Článek
Mnozí z nás vnímají tuky výhradně jako nepřátele. Máme totiž zafixováno, že mohou za všechny faldíky a obliny na našem těle, které nám nepřidávají na kráse, mládí ani svěžesti. Je ale načase si uvědomit, že vyhýbání se tukům nám štíhlost ani zdraví nepřinese – naopak může pěkně uškodit.
Každodenní dávku tuků potřebujeme pro:
Využití vitaminů rozpustných v tucích - Vitaminy A, D, E a K jsou rozpustné pouze v tucích, to znamená, že se bez tuku nevstřebají a nám hrozí jejich nedostatek.
Mozek - Tuky jsou základním stavebním kamenem mozkových a nervových buněk. Starají se o pružnost nervových vláken, aby se informace rychleji přenášely.
Srdce - Tuky s obsahem vícenenasycených mastných kyselin pomáhají udržet naše srdce a tepny zdravé, protože mají příznivý vliv na udržování správné hladiny cholesterolu.
Dostatek energie - Každý gram tuku dodá našemu tělu 9 kalorií, bílkoviny a sacharidy kalorie 4.
Ochranu tělesných orgánů a udržení tělesné teploty - Mnoho životně důležitých orgánů včetně ledvin, srdce a trávicího ústrojí je chráněno právě tukem. Tuk zabraňuje jejich zranění a pomáhá udržet teplotu našeho těla.
Buňky - Tuky tvoří důležitou součást buněčných membrán – bez nich nemohou buňky správně fungovat.
Produkci hormonů - Tuky hrají roli při tvorbě některých látek hormonální povahy.
Potěšení z chuti - Kromě toho, že je tuk zdrojem energie, dodává jídlu chuť a také vůni a tedy požitek.
Není ale tuk jako tuk. Věděli jste, že v naší stravě se skrývají tuky „dobré“ a tuky „špatné“?
„Dobré“ tuky s obsahem vícenenasycených a mononenasycených mastných kyselin by měly tvořit 2/3 všech tuků, které za den sníme.
Najdeme je v :
- kvalitních rostlinných olejích a výrobcích z nich vyrobených (např. margarínech či majonézách)
- ořeších a olejnatých semenech
- tučných rybách (např. lososu, makrele, sardinkách)
„Špatných“ tuků, ve kterých převažují nasycené mastné a transmastné kyseliny, bychom měli sníst maximálně 1/3 ze všech tuků za den. Nejvíce jich je v :
- tučném mase a výrobcích z něho
- plnotučných mléčných výrobcích
- výrobcích ze ztužených tuků, různých polevách, oplatkách, zákuscích, trvanlivém a jemném pečivu apod.
- másle, sádle
Nadměrná konzumace „špatných“ tuků může mít neblahý vliv na zvyšování hladiny cholesterolu v krvi a tím také na naše tepny a srdce.
Pozor!
Svou denní dávku „špatných“ tuků často nevědomky přečerpáme, aniž bychom si toho všimli. Ve velké míře jsou totiž ukryty v tučných mléčných výrobcích, tučném mase, uzeninách, sušenkách a dortech.
Nezapomínejte na pestrou vyváženou stravu a zdravý životní styl. Více informací na www.zdravykorinek.cz