Hlavní obsah

Kam o víkendu: Vyrazte na králičí hop, za teplem nebo už ochutnat adventní náladu

Foto: Martin Veselý / MAFRA / Profimedia

Foto: Martin Veselý / MAFRA / Profimedia

Reklama

Podle počasí to zatím ještě tak vypadat nemusí, ale advent v podstatě už klepe na dveře. Měli byste tedy začít ladit patřičnou náladu a pomohou vám k tomu některé akce. Jestli na to ale ještě nemáte ani pomyšlení, máme pro vás i nevánoční tipy.

Článek

Letos začne advent už poslední neděli v listopadu, takže za chvíli. Tomu samozřejmě odpovídá i zaměření mnoha akcí – začnou trhy, ale i četné výstavy s adventní a vánoční tematikou. Máme tedy pár svátečních tipů, ale také nápady na akce pro ty, kdo se zatím chtějí věnovat něčemu jinému.

Adventní a předvánoční nálada se hlásí

Vánoční výstava v Regionálním muzeu Mělník nabízí od 19. listopadu unikátní ručně vyřezávané a malované betlémy z let 1840–1940 a betlémové figurky především z podhůří Jeseníků a Orlických hor. A jsou tu i další tematické exponáty – papírové betlémy, sbírka skleněných ozdob i s unikátními kusy a dále historické formičky a vykrajovátka na perníky, stejně jako obrázky, které se na ně lepily.

Betlémy a vánoční tradice: Největší loutkový betlém v Česku, tzv. karlštejnský královský betlém, nabízí Muzeum betlémů Karlštejn. Originální historické i moderní betlémy je možné obdivovat v Muzeu Bohutínska – jsou vyrobené třeba z keramiky, chlebové střídky nebo gumiček.

Skanzeny: Už nyní skanzen v Přerově nad Labem nabízí v devíti chalupách scény připomínající starobylé zvyky v čase adventu a v období od vánočních svátků až do Tří králů. Součástí Hornického muzea Příbram je skanzen Březové Hory a i zde jsou k vidění betlémy a od 5. prosince tu můžete zažít původní Vánoce v hornickém domku. Jak slavili Vánoce naši předkové, zjistíte také během speciálních prohlídek skanzenů ve Vysokém Chlumci (od 12. od 18. 12.), dále v Muzeu lidových staveb v Kouřimi (4. 12. na svatomikulášské obchůzce a o čtvrté adventní neděli) nebo také na Hamousově statku ve Zbečně během adventních víkendů.

Foto: Skanzen Přerov nad Labem

Vánoční atmosféra starých časů na vás dýchne ve skanzenu v Přerově nad LabemFoto: Skanzen Přerov nad Labem

Kniha Kouzelné Vánoce

Chcete během svátků zapomenout na starosti a užít si je, jak nejlépe to půjde? Inspiraci načerpejte z nové knihy, která vybírá to nejlepší od předních českých blogerek a instagramerek. Je plná nápadů, receptů, DIY návodů a tipů a samozřejmě také krásných fotografií. Čtenáři nabídne prostor i pro jeho vlastní poznámky. Jednou z autorek je Coolinářka Svatava Vašková – její recepty najdete i u nás.

Foto: archiv nakladatelství

Knihu Kouzelné Vánoce můžete koupit v e-shopu Albatros Media za 399 KčFoto: archiv nakladatelství

Mistrovství Evropy v králičím hopu

Ještě jste neslyšeli o králičím hopu? Pak je nejvyšší čas se s ním seznámit. Třeba i proto, že se u nás právě koná mistrovství Evropy, což je nejprestižnější událost v této disciplíně na světě! Akce probíhá od 18. do 19. 11. ve sportovní hale v Jablonci nad Nisou. Celodenní vstupenka pro dospělé přijde na 200 Kč, dítě zaplatí polovinu. A o co jde? Majitel vede svého králíka na vodítku v postroji a společně předvádějí, co dovedou. Na provedení čtyř disciplín (= rovinná dráha, parkur, skok vysoký a daleký) dohlížejí rozhodčí.

Foto: Nela Havránková

Králičí hop je sport, který si získal velkou oblibu. Na setkání nejlepších králíků i jejich vodičů se můžete přijet podívat do Jablonce nad NisouFoto: Nela Havránková

Eyesyes – výstava obrazů Věry Marešové

Výstava obrazů s názvem Eyesyes se dnes otevírá v Centru všímavosti Mindfulness Hub Brno, kde pečují o duševní zdraví. Jejich tvůrkyně, známá grafická designérka Věra Marešová, tvoří již přes 20 let a je autorkou mnoha log, vizuálů i přebalů knih. Nyní představuje cyklus obrazů, jejichž hlavním motivem jsou oči, a nabízejí příležitost lépe se podívat na souvislosti a své okolí. Výstava potrvá do 16. prosince.

Foto: archiv Věry Marešové

Pokud obdivujete dílo Věry Marešové, pak nepřehlédněte její výstavu v BrněFoto: archiv Věry Marešové

Víkend v subtropické zahradě

Zima se už hlásí a možná vám je najednou nejen chladno, ale i smutno po létě a teplých dnech. Můžete si je připomenout ve skleníkovém areálu ostravské zoo. Na tisíci metrech čtverečních tu pěstují tropické a subtropické rostliny, a to i ovoce, zeleninu, bylinky a koření. Komentované prohlídky jsou zahrnuty do ceny vstupenky a místo si musíte rezervovat předem. Akce se koná každý víkend v 11 nebo 14 hodin, a to až do 18. prosince.

Foto: Pavel Vlček /Zoologická zahrada Ostrava a botanický park, p. o.

Chcete se zahřát a potěšit pohledem na rostliny z teplých krajů? Zajděte si na komentovanou prohlídku skleníkového areálu v ostravské zooFoto: Pavel Vlček /Zoologická zahrada Ostrava a botanický park, p. o.

Noc divadel

V sobotu 19. listopadu proběhne desátý ročník Noci divadel s podtitulem Fresh Air. Program připravilo přes 80 divadelních souborů, divadel a institucí z 30 měst České republiky. Nepůjde jen o představení zdarma či za symbolické vstupné, ale konat se budou i prohlídky, divadelní dílny a diskuse s tvůrci. Jestli vás akce baví, pak vás také jistě zaujme kniha Divadlo dnem i nocí, která představuje ohlédnutí za minulými ročníky.

Foto: Noc divadel

Už desátý ročník Noci divadel nabídne spoustu zábavy a netradičních setkáníFoto: Noc divadel

Reklama

Načítám