Hlavní obsah

S rodinou na kola: Vyrazte na Lipno kolem jezera, do Lednice nebo si dejte Baťovu kochací cyklotrasu

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Foto: Josep Suria, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyjížďky na kole patří v tuzemsku mezi nejoblíbenější letní sportovní aktivity. Ne nadarmo se říká, že Češi jsou národem cyklistů. Udělejte si s rodinou víkendový výlet a projeďte si některou z našich fantastických cyklostezek.

Článek

Léto je sezonou mnoha výletních aktivit. Právě v tomto období nejčastěji míříme na prohlídky našich hradů a zámků. Pokud ale mají Češi pro některý ze způsobů letního trávení času vyloženě slabost, pak je to cyklistika. Z průzkumu, který loni udělala společnost Škoda, vyplynulo, že přes dvě třetiny našinců se aspoň příležitostně věnuje jízdě na kole. Došla vám inspirace, kam vyrazit? Máme tipy na super cyklostezky.

Na Lipno

Výpravy do jižních Čech k naší vůbec největší vodní ploše patří mezi výletnickou klasiku. Pokud se nechcete celý den koupat, Lipno nabízí spoustu možností, kam na kole. Pravděpodobně nejoblíbenější je Jezerní cyklostezka, která vede přes Frymburk kolem břehů jezera. Má perfektní asfalt, takže se jede krásně, navíc můžete místo kola nasadit i brusle. Skoro 60 kilometrů má pak Lipenská magistrála, a trasa je to snadná. Vydat se ale můžete i trochu do kopců, tedy z Lipna nad Vltavou do Vítkova hrádku, po cestě vás čeká fantastický výhled na jezero.

Foto: Tabordjard / Mapy.cz

Lipno je výletnická klasikaFoto: Tabordjard / Mapy.cz

Z Prahy na Karlštejn

Víkendový výlet za památkami a atrakcemi si můžete zpestřit tradiční cyklotrasou vedoucí ke klenotnici Karla IV. Skupiny s dětmi mají nejradši cestu podél Vltavy do Lahovic a následně podél břehů řeky Berounky až přímo na Karlštejn (ten zpřístupnil nová místa). Patří-li vaše rodina mezi ten typ cykloturistů, kteří rádi projížďky prokládají občerstvovacími zastávkami, pak se vám tady bude hodně líbit. Trasu lemovanou tolika bufety a stánky abyste pohledali.

Foto: Tomáš M. Liba / Mapy.cz

Krajina kolem Karlštejna je dechberoucíFoto: Tomáš M. Liba / Mapy.cz

Lichtenštejnskými stezkami

Spojit ochutnávání vína, prohlídku našich pověstných památek a projížďku na kole (klidně i s ratolestmi) můžete samozřejmě na jižní Moravě. Vyrazte na jednu z našich Lichtenštejnských stezek, které mají základ už v Dolním Rakousku. K vidění je toho ale spoustu i na české straně. Trasy mapující památky po rodu Lichtenštejnů vás mimo jiné zavedou i do Lednicko-valtického areálu. Můžete vyrazit třeba Lednickou, Břeclavskou, Habánskou nebo jinou z těchto přehledných a dobře značených tras. Všechny totiž poznáte jednoduše – jsou označené erbem tohoto slavného knížecího rodu.

Foto: Tomáš Málek / Mapy.cz

Zámek Lednice má krásnou zahraduFoto: Tomáš Málek / Mapy.cz

Podél Baťova kanálu

Extrémně malebné projížďky, které taktéž zvládnete hravě i s dětmi, vás čekají podél Baťova kanálu. Obecně se tato oblast považuje za jednu z nejpůvabnějších na Moravě. Vyloženě kochací je trasa mezi přístavy Petrov a Strážnice, navíc se tu mohou rodiny s dětmi ubytovat v dobře udržovaném kempu. Kdo chce jezdit víc, po březích řeky Moravy a říčky Radějovky může jet až osmdesátikilometrovou trasu z Kroměříže do Hodonína. Ve Strážnici doporučujeme navštívit skanzen a ve večerních hodinách dospělí ocení i síť vinných sklípků podél kanálu.

Foto: Silvestr Psotka / Mapy.cz

Baťův kanál je trasa na pohoduFoto: Silvestr Psotka / Mapy.cz

Cyklostezky Dolní Moravy

Pokud malou obec Dolní Morava na úpatí Králického Sněžníku, mezi Orlickými horami a Jeseníky, vnímáte jako základnu pro zimní dovolenkové zážitky, nenechte se mýlit. V létě jde totiž o ráj cyklistů všeho druhu. Pokud vás láká adrenalin, najdete zde řadu možností pro stále oblíbenější single traily, tedy jednosměrné trasy sjížděné na horském kole. Oblíbený je třeba Skalní trail, který se podobá spíš lesním stezkám, a běžně ho jezdí rodiny se staršími dětmi. Hledáte-li nenáročnou vyhlídkovou trasu, doporučujeme vyjet lanovkou na vrchol Slamníku a vyrazit se kochat na trase po hřebeni.

Foto: Tomáš L. / Mapy.cz

Single trail stezky jsou trochu náročnější, ale o to zábavnějšíFoto: Tomáš L. / Mapy.cz

Načítám