Hlavní obsah

Jak sklízet víno a pečovat o vinnou révu? Pracujte s ostrými nůžkami, shrabejte listí a kontrolujte plísně

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať už máte malý vinohrad, nebo jen jeden keřík - vinná réva potřebuje na podzim vaši pozornost. Kromě sklízení se tak nevyhnete ani střihu nebo postřiku proti chorobám.

Článek

Podzim je tu a s ním i spousta úkonů spojených s pěstováním vinné révy. Kromě očekávaného sklízení je to především řez. Pěstování révy je velmi složitá disciplína a péče o ni záleží na mnoha faktorech – především účelu pěstování, množství a stanovišti. Pokud je někdo vinař s rozsáhlými vinohrady na jihu Moravy, bude jeho postup v péči o révu dost odlišný od zahrádkáře, který pěstuje pár rostlin s plody k okamžité konzumaci v podhůří. Profesionální pěstování vinné révy má mnohá specifika, jako například jarní řez namísto toho podzimního. Proto se podíváme pouze na to, jak se starat o révu pěstovanou v menším množství, určenou pro domácí spotřebu.

Správné načasování

Doba sklizně vinné révy se řídí odrůdou, přírodními podmínkami, místem pěstování i počasím, a proto ji nelze jednoznačně určit předem. Vždy je však potřeba sbírat hrozny za suchého počasí a stihnout to musíte do prvních mrazíků. „Sklizeň vína probíhá většinou od konce srpna do poloviny října. Následně přichází zasloužená odměna v podobě odpočinku. Vinná réva odpočívá do začátku jara,“ říká zahradnice Markéta Petržílková.

Nejlepším pomocníkem k určení správné doby sběru vám budou samotné hrozny. U některých odrůd snadno poznáte zralost už podle barvy, u jiných můžete ochutnat kuličku z té části hroznu, která je nejvíce odkloněná od slunce - pokud je již zralá, můžete bez obav sklidit celý hrozen. Jelikož úroda málokdy dozraje naráz, sklizeň klidně rozvrhněte do několika termínů, vždy 3-4 dny po sobě.

Buďte opatrní

Při samotné sklizni je důležité rostlinu i plody neponičit. Proto vždy používejte čisté a ostré zahradnické nůžky a rukavice. Při samotném stříhání se snažte rukama co nejméně poškodit voskový povlak hroznů, který je chrání a díky němuž po sklizni déle vydrží. Jednotlivé hrozny opatrně klaďte do košíků nebo přepravek, které můžete vystlat vinnými listy či papírem.

Dávejte si velký pozor, pokud odřezáváte napadenou část stromku, vždy musíte vydezinfikovat nůžky, které používáte, abyste choroboplodné zárodky nešířili na další rostliny.
Foto: AlexandrMusuc, Shutterstock.com

Dřevěné bedýnky se na sklizeň hroznů hodí nejlépeFoto: AlexandrMusuc, Shutterstock.com

Péče o stromky

Nejen na podzim se u révy často vyskytují houbové choroby, jako například šedá plíseň nebo padlí. Pokud navíc révu pěstujete v nevhodných podmínkách nebo je deštivý rok, možnost napadení těmito chorobami se značně zvyšuje. Důležité je vždy co nejpřesnější určení nemoci a poté správně zvolený přípravek. Právě podzim je posledním možným termínem k ošetření vinné révy fungicidy. „Dávejte si velký pozor, pokud odřezáváte napadenou část stromku, vždy musíte vydezinfikovat nůžky, které používáte, abyste choroboplodné zárodky nešířili na další rostliny,“ radí Lenka Šteflová, která se stará o vinnou révu u soukromých vinařů ve Francii.

Po opadu listů je vždy shrabejte a nenechávejte je pod rostlinami, abyste zamezili možnému šíření škůdců a chorob. Před zimou pod rostliny nahrňte hlínu tak, aby byla zakrytá spodní očka – jinou ochranu před mrazem réva nepotřebuje.

„Když po sklizni opadají listy, je vhodné vše shrabat. Kořeny révy sahají hluboko pod zem, kde jsou ukryté před mrazem. Proto není třeba půdu kolem kmínků zakrývat. Naopak čistá půda zabrání tvorbě plísní, na které je vinná réva velice náchylná,“ dodává Markéta Petržílková.

Řez až po prvních mrazících

Důležité je vždy provádět řez ve vegetativním období – to znamená, že rostlina už nemá listy a je připravena na přezimování. Pokud si nejste jistí, počkejte s řezem po prvních mrazících. Vždy si řez pořádně promyslete, protože nešetrný zákrok totiž může rostlinu poškodit, oslabit proti škůdcům a chorobám a vystavit ji riziku mrazu.

Řez vinné révy

Cílem řezu by vždy měla být rovnováha mezi kvantitou a kvalitou hroznů v příštím roce.

Méně invazivní metoda:

Ponechte jeden nejsilnějšího výhonek, přičemž ty ostatní ustřihněte co nejblíže hlavnímu stonku. Keř by pak měl v příštím roce nasadit více plodových než vegetativních pupenů.

Radikálnější metoda:

Pokud chcete podpořit růst více, zvolte druhou, radikálnější metodu, kdy ponechaný hlavní výhon seříznete 2-3 pupeny nad místem, kde začal vyrážet loni. Následné místo řezu nezapomeňte ošetřit ochranou emulzí.

Načítám