Hlavní obsah

Kabelka z jiného úhlu: Víte, kdo všechno v ní bydlí?

Foto: Thinkstock

Napadlo vás někdy, jaká spousta bakterií obývá vaši kabelku?Foto: Thinkstock

Reklama

Co se skrývá v útrobách vaší milované kabelky? Kromě kapesníčků, mobilu, šminek a spousty dalších nezbytností byste tam našly i početnou kolonii mikroorganismů. Zbavte se jich!

Článek

Bakterie a viry se do tašky dostanou snadno – a přežijí tam celé týdny. Nasbíráte je na vlastní ruce a přenesete na často používané předměty, třeba na telefon, rtěnku nebo peněženku. Můžou do kabelky proniknout i na veřejných toaletách, v čekárně u lékaře, v hromadné dopravě. Nepokládejte ji proto na zem, na parapety ani zábradlí. Zavěste ji na kliku, položte na klín nebo s sebou noste háček na zavěšení kabelky. Látkovou tašku jednou za čas vyperte, plastovou omyjte dezinfekcí. Koženou kabelku důkladně vyklepte a vydezinfikujte aspoň držadlo.

Na co všechno byste měly dát pozor?

Mince a bankovky: jdou z ruky do ruky

Stačí vzít do ruky peníze, kterých se předtím dotýkal infikovaný člověk, a pak si bezděky olíznout prsty nebo sáhnout na jídlo. A viry nebo bakterie tím dopravíte přímo do trávicího traktu.

Jak se chránit? Plaťte co nejvíce kartou, té se dotýká mnohem méně lidí.

Foto: Thinkstock

Ohmatané peníze mohou být zdrojem nepříjemné infekceFoto: Thinkstock

Mobilní telefon? Ráj pro mikroby

Mnohokrát denně je přiživujete svým teplem, potem a vydechovanými kapénkami. Mobilu se dotýkáte během jídla, při venčení psa nebo při práci na zahradě – a přikládáte si ho těsně k ústům.

Jak se chránit? Pravidelně ho otírejte antibakteriálními ubrousky, stejnou službu udělá i alkohol.

Balzám na rty: nepůjčit ani nejlepší kamarádce

Čím déle kosmetiku používáte, tím větší je riziko kontaminace. Dodržujte proto datum spotřeby! Trvanlivost přípravků na rty záleží na tom, kolik obsahují tuků. Jelení lůj vydrží přibližně jeden rok, rtěnka i tři.

Jak se chránit:Některé věci se prostě nepůjčují, ať si kamarádka myslí, co chce. Zubní kartáček by po vás také nechtěla.

Oční stíny: nemalujte se špinavýma rukama!

Hrozí přenesení infekce do očí a nepříjemné záněty. Potřebujete-li se upravit někde na toaletě, umyjte si ruce předtím, ne až potom. A samozřejmě, ani stíny nikomu nepůjčujte.

Jak se chránit:K líčení nepoužívejte prsty, vždycky jen aplikátor, který jednou týdně vyperete.

Foto: Thinkstock

Líčidla se nepůjčují ani vlastní sestře. A brýle občas pořádně vyčistěteFoto: Thinkstock

Tohle jsou obyvatelé vaší kabelky. Seznamte se!

  • Bakterie Escherichia coli: Její cesta povede nejspíš do trávicího traktu (přes ruce, kterými se v tašce přehrabujete), může se ale dostat i do průdušek (přes kapesník) nebo do močového měchýře (přes tampon, zaváděný neumytýma rukama). Nejčastěji způsobí průjem nebo zánět močových cest.
  • Virus hepatitidy typu A:Původce žloutenky je velmi odolný, při pokojové teplotě dokáže přežít i několik týdnů. Může se tedy vyskytnout na jakémkoli předmětu ve vaší kabelce, který měl v ruce někdo jiný – třeba na penězích, lístku na vlak, časopisu, knížce z knihovny nebo krabičce s léky.
  • Zlatý stafylokok: Některé druhy jsou neškodné (běžně žijí na lidské kůži), jiné můžou způsobit celou řadu závažných nemocí (například zápal plic). Nakazit se můžete podobným způsobem jako u žloutenky – kontaktem s předmětem, kterého se dotkl bacilonosič. Nepříjemné je, že zlatý stafylokok je značně rezistentní vůči antibiotikům.
  • Herpes virus: Nákaza je snadná. „Stačí, abyste s osobou, která má opar, sdílely skleničku, ručník, kartáček na zuby nebo pomádu na rty,“ upozorňuje dermatoložka Monika Arenbergerová. Takže opět, co máte ve své kabelce, raději nikomu nepůjčujte!
  • Chlamydie (chlamydia trachomatis): Určitý typ této bakterie způsobuje nepříjemné onemocnění zvané paratrachom, které se podobá zánětu spojivek. Přenáší se vodou z veřejných bazénů, ale také společným používáním věcí (líčidla, lahev na pití) i přímým dotykem. Už víte, jakou (omyvatelnou) tašku si příště na koupaliště vezmete?

Kdo bydlí ve vaší kabelce? Uklidíte si v ní aspoň občas, nebo si žije vlastním životem?

Reklama

Související témata:

Načítám