Hlavní obsah

Tipy na víkend: Noční Bezděz, tradiční Mezi ploty i běhání pro dobrou věc

Foto: mareksaroch.cz, Shutterstock.com

Foto: mareksaroch.cz, Shutterstock.com

Víkend před námi a otázka zní, jak s ním naložit. Dobrá zpráva je, že máme z čeho vybírat. Na své si přijdou milovníci dobrého jídla, vína, ale i sportu či památek. Takže už zbývá jen doufat, aby vyšlo i to počasí…

Článek

Pracovní týden za námi a dva dny volna před námi. Můžete je samozřejmě strávit v klidu domova nebo třeba na zahrádce, ale kdyby se vám chtělo někam vyrazit, rozhodně je kam. Máme pestrou nabídku na 25. a 26. května a třeba se vám trefíme do vkusu.

Gurmáni ať zamíří na Špilberk

Sobota i neděle na hradě Špilberk bude patřit dobrému jídlu a pití, koná se tam totiž festival Prima FRESH Fest Brno. Nebudou na něm chybět legendární restaurace se svým vybraným menu, ale svou kuchařskou show předvede i Zdeněk Pohlreich či Pavel Berky a nachystaná jsou i zábavná a hudební vystoupení. Najdete tam také speciální Ploom talks stage, kde budou probíhat rozhovory se zajímavými hosty, například se semifinalistou soutěže MasterChef Česko 2020 Pavlem Berkym či herečkami ze seriálu Zoo Míšou Pecháčkovou, Terezou Blažkovou, Míšou Petřekovou, Sárou Milfajtovou či Eliškou Brumovskou.

Foto: Fresh Festival

Zdeněk Pohlreich vařit rozhodně umí a vidět ho v akci musí být zážitekFoto: Fresh Festival

Jděte si zaběhat pro dobrou věc

Jste sportovci tělem i duší? Tak si nenechte ujít charitativní akci Běh pro Paměť národa, která pokračuje i tento víkend. Svým sportovním výkonem neprospějete jen svému zdraví, ale i neziskové organizaci Post Bellum, která se stará o to, abychom nezapomínali na ty, již v minulosti bojovali za svobodu – na politické vězně, válečné veterány, oběti holocaustu, disidenty. Výtěžek ze startovného totiž poputuje právě na jejich aktivity. V sobotu se poběží v Ostravě, Rakovníku a Třebíči, v neděli v Chrudimi. Podrobnější informace najdete na behpropametnaroda.cz.

Foto: Archiv Běh pro paměť národa

Takhle se běželo pro Paměť národa loni v ChrudimiFoto: Archiv Běh pro paměť národa

Tradiční bohnický festival Mezi ploty

Hudební festival Mezi ploty má více než třicetiletou tradici. A i tento rok bude v sobotu 25. 5. a v neděli 26. 5. park Psychiatrické nemocnice Bohnice opět patřit hudbě. Smyslem festivalu je právě pomocí muziky sbližovat veřejnost s lidmi, kteří bojují s různými psychickými problémy a jinými handicapy. Letošní ročník klade velký důraz na účast hudebníků a divadelníků s různými formami zdravotního postižení, ale na programu jsou i různé workshopy, přednášky a diskuse s odborníky na témata, jako je stres, úzkosti, závislosti či problémy dětí, u nichž nyní rapidně stoupá výskyt depresivních onemocnění.

Foto: Archiv Festivalu Mezi ploty

Festival Mezi ploty má letitou tradiciFoto: Archiv Festivalu Mezi ploty

Noční Bezděz

Jestli nevíte, co se sobotním večerem, zkuste vyrazit na hrad Bezděz. Koná se tam Noc hradních kaplí. Na programu je tradiční výšlap na hrad, od 19:30 hodin je v plánu šermířské vystoupení, po něm hudební program a nakonec kolem desáté večer i velká ohnivá show. Po celou dobu bude navíc gotická kaple osvícena svíčkami a Velká věž bude otevřena pro romantické noční výhledy. Nezapomeňte si sebou vzít baterky a vhodnou turistickou obuv.

Foto: JAN PASLER / hrad-bezdez.cz

Bezděz v noci a k tomu ohnivá show? To bude stát za toFoto: JAN PASLER / hrad-bezdez.cz

Za vínem po pražských vinicích

Dobrým vínem je samozřejmě proslulá Morava, ale i hlavní město má své vinice a ty se v sobotu a v neděli otevřou veřejnosti. Vybrat si můžete z těch městských i soukromých, z nichž mnohé jsou běžně nepřístupné. Řada z nich je památkově chráněná a kromě vína nabízí i krásné výhledy na Prahu. Vyrazit můžete třeba do lysolajské vinice, modřanské, Svatováclavské vinice na Malé Straně, na Albertov, na dejvickou vinici Baba, na Vinici Vyšehradské kapituly či do Strahovského kláštera nebo do Troji na Zilvarovy vinice. Více na www.prague.eu/cs/vinice

Foto: Jana Sůvová, Mapy.cz

O víkendu se veřejnosti otevřou pražské viniceFoto: Jana Sůvová, Mapy.cz

Máte rádi trochu toho dobrodružství a spíš než přímé cesty vás lákají výzvy, v nichž se bez orientačního smyslu neobejdete? Tohle bloudění vás bude bavit: Udělejte si výlet do skalních labyrintů nebo bludišť z kukuřice.

Související témata:
Paměť národa
Post Bellum

Načítám