Hlavní obsah

Borůvková a i jako Památník obětem zla: originální zahrady

Foto: Fotoarchiv Zámku Valeč

Foto: Fotoarchiv Zámku Valeč

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kam vyrazit na výlet? Což tentokrát nestoupat do kopců na hrady ani nebrázdit krajinu na kole, ale naplánovat si klidnou procházku v nějaké zajímavé zahradě, kde můžete obdivovat nejen stromy a květiny, ale i všelijaké pozoruhodnosti?

Článek

Příroda je balzám na nervy, a jestli si chcete užít klidnou a pohodovou chvilku, navštivte některou z následujících velmi zajímavých zahrad. Užijete si tu nejen pozoruhodné a někdy i velice vzácné rostliny, ale budete mít možnost obdivovat také něco navíc.

Barokní zahrada u zámku Valeč

Valečská zámecká zahrada  v Karlovarském kraji nabízí nejen množství cenných a krásných dřevin, ale i sbírku kopií soch z dílny Matyáše Bernarda Brauna (1684–1738), které představují alegorie vlastností a postavy z řecké mytologie. Můžete obdivovat i krásně opravený skleník s vysokou kopulí a podélnou lodí, budovu kovárny (v níž je lapidárium s originály Braunových soch) a po vzoru italských zahrad i četné vodní prvky – romantické jezírko, kde voda teče přes přes tlamy obřích vodních stvůr, fontány a vodní kaskády. Zajímavý je i skoro tříkilometrový vodovod, který celý vodní systém napájel. Park je celoročně přístupný zdarma, základní vstupné do lapidária Braunových soch je 110 Kč.

Foto: Fotoarchiv Zámku Valeč

Zámek Valeč se může pochlubit jednou z nejkrásnějších barokních zahrad, kterou zdobí sochy z dílny Matyáše BraunaFoto: Fotoarchiv Zámku Valeč

Zahrada smyslů v Olomouci

Botanická zahrada v Bezručových sadech v Olomouci má už deset let i zahradu, která se zaměřuje na hmat, čich a sluch. Její dominantou je nádherný záhon, na kterém roste asi 80 bylin. Jsou označeny v Braillově písmu a vybrány byly tak, aby nejen krásně voněly, ale dalo se na ně i bezpečně sáhnout, tedy nehrozí tu, že se popálíte nebo popícháte o trny. Je tu i hmatová stezka pro nevidomé, dětské hřiště, vzorkovník kmenů, dřevěné sochy a podobně. Vstup do areálu botanické zahrady je zdarma.

Foto: Výstaviště Flora Olomouc

Pro klid a zábavu mohou do zahrady vyrazit i slabozrací a nevidomí. Je tu několik atrakcí přímo pro ně a užije si tu celá rodinaFoto: Výstaviště Flora Olomouc

Botanická zahrada a arboretum Štramberk

Nezvyklou zahradu ve Štramberku najdete v prostoru starého vápencového lomu. Má asi deset hektarů a první výsadba tu proběhla v roce 1999. Jsou tu vápnomilné a teplomilné rostliny, na dně lomu vznikl unikátní mokřad bohatý na vodní a bahenní rostliny a obojživelníky. Obdivovat lze i kamenný labyrint starého lomu nebo propasťovou jeskyni a najdete tu i hojně navštěvované horolezecké cesty. Zahrada je součást štramberské větve Lašské naučné stezky. Vstup je zdarma, od června do srpna mají otevřeno každý den kromě pondělí.

Foto: Infocentrum Štramberk

Štramberská botanická zahrada je výjimečná nejen svým umístěním v bývalém lomuFoto: Infocentrum Štramberk

Americká zahrada u Chudenic

Asi dva kilometry od zámku Chudenice najdete arboretum Americká zahrada. Nečekejte zámeckou klasiku v podobě zdobně střižených záhonů, ale les s majestátní stromy – některé tu rostou od roku 1828. V roce 1969 bylo arboretum vyhlášeno národní přírodní památkou jako nejucelenější soubor severoamerických dřevin na našem území a najdete tu stromy, které jinde v Evropě nemají. Zahrada je volně přístupná a vstupné se neplatí.

Foto: Jiří Strašek / Pro Sumava.Net

Kousek od Chudenic najdete Americkou zahradu. Některé zajímavé dřeviny tu rostou už od dob založení v roce 1828Foto: Jiří Strašek / Pro Sumava.Net

Meditační zahrada v Plzni

Památník obětem zla s meditační zahradou v Plzni-Doudlevcích je místo, kde lze uklidnit mysl a uctít památku těch, kterým je věnována. Vybudoval ji politický vězeň Luboš Hruška (†79) ze svého původně ovocného sadu. Slib, že to udělá, si dal při pobytu ve vězení, kde strávil 11 let. Předsevzetí začal plnit v roce 1960 a za 40 let vzniklo jedinečné místo se stovkami vzácných jehličnanů a s neopakovatelnou atmosférou. Utrpení obětí totality a Ježíše Krista připomíná pískovcová křížová cesta, dílo sochaře Romana Podrázského (58). V zahradě najdete i kapli Maxmiliána Kolbeho (1894–1941), kněze, který se v Osvětimi obětoval za jiného vězně a šel dobrovolně na smrt. V roce 1995 věnoval Luboš Hruška zahradu plzeňskému biskupství. Vstupné pro dospělé je 60 Kč.

Foto: Jiří Strašek

Meditační zahrada v Plzni je dílem politického vězně Luboše HruškyFoto: Jiří Strašek

Borůvková zahrada

Asi jedinou borůvkovou zahrádku, dokonce i s čítárnou, najdete u kláštera v Borovanech. Slavnostně ji otevřeli v roce 2013 a najdete v ní osm odrůd kanadských borůvek. Pokud je také chcete pěstovat (jde to i v květináči), můžete tady získat inspiraci a zakoupit i sazenice. Borůvky v Borovanech milují, v červenci se tu bude konat tradiční Borůvkobraní. Jestli vás zajímá odpočinek nad knihou, můžete si v přilehlé Knihovně Augustina Dubenského (1697–1774) nějakou půjčit a usednout s ní do stínu 250 let starého dřínu, objednat si kávu v kavárně a užít si pohodový čas. V krásném klášterním areálu je i bylinková zahrada. Otevřeno je denně, vstupné do zahrady je zdarma.

Foto: Turistický portál Borovansko

Milovníci borůvek, bylinek a četby mají možnost prožít příjemné chvíle i na výletěFoto: Turistický portál Borovansko

Reklama

Načítám