Hlavní obsah

Knihy o slavných lidech, které stojí za přečtení. Biografie skvělých sportovců, umělců i politiků

Foto: Geobor, Shutterstock.com

Foto: Geobor, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou slavní, dokázali velké věci, překonali nejrůznější překážky, tvrdě na sobě dřeli a jejich život byl všechno jen ne nuda. Příběhy o inspirativních a obdivuhodných lidech se často dostanou i na stránky knih. Tohle jsou biografie, které rozhodně stojí za přečtení.

Článek

Politici, výrazné osobnosti historie, sportovci, umělci, herci či zpěváci. Výběr osobností, jejichž život stojí za pořádný román, je opravdu široký. Do jednoho článku by se všichni ani zdaleka nevešli. Nabízíme vám alespoň malý vzorek životních osudů slavných, které vás stoprocentně nebudou nudit.

Sportovci tělem i duší

Vyhrála 82 závodů Světového poháru, posbírala tři olympijské medaile a sedm z mistrovství světa. Jedna z nejuznávanějších lyžařek, která kvůli vítězství posunovala svoje fyzické limity až za hranice myslitelnosti. Bojovala s depresemi a každý její úspěch je tvrdě vydřený. Světlo světa nyní spatřila její autobiografie Lindsey Vonnová: Můj příběh.

O jednom z nejslavnějších fotbalových útočníků světa Zlatanu Ibrahimovići jste nejspíš slyšeli. Znáte ho ale jako sportovce, nikoli jako člověka. To by měl změnit současný bestseller Adrenalin: O čem jsem ještě nevyprávěl, kde se fotbalista ohlíží za svým životem, bilancuje, vypráví dosud neznámé zákulisní historky z nejslavnějších klubů a z první ruky líčí největší momenty moderní fotbalové historie.

Ester Ledecká je miláček národa, koneckonců je to olympijská vítězka, a navíc první sportovec, který získal olympijskou medaili ve dvou různých odvětvích. A knihkupectví nabízejí unikátní sportovní a životní příběh téhle fenomenální snowboardistky s názvem Ester Ledecká: Zimní zázrak, který určitě stojí za přečtení.

Kniha Roger Federer: Tenisový král není úplná novinka, vyšla v roce 2019. Ale nic to nemění na tom, že jde o zajímavý životopis legendárního tenisty, sportovce, ale i muže, který se angažuje v charitě, odvážně se pouští i do velkého byznysu a v neposlední řadě je hlavou poměrně velké rodiny.

Judo nepatřilo mezi nejpopulárnější sporty, ale změnil to Lukáš Krpálek. Judista, který vybojoval olympijské zlato, a to hned dvakrát. A přečíst si, jak to všechno začalo, jaký je Lukáš sportovec, ale také člověk, jaké má životní hodnoty a plány do budoucna, určitě stojí za to. Kniha se jmenuje Lukáš Krpálek: Cesta na Olymp.

Zářivý svět celebrit

Milujeme ji ve Světácích a dalších komediích, jako je například Což takhle dát si špenát nebo Zítra to roztočíme, drahoušku…! Je ale i skvělá divadelní herečka a roky exceluje na prknech Národního divadla. Mít doma její biografii Iva Janžurová: Včera, dnes a zítra, která mapuje její profesní i soukromý život, navíc je doplněná unikátními fotografiemi, je snad skoro povinnost.

Dagmar Pecková je slavná operní diva, žena mnoha tváří i profesí, ale i dáma, která říká věci narovinu, i když to může někoho naštvat. Navíc procestovala svět, hodně toho viděla i zažila. Její kniha Dagmar Pecková: Šaty noty boty má tedy hodně co nabídnout.

Jestli patříte mezi fanoušky Harryho Pottera, nejspíš vás nadchne knížka Tom Felton: Magické dospívaní filmového čaroděje s kouzelnickou hůlkou. Draco Malfoy byl největší rival kouzelnického učně. Jaké bylo vyrůstat a dospívat v průběhu natáčení, kdo ze štábu a herců mu nejvíc přirostl k srdci a jak to bylo s jeho románkem s filmovou Hermionou (mimochodem Emma Watson, která ji hrála, napsala ke knize předmluvu)?

Životopisnou knihu Billie Eilish: O sobě ocení asi spíš mladší generace, takže je to určitě dobrý tip na dárek třeba pro vaši ratolest. Mladá umělkyně totiž pro fanoušky připravila intimní pohled do svého soukromí – na pódiu i mimo něj – v úžasné knize plné unikátních, dosud neviděných fotografií, převážně z rodinného archivu.

Kdo by neznal Helenu Vondráčkovou, stálici naší hudební scény, skvělou zpěvačku, které ani s přibývajícími roky neubývá energie. A když loni slavila 75. narozeniny, nadělila sobě i svým fanouškům rozšířenou a nově i celobarevnou životopisnou knihu, v níž se ohlíží za svou životní a profesní dráhou. V knize Helena Vondráčková: Každá trampota má svou mez vzpomíná na dětství, rodinu, první krůčky v showbyznysu, pracovní i osobní partnerství a celou hvězdnou kariéru. Vše zasvěceně doplňuje její sestra Zdena.

VIP, co už bohužel nejsou mezi námi

Carmen: Skutečný život Hany Hegerové je unikátní dokumentární román o naší královně šansonu. Sama zpěvačka na jeho tvorbě spolupracovala, ale dala si podmínku, že vyjít může až po její smrti. Autora knihy a blízkého přítele nechala nahlédnout do svého soukromí a probírat se archivními fotkami, pustila ho tam, kam nikoho před ním. Kniha vyšla v březnu 2021, zhruba půl roku po jejím skonu.

Představovat největší hvězdu naší hudební scény a showbysnysu vůbec, určitě není třeba. A asi ani jeho biografii, v níž se na sklonku svého života rozhodl zrekapitulovat celý svůj život. Knihu Karel Gott: Má cesta za štěstím doplnil 1 800 fotografiemi a rozhodně v ní nepíše jen o práci, ale i o svém soukromí i věcech, o nichž do té doby mlčel.

Kniha muzikanta Marka Lanegana Zpívej pozpátku a plač je unikátní osobní zpovědí frontmana rockové kapely Screaming Trees. A řeč v ní není jen o muzice, ale i o honbě za heroinem, crackem, o zaplivaných barech, feťáckých doupatech a divokém devadesátkovém rocku jako takovém.

Když v září 2021 zemřel milovaný francouzský herec Jean-Paul Belmondo, oplakával ho celý svět. Úžasný herec, frajer, co se nikdy nenechal dublovat kaskadérem, lamač ženských srdcí, charismatický rošťák. Přesně takový byl a dokazuje to i jeho životopisná kniha Belmondo: Věčný rošťák, která vyšla pár měsíců po jeho smrti.

O životě legendárního „brouka“ Johna Lennona toho bylo napsáno už hodně. Ale kniha Skutečný John Lennon se zaměřuje spíš na to, čím byl doopravdy, ve svém nitru. Co prožíval, co ho formovalo, jaký byl jeho vnitřní svět.

Obdivuhodní umělci

Mohlo by se zdát, že život malíře Vincenta van Gogha, jehož obrazy se dnes prodávají za miliardy, byl už důkladně zmapován a není nic nového, co by se o něm dalo napsat. Jenže jak to bylo doopravdy s jeho smrtí? Životopisný román Vincentův poslední obraz na základě studií uznávaných historiků rekonstruuje poslední dva roky malířova života a zpochybňuje zažité teorie o jeho tragickém konci.

U malířů ještě zůstaneme, mexickou malířku Fridu Kahlo určitě znáte. A nejspíš víte i to, že její život by vydal na několik románů, byl plný zvratů, osudových ran, milostných pletek a nespoutanosti. Kniha Frida nespoutaná se zaměřuje na dobu, kdy malířce krachovalo manželství, umělecký průlom se také ještě nekonal a ona odjela do New Yorku a Paříže, kde prožila několik hodně bouřlivých let.

Andy Warhole byl originální umělec, bořil konvence, žil jako bohém a to vše mapuje unikátně zpracovaný komiksový životopis ve formě rozhovoru se samotným králem pop artu. Andy Warhol: Život v komiksu je všechno, jen ne nuda.

Fred Astaire byl nejlepší tanečník třicátých a čtyřicátých let a tvořil ikonické taneční duo s Ginger Rogers. Ale víte, s kým tančil, než přišla? Se svou sestrou Adele, která byla v Londýně hvězdou a u nohou jí klečeli synové z nejváženějších aristokratických rodin, včetně samotného následníka. Jenže ona měla o svém životě jinou představu než její cílevědomý bratr. Jakou? To se dočtete v životopisném románu V hlavní roli Adele Astairová.

I jméno slavného architekta Gustava Eiffela určitě znáte, koneckonců po něm pojmenovanou Eiffelovu věž v Paříži obdivuje dodnes celý svět. Víte ale, kdo ho k její stavbě inspiroval? Kdo byl jeho životní láskou? To prozradí titul Eiffel.

Toulky minulostí

Historie je plná úžasných osobností, státníků, politiků, panovníků a panovnic. A jednou z nich je bezesporu i císařovna Alžběta Bavorská zvaná Sisi, jež byla mimo jiné vášnivou cestovatelkou a citlivou ženou. O jejích cestách vypráví Toulky po stopách císařovny SisiZa sluncem po stopách císařovny Sisi, její soukromí a život pak mapuje titul Dopisy od Sisi, který vychází z 24 osobních, ručně psaných a do té doby nepublikovaných listů.

Britsko-český historik a emeritní oxfordský profesor Zbyněk Zeman si vzal na mušku českého exprezidenta a politika Edvarda Beneše. A pojal ho neotřele, svižně a v mnohém i trochu provokativně. Kniha má jednoduchý název Edvard Beneš.

Půjdeme-li ještě dál do české historie, narazíme samozřejmě na mnoho zásadních státníků či panovníků. A jedním z nich je i Jan Lucemburský, který ale nemá moc dobrou pověst. Traduje se o něm, že České království mu nepřirostlo k srdci, choval se k němu jako k cizímu a nebyl dobrým manželem ani otcem. O poněkud komplexnější pohled na něj se v publikaci Jan Lucemburský: Otec slavného syna snaží Lenka Bobková, profesorka českých dějin na Univerzitě Karlově v Praze. Tím synem je pochopitelně Karel IV.

A když půjdeme ještě dál do historie a zabrousíme do starověkého Říma, je jasné, že je potřeba zmínit jméno Gaie Julia Caesara. I o něm toho bylo napsáno hodně, ale my doporučujeme obsáhlou a poutavou knihu italského historika Luciana Canfora s názvem Gaius Julius Caesar: Demokratický diktátor.

Jestli je v novodobé historii nějaká žena, která doslova hýbala dějinami, je to rozhodně před rokem zesnulá britská královna Alžběta II. A i když o jejím životě už bylo napsáno mnoho knih a natočeno mnoho filmů, ta od Andrewa Mortona určitě stojí za zmínku.

Načítám