Hlavní obsah

Fenomén Harry Potter: Vyrazte na místa, kde máte magii na dosah ruky. Najdete je i u nás!

Foto: chettarin, Shutterstock.com

Foto: chettarin, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli je to už více než 25 let, co vyšel první díl knižní ságy o Harrym Potterovi, jeho kouzlo stále funguje a působí na další a další generace fanoušků. Kam se vydat, aby na vás dýchla ta správná potterheadská atmosféra?

Článek

Patříte k fanouškům příběhů o kouzelnickém učni Harrym Potterovi? Nebo mezi ně patří vaše dítě? Přinášíme vám hned několik tipů na místa, která by byla škoda přehlédnout, pokud ještě pořád čekáte na svůj dopis z Bradavic.

Za Harrym Potterem na výlet do Londýna

Místo, které rozhodně nemůžete minout, je hlavní město Velké Británie. V Londýně se nachází hned několik lokalit, které se objevily ve filmech o Harrym Potterovi a nad nimiž každý fanoušek bude slintat blahem. Podívejte se na nádraží King’s Cross, odkud odjíždí Bradavický expres a kde najdete slavné nástupiště 9 a ¾, projděte se po mostě Millenium Bridge, který zničí smrtijedi, nebo zajděte do londýnské zoo omrknout pavilon plazů, kde Harry pustil na svobodu jednoho ze škrtičů.

Nezapomeňte se projít kolem divadla Palace Theatre, kde běží divadelní představení Harry Potter a prokleté dítě (a to taky rozhodně stojí za zhlédnutí, pokud si poradíte s angličtinou), a zaskočit poblíž do obchodu grafického studia MinaLima, které stojí za vizuálem všech potterovských filmů a rozhodně odtamtud neodejdete s prázdnou.

  • Pokud budete mít čas, vyjeďte na jednodenní výlet do Oxfordu, kde se v Christ Church College natáčelo několik scén z ikonického bradavického schodiště a také sloužila jako inspirace pro Velkou síň.
Foto: Dasian, Shutterstock.com

V rámci putovní výstavy o Harrym Potterovi můžete zblízka obdivovat i nástupiště 9 3/4. Nejblíže ji budete moci navštívit v Mnichově.Foto: Dasian, Shutterstock.com

Na návštěvu ateliérů, kde se natáčelo

A když už budete v Londýně, nezapomeňte na tu vůbec nejfanouškovštější záležitost – návštěvu studií Warner Bros. v Leavesdenu, kde je obrovská výstava rekvizit a setů ze všech osmi filmů o kouzelnickém světě a kde budou oči přecházet i těm, kdo o Potterovi vůbec nic neví. Do studií se dá dostat vlakem z Londýna a následně zdarma autobusem (v ceně vstupenky). Vstupenky bývají vyprodané dlouho dopředu, tak plánujte s předstihem!

  • Putovní výstava Harry Potter: The Exhibition jsou taková studia v menším. Objevuje se různě po světě, nám na dosah byla v Paříži, Barceloně a naposledy ve Vídni. Pokud jste nestihli, nevěste hlavu, v nejbližší době se chystá Mnichov!

Po stopách Harryho Pottera ve Skotsku

Ovšem nejen Londýn je s Harrym Potterem nerozlučně spjat. Autorka knih J. K. Rowlingová pochází ze Skotska a velký kus příběhů napsala právě v Edinburghu. Kavárna The Elephant House, kde JKR psala nejčastěji, je sice po požáru zavřená, ale zamířit můžete na hřbitov Greyfriars Kirkyard, kde najdete například náhrobek Thomase Riddella, který inspiroval jméno největšího záporáka příběhu, lorda Voldemorta, na Victoria Street, která inspirovala nákupní třídu Příčnou ulici, nebo do jednoho z nesčetných obchůdků plných kouzelného zboží.

  • A pokud chcete vyrazit na výlet, nezapomeňte zajet omrknout slavný Glenfinnan Viaduct, most, na němž se vám s trochou štěstí může podařit spatřit i parní lokomotivu, dvojče Spěšného vlaku do Bradavic. Nebo zamiřte k jezeru Loch Shiel, které ve filmech posloužilo jako bradavické Černé jezero.
Foto: CrinaA, Shutterstock.com

V této kavárně toho J. K. Rowlingová napsala nejvíc, po požáru je zde ale zavřenoFoto: CrinaA, Shutterstock.com

Zábavní parky

A teď něco velkého – a taky víc z ruky. Harry Potter inspiroval hned několik zábavních parků – dva najdete v USA (na Floridě a v Hollywoodu), jeden v Japonsku a jeden v Číně. Všechny existují v rámci Universal Studios v daných lokalitách a každý nabízí něco trochu jiného – někde je to vesnice Prasinky, kde můžete ochutnat máslový ležák a nakoupit hromadu suvenýrů, jinde zase horské dráhy inspirované jízdou na vozících v Gringottově skřetí bance nebo letem hipogryfa. Ačkoli se tu nejvíc vyřádí mladší kouzelníci, je to nezapomenutelný zážitek i pro ty dospělé.

Česká stopa

I v Čechách se můžete nechat okouzlit magickou atmosférou z knih a filmů o brýlatém čaroději. Ano, zábavní park tady nenajdete, ale v Praze jsou hned dva podniky, které sází na potterovského ducha, a vy byste je neměli minout.

V první řadě je tady CukrCafé Blackulus na I. P. Pavlova. Kavárna stylizovaná do hávu černé magie si prošla v nedávné době rekonstrukcí, okouzlí vás nádhernými malbami na stěnách, magickými rekvizitami, nápoji v podobě nejrůznějších lektvarů i kouzelnickými cukrovinkami, bohatě zásobenou potterovskou knihovničkou a prodejem licencovaných sběratelských předmětů. Vhodná je spíše pro starší kouzelníky od 10 let.

Bar Magická sova na Vinohradech je opravdu spíše barovitý a cílí na dospělé, kromě čarodějnického vizuálu se taky můžete těšit na promítání filmů o Harrym Potterovi nebo na magické kvízy, kde si můžete otestovat své znalosti ze světa kouzel.

  • A pokud toužíte po setkání s dalšími podobně laděnými fanoušky, neprošvihněte LexiCon, festival probíhající v pražském Cubexu už 31. 8. 2024, kde je možnost setkat se s herci z filmů o Harrym Potterovi, účastnit se kreativních workshopů, soutěžit o nejlepší kostým nebo si užít koncert či divadelní představení inspirované světem kouzel.

Načítám