Hlavní obsah

Magickou krajinou Valdobbiadene po stopách prosecca. Jak poznáte to nejlepší?

Foto: Mionetto Prosecco

Foto: Mionetto Prosecco

Sklenka jiskřivého prosecca patří ke chvílím, kdy čekáme na výbornou večeři, chceme si popovídat s přáteli nebo si dopřát úlevu po těžkém dni. Ale tušíte, kde přesně se tohle světoznámé víno vyrábí a co musí splňovat, aby to bylo pravé prosecco?

Článek

Pokud patříte k milovníkům skleničky plné zlatavých bublinek a hledáte tip, kam se vypravit na velmi příjemný podzimní výlet, je sever Itálie jasnou volbou. Jen kousek od slavných Benátek se směrem na severozápad rozprostírá krajina, která se stala domovinou pro jedno z nejznámějších vín světa.

Kde se vzalo prosecco?

Počátky výroby italského šumivého vína lze vystopovat do vesnice Prosecco u Terstu, odkud se postupně rozšířila do kopcovité krajiny mezi Benátskem a Furlansko-Julským Benátskem. Což je první podmínka, aby jiskřivé bublinky mohly být takto nazývány - hrozny musí pocházet z této oblasti. Druhá podmínka je, že musí jít o odrůdu Glera, které se tu díky dobrým klimatickým podmínkám velmi dobře daří. Větší část zdejších vinic leží v rovinaté nížině, které se můžou obhospodařovat za pomoci zemědělské techniky. Výnosy jsou tudíž vyšší a vína z těchto vinic jsou na etiketách označována DOC. Znalci ale častěji na etiketách hledají označení DOCG. Čtyři prostá písmena skrývají vína té nejvyšší kvality z vinic rozprostřených mezi městy Conegliano a Valdobbiadene, známých jako Prosecco Hills. Jejich historie sahá až do římských dob a roku 2019 byla oblast zapsána na seznam světového dědictví UNESCO.

Krajina jako z obrazů

Tady se pěstitelé vína mohou spolehnout jen sami na sebe, do strmých kopců osázených vinohrady se žádná technika nedostane, takže vše se dělá ručně. Každý hrozen projde rukama vinaře, který bedlivě vybírá jen ty nejlepší. „Což je jedním z hlavních důvodů, proč si prosecco z této oblasti zachovává svou nezaměnitelnou jemnost a eleganci,“ dodává Marek Žižkovský, brand manažer značky Mionetto Prosecco pro Českou republiku. Ta nejlepší vína pak pocházejí ze Superiore di Cartizze: místa o pouhých 107 hektarech, kde se pěstují hrozny pro processo považované za absolutní špičku.

Není prosecco jako prosecco

Italské šumivé víno se liší intenzitou bublinek i mírou sladkosti. Nejčastější je Spumante, klasické šumivé prosecco s jemným a dlouhým perlením, které uzavírá korková zátka. O něco lehčí a hravější variantou je Frizzante, jemně perlivé víno uzavřené šroubovacím uzávěrem. A pak existuje i opravdová rarita – Tranquillo, tedy prosecco bez bublinek, které se ovšem mimo Itálii objevuje jen zřídka.

Rozdíl poznáte také podle zbytkového cukru, jehož množství je vždy uvedeno na etiketě. Nejsušší podobu představuje brut, zatímco na opačném konci stojí demi-sec s obsahem 32 až 50 gramů cukru na litr.

Vinicemi se vine slavná Strada del Prosecco, první italská vinařská cesta, a poznat ji je zážitek sám o sobě. Zdejší krajina totiž působí jako z obrazů renesančních malířů, zejména když se přes mraky prodere slunce a ozáří ji v celé její kráse. A když se zastavíte v některé ze zdejších hospůdek na skvělý oběd či večeři, teprve pochopíte, čím je tenhle kraj tak podmanivý.

V čem se skrývá kouzlo prosecca?

Když si přivoníte k proseccu, ucítíte jemnou ovocnou vůni. „Ta nejvíce vyniká, když je víno mladé, takové má tu správnou jiskrnost a typickou vůni hroznů. Do archivu proto prosecco určitě nepatří,“ usmívá se Marcello Gobbi, brand ambassador značky Mionetto. A zároveň vysvětluje, že prosecco se na rozdíl od jiných šumivých vín, která zrají v lahvích, vyrábí metodou Charmat, což je způsob, kdy víno kvasí v nerezových tancích pod tlakem. Do nádrží se k čirému moštu přidává směs cukru a kvasinek. Díky tomu vzniká oxid uhličitý a tím i charakteristické jemné bublinky a perlivost prosecca. „Na rozdíl od jiných šumivých vín zde leží pár měsíců. Díky tomu si prosecco udržuje i po stočení do lahví svou svěžest,“ vysvětluje Marcello Gobbi.

Co tu ještě vidět?

Procházka po samotném městečku Valdobbiadene vám nezabere mnoho času, ale vydat se můžete na delší výlet do okolních kopců, kde objevíte kromě čarokrásných výhledů především vinice. Pečlivě osázený je tu snad každý kousek země. A určitě nevynechte prohlídku města Treviso, kterému se přezdívá malé Benátky. Plným právem. Jen turistů je tu výrazně méně, o to víc v klidu nasajete zdejší atmosféru, která se nejlépe vychutnává… Ano, u sklenky dobrého prosecca. A nezapomeňte si tu v jedné z kavárniček dát i tiramisu. Právě tady má totiž svůj domov a umí ho tu opravdu parádně.

Načítám