nutriční specialistka Mgr. Petra Rejzková, Dis. Na limity nevhodných látek v místních či dovážených rybách dohlíží Státní veterinární ústav.

Jedovatá rtuť

Jedním z nejjedovatějších prvků, který je možné prostřednictvím těchto ryb pozřít, je rtuť. Ta se v určitém množství hromadí téměř ve všech vodních živočiších. To ovšem neznamená, že se musíte jejich konzumace vzdát, stačí to nepřehánět, popřípadě vybírat ty s nižší hladinou rtuti. Patří mezi ně například treska, mořská štika, pstruh, losos, hejk, kapr nebo sardinky.

Do opačné skupiny ryb s vyšším množstvím tohoto kovu se řadí žralok, mečoun, štika či candát. Ty byste si měli dopřávat v omezené míře, doporučují se maximálně dvě porce týdně. Ze svého jídelníčku by je však měly zcela vyloučit ženy, které se snaží otěhotnět, těhotné či kojící ženy a děti do tří let. Rtuť totiž může ohrozit normální vývoj dítěte.

Foto: Africa_Studio, Shutterstock.com

Některé ryby mohou obsahovat vyšší procento rtutiFoto: Africa_Studio, Shutterstock.com

Čerstvost na prvním místě

Ryby z chovů jsou pečlivě hlídané a v případě, že máte v plánu jíst vlastnoručně ulovené, stačí si zjistit podrobnosti o možné kontaminaci dané oblasti. Pokud ryby kupujete, vyplatí se věnovat pozornost jejich výběru. Základním kritériem je zejména čerstvost, nejlepší volbou jsou tedy ryby chlazené, musí mít svěží barvu a pružné maso. Hlavním indikátorem čerstvosti je samozřejmě vůně.

„V Česku se nejčastěji setkáváme s otravou biogenními aminy, což je zapříčiněno především chybou člověka, tedy nevhodným skladováním. Zrádný je zejména histamin. Nejvyšší riziko jeho nadměrné tvorby je například u makrely, tuňáků či sleďů. Při jejich nesprávném skladování se může toxické množství histaminu vytvořit dříve, než se ryba projeví senzoricky jako závadná. Otrava se projevuje zejména svěděním kůže, bolestí hlavy, poklesem krevního tlaku a kožní vyrážkou," varuje Petra Rejzková.

Foto: Iakov_Filimonov, Shutterstock.com

Pozor na špatné skladování ryb, z něj plyne největší nebezpečíFoto: Iakov_Filimonov, Shutterstock.com

Zakonzervované nebezpečí

Skrytý nepřítel může číhat mimo jiné i v konzervě tuňáka. Řeč je o botulotoxinu neboli klobásovém jedu. Pokud je sterilizace provedena špatně, vzniká prostředí, ve kterém se daří právě této toxické látce produkované bakteriemi.

Pokud je plechovka nějakým způsobem deformovaná, nafouklá či rezavá v místě sváru, konzumaci jejího obsahu se raději vyhněte. Otrava botulotoxinem se projevuje postupnou obrnou svalů od hlavy směrem dolů.

Výhody ale rozhodně převažují

Odborníci se shodují, že není třeba propadat panice. Prospěšné benefity ryb výrazně převažují potenciální zdravotní rizika. Důležitý je zejména jejich obsah jódu a nenasycených mastných kyselin.

„Tyto kyseliny jsou velmi důležité a působí příznivě jako prevence infarktu myokardu. Pokud byste týdně snědli 300 gramů rybího masa s kvalitní dietetickou hodnotou, riziko této srdeční choroby by se snížilo až o 50 procent," uvedl Stanislav Navrátil z Veterinární a farmaceutické univerzity Brno. A to už stojí vážně za to, ne?

A jak jste na tom s rybami vy? Dopřáváte si ryby alespoň dvakrát týdně?

Reklama

Související témata:

Načítám