Hlavní obsah

Tipy na víkend: Navštivte běžně nepřístupné budovy, gastro festival nebo halloweenské akce

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdo chce o víkendu lenošit s knížkou v ruce, jiný oslavovat Halloween nebo vyrazit na výstavu. Máme pro vás tipy na několik aktivit, které zahrnují gastro, strašidelné i módní zážitky a zaručeně zabaví vás i děti.

Článek

Nadcházející víkend se nese v duchu dvou svátků, ten první, pro nás samozřejmě důležitější, oslavuje 28. říjen. Letos to je 105 let od vzniku Československa v roce 1918. Tím druhým je někým milovaný a někým nenáviděný Halloween. Že se blíží, poznáte podle dýňových dekorací. Ti odvážnější se pouští do výzdoby přímo hororové. A proč si neužít nějaký vtipný převlek a strašidelnou atmosféru na některém z halloweenských večírků, kterých bude všude plno? Kromě toho máme tipy na halloweenskou zábavu s dětmi nebo módní výstavu.

Otevřené dveře v Praze i krmení lvů

K příležitosti svátku, který oslavuje vznik československého státu, je v Praze spousta budov s otevřenými dveřmi. Vy si tak můžete prohlédnout třeba secesní interiéry Obecního domu, sídlo české vlády ve Strakově akademii nebo Poslaneckou sněmovnu. A protože máme ve státním znaku lvy, přichystala pražská zoo speciální krmení lvů. V sobotu se zastavte u králů všech zvířat v časech: 10, 12 a 15 hodin.

Foto: Tereza Šolcová, Zoo Praha

Pražská zoo chystá na sobotu speciální krmení lvůFoto: Tereza Šolcová, Zoo Praha

Halloweenské radosti pro děti

Halloween je původem keltský lidový svátek a připadá na 31. října. To je ale letos úterý, a proto je většina halloweenských akcí naplánována na tento víkend. Například v zábavním parku v Šiklandu na Vysočině je pro děti přichystaný program na pátek i sobotu a zahrnuje tvořivou dílnu, dětské disco, drakiádu a v sobotu v 18 hodin se můžou ratolesti vydat na stezku odvahy. Vstupné činí 150 korun pro děti i dospělé, děti do 100 cm mají vstup zdarma.

Foto: sikland.cz

Halloweenských akcí je tento víkend požehnaně!Foto: sikland.cz

Excelentní jídlo a levněji!

Kdy jindy vyrazit do restaurace než během Restaurant Weeku! Ten trvá od 25. října do 12. listopadu po celém Česku a je provázaný heslem #JídloFrčí. Speciální menu připravené šéfkuchaři prvotřídních restaurací bude dostupné za festivalovou cenu, což je 590 nebo 790 korun, a můžete očekávat předkrm, hlavní chod a dezert. Mnohde dostanete a drink zdarma. Cílem je podpořit českou gastronomii a přilákat pozornost k zajímavým podnikům nejen v Praze, ale po celém Česku – třeba v Písku nebo Táboře. Svoje místo v restauracích si rezervujte na webu restaurant-week.cz.

Foto: karelnoppe, Shutterstock.com

Díky festivalu Restaurant Week můžete dvakrát do roka okusit špičkové jídlo za nižší ceny Foto: karelnoppe, Shutterstock.com

Jedinečná módní výstava

Dýně vás nechávají chladnými, ale móda nikoliv? Nenechte si ujít výstavu v Museu Kampa, která 5. listopadu končí. Budete si moct prohlédnout šaty z dílny Coco Chanel, Christiana Diora nebo Yves Saint Laurenta z 60. až 80. let. Výstava s názvem Paradox módy: Móda versus umění chce ukázat, že móda není nikdy jen funkční, ale odráží i ideály své doby. Vystavené modely jsou konfrontovány s výtvarným uměním muzea a můžete mezi nimi hledat rozdíly nebo podobnosti. Vstupné stojí 280 korun pro dospělého, pro studenty a seniory 190 korun.

Foto: museumkampa.cz

Krásné šaty z dílny předních návrhářů si prohlédněte v Museu KampaFoto: museumkampa.cz

Za oslavami do Plzně

Každý rok ožije celá Plzeň k příležitosti oslav vzniku republiky. Těšit se můžete na streetfood, který hledejte na náměstí Republiky a pak v areálu DEPO2015. Využijte možnost exkurzí nebo komentovaných prohlídek v Divadle Josefa Kajetána Tyla, katedrále sv. Bartoloměje, v muzeích, zahradách nebo v technologickém parku TechTower. Ve 13 hodin si také můžete užít vystoupení skupiny Spirituál kvintet. Završení celého dne tvoří lampionový průvod z náměstí T. G. Masaryka na náměstí Republiky, kde můžete vidět i mažoretky, a zakončí ho ohňostroj v 18:30. Detailněji si prohlédněte program na webu plzen28rijen.eu.

Foto: TASR / Profimedia

Plzeň nabízí tento víkend spoustu akcí, včetně lampionového průvoduFoto: TASR / Profimedia

Knižní tipy: Harry Potter a detektivka

A co knižní novinky? Ta první nenechá chladným žádného fanouška Harry Pottera. U Albatrosu vyšel Kouzelnický almanach, který provádí kouzelnickým světem Bradavic. Kniha je kreativně ilustrovaná a dozvíte se o čarování všechno – od seznamu kleteb, lektvarů přes plánek Bradavic až po fantastická zvířata.

Pokud fantasy příliš nefandíte, dejte šanci nové detektivce od Jana Gardnera, spisovatele a scénáristy, který se podílel například na seriálu První republika. V té době se odehrává i děj jeho nejnovější knihy s názvem Devátý neznámý. Hlavní postavy tvoří detektivní dvojice: Emily Vavřincová, dcera bohatého pražského podnikatele, a její komorník Edgar. Řešit se budou ztracené šperky, obvinění z vraždy i zamilování!

Foto: Nakladatelství Albatros, Nakladatelství motto

Zleva: Harry Potter: Kouzelnický almanach, J. K. Rowlingová. Devátý neznámý, Jan GardnerFoto: Nakladatelství Albatros, Nakladatelství motto

Související témata:

Načítám