Článek
13. srpna se už tradičně slaví Mezinárodní den prosecca, což je velmi dobrý důvod si připomenout, jak tenhle skvělý nápoj pít, kolik druhů vlastně existuje i jak poznáte to pravé od jiných šumivých vín.
Jak poznáte pravé prosecco?
Prosecco se vyrábí výhradně v severní Itálii, především v regionech Veneto a Friuli. Na etiketě si proto všímejte označení původu – ta napoví víc, než byste čekali. Prosecco DOC pochází z nejširší oblasti, zatímco Prosecco Superiore DOCG vzniká ve strmějších vinicích v kopcích mezi městy Conegliano a Valdobbiadene. A pokud hledáte výjimečný zážitek, zaměřte se na značky Rive a Cartizze: „Rive označuje prosecco z konkrétní vinice v oblasti DOCG. Je výrazem terroiru, podobně jako burgundská cru. Cartizze značí ‚královskou parcelu‘ – mikroregion s nejprestižnějšími vinicemi, kde se rodí nejsladší a nejluxusnější prosecca,“ vysvětluje someliérka značky Mionetto Prosecco Denisa Kolaříková.

Prosecco můžete vybírat ze dvou základních druhů, a to podle tlaku v lahvi. Spumante se vyznačuje jemným a dlouhotrvajícím perlením a poznáte jej podle typické korkové zátky. Druhé je perlivé frizzante, které má obvykle kratší perlení a bývá uzavřeno šroubovým uzávěremFoto: barmalini, Shutterstock.com
Jaké prosecco vybrat?
Mnozí vybírají prosecco podle intuice, ale zbytkový cukr zásadně ovlivňuje chuťový profil. „Nejčastější volbou je Extra Dry, protože má jemnější, přívětivější charakter. Ale například k mořským plodům nebo rybám doporučuji raději Brut – vynikne díky němu delikátní struktura jídla,“ říká someliérka.
Suché, nebo sladké?
Označení | Zbytkový cukr (g/l) | Chuťový profil |
Brut Nature | 0–3 | velmi suché, minerální, čisté |
Extra Brut | 0–6 | suché, osvěžující, výrazná kyselinka |
Brut | 0–12 | univerzální, elegantní, vhodné k jídlu |
Extra Dry | 12–17 | jemně nasládlé, populární a přístupné |
Dry | 17–32 | ovocné, kulaté, vhodné k dezertům |
S čím prosecco párovat?
Brut se skvěle hodí jako aperitiv a k rybám či zeleninovým předkrmům. Skvělou volbou je také ke středomořské kuchyni, která zahrnuje chřest, marinované ryby a syrové mořské plody. Jemně nasládlé prosecco Extra Dry volte jako aperitiv, k lehkým předkrmům či rybám a drůbeži. „Nejsladší prosecco Dry ideálně doplňuje dezerty, pečivo z listového těsta, ovocné koláče a poháry s čerstvým ovocem. Skvěle ladí i s mořskými korýši nebo jemně upravenými rybími pokrmy. Nejlépe si ho ale vychutnáte samotné,“ doporučuje Denisa Kolaříková.