Hlavní obsah

Výlety, na kterých vám nebude zima: kouřící kopce, hřejivá města i místa se stabilní teplotou

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

V zimě těžko hledáte program na víkend, protože nelyžujete a v nevyzpytatelném chladném počasí vás to ven příliš netáhne? Přinášíme zajímavé tipy na místa, kde se určitě zahřejete, a svoje si tu najdou jak milovníci krásných přírodních úkazů, tak i městské turistiky.

Článek

Zatímco někdo tráví víkendy na lyžích na horách, vás představa sjezdovek nebo běžkování na zasněžených pláních nijak neláká? Zkuste vyrazit na zajímavá místa, kde se zaručeně zahřejete i bez lyží a hůlek. A vzít s sebou můžete i potomky.

Kouřící a dýmající kopce

V Česku je hned několik míst, kde se ze země dere teplý vzduch. V zimě tuto podívanou nabízí například halda Ema v Ostravě (volně přístupná) – za stoupající obláčky páry může stále hořící hlušina v podzemí a je odsud parádní výhled.

Nedaleko Broumova, téměř až na hranici s Polskem, můžete vystoupat na vrch Homole (volně přístupný). Kvůli úniku teplého vzduchu ze skalnaté jámy na jeho vrcholu je někdy přezdíván šonovská sopka.

Zřejmě nejznámějším kouřícím kopcem je Boreč u Lovosic (volně přístupný). Ani tady nejde o dýmající sopku, ale o proudění vzduchu prasklinami a puklinami (= ventarolami), o kterých se podrobně dočtete na borečské naučné stezce. Za příhodného mrazivého počasí uvidíte oblaka páry valící se z prasklin v zemi a místa se zelenajícím se mechem tady střídají dlouhé rampouchy.

Foto: Profimedia.cz

Z haldy Ema se nabízí jedinečný pohled na město, v zimě navíc nijak nezastíněný korunami stromů Foto: Profimedia.cz

Nejteplejší místo ČR

Praha, Dobřichovice nebo Hodonín se mohou pochlubit nejvyššími naměřenými nebo nejvyššími průměrnými ročními teplotami. Ale místo označované jako vůbec nejteplejší v naší zemi leží v Ústeckém kraji a před nepřízní počasí je chráněné špičatými hřbety Českého středohoří. Je to obec Žitenice a kromě krásné krajiny si tu můžete prohlédnout kostel, dvě kapličky nebo nepřístupný barokní zámek.

Spojte návštěvu Žitenic s procházkou a vezměte to z jen tři kilometry vzdálených Litoměřic. Pokud se z horního litoměřického nádraží vydáte přes rozhlednu Mostka (otevřeno od středy do neděle 11 až 18 hodin) a kamenný útvar Kočka (volně přístupné), díky pozvolnému stoupání se rozhodně zahřejete.

Foto: Karel Pešek / MAFRA / Profimedia

Žitenický zámek je momentálně prázdný a chátrá, snad se brzy dočká obnovy stejně jako blízký kostel sv. Petra a PavlaFoto: Karel Pešek / MAFRA / Profimedia

Do podzemí bez vánic a plískanic

Jeskyně k návštěvě lákají v parném létě, kdy se potřebujete zchladit. Svou teplotu si ale uchovávají celoročně stejnou a i v zimě tu čekejte příjemných 10 °C. Obvykle bývají jeskyně v zimě zavřené, turistický ruch otřesený pandemií ale zaznamenal značné změny a na výlety do podzemí se tak můžete leckde vydat i nyní.

Ve všední dny jsou otevřené například Javoříčské jeskyně u Litovle s překrásnou krápníkovou výzdobou nebo Bozkovské dolomitové jeskyně u Semil, ty zvládnete i s menšími dětmi. Od úterý do neděle vás uvítají v Sloupsko-šošůvských jeskyních v Moravském krasu. Zde si svět kamenů a krápníků dokonce můžete projít za svitu baterek – prohlídku si rezervujte předem.

Foto: Profimedia.cz

Javoříčské jeskyně nabízejí jednu z nejkrásnějších krápníkových výzdob, jaké jsou v Česku k viděníFoto: Profimedia.cz

Do Teplé i do Teplic

Zahřát vás může už i název zvoleného cíle. Kde jinde byste měli zapomenout na chlad než v Teplé, Teplicích, Teplýšovicích nebo Tepličce! Teplá leží nedaleko Karlových Varů, k návštěvě zve především zdejší nádherný klášter a opatství. Od pondělí do soboty je otevřeno od 9, v neděli od 11 hodin, poslední prohlídka vyráží v půl čtvrté. Navštívit tu můžete i barokní štolový systém, který sloužil k odvětrávání a odtoku vody (prohlídku podzemí je třeba objednat předem).

Obec Teplička leží také poblíž Karlových Varů. Dostanete se sem pohodlně vlakem a vydat můžete na pěší výlet podél řeky Teplá nebo k nedalekému Kamennému viaduktu. Případně vlakem jen projeďte a prozkoumejte některý z obvyklejších turistických cílů, jako je Horní Slavkov nebo rozhledna Krásenský vrch. Nedaleko najdete i slavný krušnohorský semmering.

Foto: Profimedia.cz

V tepelském klášteře můžete navštívit prodlouženou výstavu Poklady devíti staletí. Sbírku unikátních a cenných artefaktů si prohlédnete také v běžně nepřístupných prostoráchFoto: Profimedia.cz

Teplýšovice hledejte ve Středočeském kraji nedaleko Benešova, za návštěvu stojí nedaleká rozhledna Špulka, ze které dohlédnete na Ještěd či Blaník.

Za návštěvou Teplic se musíte přesunout do Ústeckého kraje. Nenechte si ujít místní zámek, dnes sídlo regionálního muzea (denně mimo pondělí, 10 až 17). V únoru se sem můžete vydat například na výstavu krajek nebo krušnohorského umění pozdního středověku. Teplice jako na dlani budete mít z rozhledny Letná (denně 11 až 22), opravdový relax zažijete v místních lázních, zdejší pramen Pravřídlo má lákavých 41 °C.

A nedaleko Teplic je i další skvělý výletní cíl: hornické památky v okolí starobylé Krupky jsou od roku 2019 na seznamu UNESCO!

Foto: Profimedia.cz

Citlivě zrekonstruovaná rozhledna v Teplicích vypadá jako pohádkový zámek a přitom leží téměř v srdci městaFoto: Profimedia.cz

Za chladných krátkých dní jsou stylové i výlety na tajemná a záhadná místa opředená tajemstvím.

Reklama

Související témata:

Načítám