Hlavní obsah

Levný adventní věnec i svícen: Využijte suroviny ze špajzu

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trochu nestíháte a zjistili jste, že první adventní neděle je už zítra a vy ještě nemáte věnec ani svícen na stůl? Nemusíte panikařit. Jestli máte po ruce třeba jen svíčky, pak vám poradíme, jak si s výrobou adventního „věnce“ poradit trochu netradičně a využít k tomu i obsah špajzu.

Článek

Vánoce se blíží a příchodem adventu jdou přípravy do finále. Co když jste ale přes všechno plánování zatím nestihli vyrobit adventní věnec nebo vám na něj prostě nezbylo? Pak jsme tu s několika variantami, které nebudou nic stát, protože na ně můžete využít to, co najdete ve špajzu. A nesoustředili jsme se jen na tradiční kulaté věnce, ale nabídneme i jiné tvary – jako krásné svícny. (A až si vyrobíte svůj věnec či svícen a zapálíte první a pak další svíčky, nikdy ho nenechávejte bez dozoru!)

1. Adventní svícen ze zavařovaček

Adventní svícen úsporný jak na místo, tak i na finance vyrobíte ze čtyř menších zavařovacích sklenic. Tavnou pistolí je přilepte k prkénku nebo tácku. Dozdobte je šiškami, vlašskými ořechy (vybrali jsme bělené) a větvičkami jehličnanů.

Na co dát pozor? Vždy předem vyzkoušejte, zda hrdlem projde svíčka, kterou chcete do sklenice umístit: například čajová. Aby se se svíčkou lépe manipulovalo, vložte ji do sklenice na vrstvu kamínků nebo hrubé soli – vypadá jako ledové krystalky.

Foto: Tomáš Rubín

Nemáte na stole moc místa a chcete mít adventní svícen třeba na poličce nebo parapetu? Na výrobu vám budou stačit menší zavařovačkyFoto: Tomáš Rubín

2. Adventní svícen z hrnků

Na delší stůl se hodí adventní svícen ve tvaru obdélníku. Lze ho poskládat z kávových či čajových šálků s podšálky, využít přitom můžete i ty, které jinak leží ladem. Stačí přilepit tavnou pistolí hrnečky k talířkům a talířky pak nalepit na pruh pevného kartonu, tác nebo prkénko – podle toho, co doma najdete. Podklad můžete nazdobit kousky látky, ale klidně i kusem staré záclony.

Svícen lze doladit třeba peřím, které se k Vánocům pěkně hodí a je trendy: letos patří mezi hlavní vánoční hity ozdoby z peří. Samozřejmě lze použít i jehličí a přidat i další ozdoby, ale klidně nechte dekoraci jen takto jednoduchou. Do hrnků můžete svíčky přilepit, ale lze je jen vložit a zasypat solí nebo cukrem.

Foto: Tomáš Rubín

Místo adventního věnce můžete doprostřed stolu položit svícen z hrnečků a podšálků, které neužíváteFoto: Tomáš Rubín

3. Adventní svícen z formy na bábovku

Chcete svícen do kuchyně? Pak můžete mít hotovo za pár minut. Stačí, když použijete hezkou formu na bábovku, adventní svíčky a třeba sáček červené čočky. Čočku nasypejte do formy a postavte na ni svíčky. Měly by být buď širší, aby na čočce hezky seděly, nebo naopak dlouhé a tenké, abyste je do ní mohly pohodlně zapíchnout.

Do bábovky můžete dát i aranžovací hmotu, zapíchnout do ní tenké svíčky a zakrýt ji třeba řetězy, lametami nebo jehličím. (Podívejte se na článek, jak vyrobit adventní věnce levně.)

Foto: Tomáš Rubín

Ne každý je nadán zručností, která mu umožní vyrobit vlastní velkolepý adventní věnec či svícen. Na přípravu této dekorace stačí opravdu všichni a je hotovo za pár minutFoto: Tomáš Rubín

4. Adventní věnec z těstovin

Na netradiční věnec můžete použít i pěkně tvarované těstoviny – například mašličky. Tavnou pistolí jimi oblepte základ věnce. Můžete je nechat přírodní, ale když je přestříkáte bílým lakem, budou vypadat jako z porcelánu. Pak už stačí jen zapíchnout bodce a svíčky a máte hotovo. A jestli je na vás takhle příliš strohý, lze ho dál dozdobit.

Foto: Tomáš Rubín

Adventní věnec se může obejít zcela bez jehličí. Stačí, když ho nazdobíte zajímavými těstovinamiFoto: Tomáš Rubín

5. Adventní svícen na talíři

Na výrobu adventního svícnu se hodí i oválný tác či servírovací talíř z nehořlavého materiálu, tedy raději ne plastový. Přilepte na něj svíčky (stačí jen nahřát jejich konce a až vosk trochu povolí, přitisknout k podkladu) a do jejich okolí umístěte pár vánočně laděných dekorací: může to být andělíček, ale klidně i kulaté vánoční ozdoby. Záleží na tom, co doma najdete. Hezky vypadají i šišky a jehličí, jen pak pozor, abyste nenechaly hořící svíčky bez dozoru. Podobným způsobem si můžete vyrobit adventní dekoraci z bedýnky.

Foto: Tomáš Rubín

Oválný tác, čtyři svíčky, pár šišek a jehličí a figurka s vánoční tematikou… I tak může vypadat adventní svícen z toho, co najdete domaFoto: Tomáš Rubín

6. Adventní věnec s pomerančem a kořením

Přece jen máte pár chvil navíc a ochotu pořídit pár potřeb? Slámový nebo polystyrenový základ koupíte v květinářství do padesátikoruny. Slámový je pro tento případ lepší, protože nevadí, když přírodní materiál někde prosvítá. Pokud chcete mít na věnci svíčky a zapalovat je, pak pod ně musíte dát kovové bodce jako prevenci vzplanutí.

Do věnce nejprve umístěte bodce a teprve pak tavnou pistolí nalepte celou skořici, badyán, plátky sušeného pomeranče a další suché dekorace: můžete použít malé šišky, žaludy, kaštany či skořápky vlašských ořechů. Mezery vyplňte mechem nebo malými kousky větviček jehličnanů. Věnec nejen hezky vypadá, ale dodá domovu pravou vůni Vánoc.

Foto: Tomáš Rubín

Slámový korpus, koření, sušené plátky pomeranče a trocha mechu, to jsou základní suroviny na výrobu tohoto věnceFoto: Tomáš Rubín

Reklama

Načítám