Hlavní obsah

Milujete prosecco? Naučte se, jak poznat to opravdu dobré a kolik druhů vlastně existuje

Foto: Olha Nosova, Shutterstock.com

Foto: Olha Nosova, Shutterstock.com

Jak ho pít a s čím nejlépe párovat? Šumivé víno z italského regionu Veneto je naprosto osobitý nápoj, který si získal srdce milovníků dobrého moku po celém světě. Tušíte, jak prosecco správě vybírat a pít?

Článek

13. srpna se už tradičně slaví Mezinárodní den prosecca, což je velmi dobrý důvod si připomenout, jak tenhle skvělý nápoj pít, kolik druhů vlastně existuje i jak poznáte to pravé od jiných šumivých vín.

Jak poznáte pravé prosecco?

Prosecco se vyrábí výhradně v severní Itálii, především v regionech Veneto a Friuli. Na etiketě si proto všímejte označení původu – ta napoví víc, než byste čekali. Prosecco DOC pochází z nejširší oblasti, zatímco Prosecco Superiore DOCG vzniká ve strmějších vinicích v kopcích mezi městy Conegliano a Valdobbiadene. A pokud hledáte výjimečný zážitek, zaměřte se na značky RiveCartizze: „Rive označuje prosecco z konkrétní vinice v oblasti DOCG. Je výrazem terroiru, podobně jako burgundská cru. Cartizze značí ‚královskou parcelu‘ – mikroregion s nejprestižnějšími vinicemi, kde se rodí nejsladší a nejluxusnější prosecca,“ vysvětluje someliérka značky Mionetto Prosecco Denisa Kolaříková.

Foto: barmalini, Shutterstock.com

Prosecco můžete vybírat ze dvou základních druhů, a to podle tlaku v lahvi. Spumante se vyznačuje jemným a dlouhotrvajícím perlením a poznáte jej podle typické korkové zátky. Druhé je perlivé frizzante, které má obvykle kratší perlení a bývá uzavřeno šroubovým uzávěremFoto: barmalini, Shutterstock.com

Jaké prosecco vybrat?

Mnozí vybírají prosecco podle intuice, ale zbytkový cukr zásadně ovlivňuje chuťový profil. „Nejčastější volbou je Extra Dry, protože má jemnější, přívětivější charakter. Ale například k mořským plodům nebo rybám doporučuji raději Brut – vynikne díky němu delikátní struktura jídla,“ říká someliérka.

Suché, nebo sladké?

OznačeníZbytkový cukr (g/l)Chuťový profil
Brut Nature0–3velmi suché, minerální, čisté
Extra Brut0–6suché, osvěžující, výrazná kyselinka
Brut0–12univerzální, elegantní, vhodné k jídlu
Extra Dry12–17jemně nasládlé, populární a přístupné
Dry17–32ovocné, kulaté, vhodné k dezertům

S čím prosecco párovat?

Brut se skvěle hodí jako aperitiv a k rybám či zeleninovým předkrmům. Skvělou volbou je také ke středomořské kuchyni, která zahrnuje chřest, marinované ryby a syrové mořské plody. Jemně nasládlé prosecco Extra Dry volte jako aperitiv, k lehkým předkrmům či rybám a drůbeži. „Nejsladší prosecco Dry ideálně doplňuje dezerty, pečivo z listového těsta, ovocné koláče a poháry s čerstvým ovocem. Skvěle ladí i s mořskými korýši nebo jemně upravenými rybími pokrmy. Nejlépe si ho ale vychutnáte samotné,“ doporučuje Denisa Kolaříková.

Více o proseccu se dočtete zde:

Související témata:

Načítám